Tippek, titkok, tanácsok: Borhűtő

Mit tehet a borkedvelő, akine nincs pincéje, mégis szeretné méltó környezetben tárolni a palackokat?

Miért válasszunk borhűtőt?
A borhűtőket úgy tervezik, hogy segítsék a nemes nedűt tartalmazó borospalackok optimális feltételek közötti tárolását. Így fényelnyelő képességű, UV-szűrős, sötétített üvegezésű ajtókkal készülnek. A normál hűtőkészülékek belső tere fehér színű, amely az élelmiszerek tárolása során a tisztaságot jelenti. A borhűtő belső része viszont általában matt fekete, amely tökéletesen modellezi a pincekörnyezetet. A belső világítást – kiviteltől függően – általában hideg fényű mini neoncsővel oldják meg, amely nem jelent még lokális hőmérséklet-növekedést sem, és fényspektruma sem árt a bornak. A levegő minőségére ügyelve, aktívszén szűrőbetét segítségével gondoskodik a megfelelő, por-, szag- és penészgombamentes beltéri levegőről.

A legfontosabb pedig a tárolópolc, amelyre a palackokat fektetjük. Ez a kémiailag kezeletlen trópusi fából, tölgyfából, vagy egyéb értékes nemesfából készült tartórács biztosítja, hogy a bor, a kompresszor mikrovibrációjától függetlenül, teljes nyugalomban lehessen, így nem történhet meg, hogy felrázódik az üledék.

Elérhető-e egy háztartás számára?
Gyártótól, márkától, kiviteltől, mérettől, felszereltségtől függően, a borhűtők árainál jóval nagyobb áreltérés tapasztalható, mint egy átlagos háztartási hűtőkészüléknél, de kapható miniborhűtő készülék 40 ezer forinttól is.

Mi az optimális borhőmérséklet?
A palackos borok közül a leghidegebb helyre, tehát a legalsó polcra a rozéborok kerüljenek. A felette lévő polc a száraz fehérborok helye, ahol az ajánlott tárolási és fogyasztási hőmérséklet fajtától függően 10-12 Celsius-fok. Még feljebb kell elhelyezni a könnyű vörösborokat – a 14 Celsius-fok körüli tartományban –, míg a legfelső polcra, a 16 Celsius-fok körüli tartományba a nemes, testes vörösborok kerüljenek.

Energiafogyasztás?
A borhűtő átlagos energiafogyasztási adata 200 kWh/év, ami jelentősen nem tér el egy hasonló méretű „A” energiaosztályú hűtőkészüléktől.

Végül néhány jó tanács
A bor eltarthatósága szempontjából a páratartalom nagyon fontos: túl száraz környezetben összemegy a parafadugó, a bor levegőt kaphat, túl nedvesben pedig a mikroorganizmusok és penészgombák túlzott jelenléte lehet nemkívánatos. A relatív páratartalom 50-70 százalék között ideális. A palackokat mindig fektetve tároljuk. Így a parafadugó érintkezik a borral, és megőrzi rugalmasságát. A palack minél sötétebb helyre kerüljön, hogy a lehető legkevesebb fényt kapja, hiszen a borospince is teljes sötétségben van az év legnagyobb részében.
Forrás: amiotthonunk.hu

Vote it up
225
Tetszett?Szavazzon rá!