Tisztítószerek házilag

Bármit hatékonyan, olcsón megtisztíthat a bolti vegyszerek helyett például ketchuppal, fogkrémmel vagy ecettel

Ketchuppal a sütőt
Nem tud megszabadulni egy makacs folttól a sütőben, amely ráadásul minden sütésnél kellemetlen szagot áraszt? Kicsit melegítse be a sütőt, nyomjon ketchupot a szennyeződésre, dörzsölje jól bele, majd hagyja állni körülbelül 5 percig – utána már könnyen le fogja tudni szedni! Ketchuppel visszaadhatja a rézedények régi színét is, egyszerűen vékony réteg ketchuppel dörzsölje át őket, majd öblögesse le és szárítsa meg.

Alufóliával az ezüstöt
A patinás ezüst nem kihívás az alufóliának: forraljon fel egy liter vizet, benne egy evőkanál szódabikarbónával és egy darab alufóliával. Ha már forrásban van a víz, dobja bele az ezüstöt körülbelül 10 másodpercre (vagy még tovább, ha már nagyon kopott), majd halássza ki, de vigyázzon, el ne dobja meglepetésében, a recept tényleg hatásos! Labdává gyúrt alufóliával kikaparhatja a serpenyő aljába odaégett ételmaradékokat is (kivéve természetesen a teflonserpenyőket). Íme, pár további alufóliás praktika!

Narancshéjjal a vízfoltokat
Ha legközelebb narancsot hámoz, ne dobja ki a leszedett héjat, később jól jöhet! Narancshéj segítségével könnyen eltüntetheti a vízfoltokat és a kisebb szennyeződéseket a mosogatótálcából. Továbbá a héj fehér részével újra csillogóvá varázsolhatja a már tompább fényű fabútorokat is: a narancsban található olajok természetes fényesítőként működnek. És ha ez még nem volna elég, a narancshéj rovarriasztónak is tökéletes.

Fogkrémmel a falakat
Piszkosak a falak? Nyomjon az eltüntetni tervezett foltokra kevés nem zselés fogkrémet, egy ronggyal vagy egy kefével alaposan dörzsölje át, majd vízzel mossa le, és a foltok már nem is látszanak! A fogkrém ezen kívül természetes szagtalanító tulajdonsággal is bír, ezért például ha átdörzsöli vele öblögetés előtt a cumisüveget, azzal teljesen szagtalaníthatja! Kíváncsi más tippekre is?

Citrommal a hűtőszekrényt
Bebüdösödött a frizsider? Mártson meg citromlében egy vattalabdát vagy egy szivacsot, és egyszerűen tegye be a hűtőbe néhány órára, hogy az elüldözze a kellemetlen szagokat! Természetesen a citrom is jó még több mindenre: a márvány konyhapult például könnyen foltos lesz, de könnyen megtisztítható, ha félbevág egy darab citromot, megsózza azt a felét, ahol felvágta, majd így dörzsöli át a szennyezett felületet – a legmakacsabb piszkot is el kell, hogy tudja tüntetni! A citromlé tökéletes rovarriasztó is, csak facsarjon egy keveset például a küszöbhöz vagy az ablakpárkányra. A csótányok és a bolhák ki nem állhatják a citromillatot – ha ilyen jellegű problémája van, facsarjon ki 4 darab citromot körülbelül 2 liter vízbe, és ezzel mossa fel a padlót.

Ecettel a dugulásokat
A fehérecet nagyon hatásos, sokoldalú tisztító (például megkönnyíti a vasalást is), amely ugyanakkor sokkal gyengédebb a különböző boltban kapható kémiai szereknél. Eldugult a lefolyó? Öntsön bele fél csésze szódabikarbónát, egy csésze ecetet, végül folyasson rá forró vizet pár perc erejéig. Fényét vesztett króm- vagy rozsdamentes acél? Öntsön rá kevés ecetet, majd egy puha ronggyal csiszolva adja vissza a fényét.

Alkohollal a foltokat
A patikai alkohol rengeteg mindenre jó! Mocskos a redőny? Mártson alkoholba egy rongyot, tekerje (és akár ragassza) rá egy spatulára, és ezt a redőny léce közé csúsztatva használhatja tisztításra! Télen az ablakot vizes-alkoholos keverékkel mossa le (egy liter vízhez fél csésze alkohol) – utána újságpapírral dörzsölje át, hogy fényes legyen. A legyeket is elintézheti, ha szórófejes palackban tartott alkohollal spricceli le őket – csak ne felejtsen el tisztítani utánuk.

Sóval a rozsdát
Ha sót szór egy szivacsra, azzal olyan tisztára suvickolhatja például a kávéscsészéket, hogy arra még a mosogatószer sem lenne képes! Ha pedig a szivacsot áztatja be éjszakára sós vízbe (literenként negyed csésze só), a szivacsot tisztíthatja meg, így növelve az élettartamán. Rozsdásodni látszik az öntöttvas serpenyő mosogatás után? Öntsön rá körülbelül negyedcsészényi sót, amíg még forró, és fémszálas kefével súrolja végig! Végül törölje tisztára, és mielőtt eltenné és újra használná, vigyen fel rá egy vékony réteg növényi olajat. El fog csodálkozni, hányféleképpen használhatja a sót!

Forró vízzel a zsírt
A tiszta, forrásban lévő víz eltünteti a megragadni látszó zsírréteget: mártson meg egy rongyot forrásban lévő vízben, majd ezzel súrolja végig a tűzhelyet vagy épp a mikrohullámú sütőt – legalább nemcsak takarít, hanem a mozgással el is éget egy kevés zsírt! Ha a szennyeződés különösen makacs, keverjen kevés szódabikarbónát is a vízbe.

Bóraxszal a penészt
Készítsen mosogatógépéhez házi mosogatóport: keverjen össze azonos mennyiségű bóraxot és szódabikarbónát (adagonként körülbelül 2 evőkanállal)! Ha pedig minden második héten leönt 3 evőkanál bóraxot a konyhamalacba vagy a lefolyóba, és hagyja állni legalább egy óráig, megszabadulhat a penésztől és a nem kívánatos baktériumoktól is! A bórax szőnyegtisztítónak is elsőrangú!

Szódabikarbónával a szagokat
Vöröshagymát vagy fokhagymát kellett vágnia, és nem tudja eltüntetni a szagot a kezéről? Szappan helyett egyszerűen szódabikarbónával mosson kezet! A szódabikarbóna nemcsak szólóban működik, más szereket meg is erősíthet vele: a mosogatószerhez adjon 2 evőkanállal, hogy hatásosabb legyen. Kéthetente főzzön le negyed csésze szódabikarbónát vízzel a kávéfőzőgépben, hogy soha többé ne legyen rosszízű a kávéja! Nem árt, ha az őrölt kávét tartó műanyag kosarat is átsikálja néha.

Hidrogén-peroxiddal a baktériumokat
A hidrogén-peroxid gyakorlatilag bármit fertőtlenít – tartsa egy szórófejes palackban azonos mennyiségű vízzel keverve.

Szénsavas üdítőitallal a konyhamalacot
Eldugult a konyhamalac? Öntsön le bele kevés szoba-hőmérsékletű szénsavas üdítőitalt, például kólát, várja meg, míg elmúlik a pezsgés, majd folyasson rá forró vizet. Az üdítő foszforsav-tartalmának köszönhetően meg fogja szüntetni a dugulást, de ugyanígy számíthat rá, ha a kocsi szélvédőjének a tisztításáról van szó, sőt további területeken is alkalmazhatja!

Vote it up
334
Tetszett?Szavazzon rá!