Tisztítószerek, légfrissítők házilag

Egyikért sem kell feltétlenül a boltba menni, mert minden hozzávalót megtalál a háztartásban

Nem kell vagyonokat költenie százféle tisztítószerre, hogy kellemes otthont teremtsen! Sőt, ezek a vegyszerek nemcsak hogy káros kipárolgásukkal árthatnak, de bőrirritáló hatásuk is lehet, az allergiában szenvedők pedig különösen érzékenyen reagálhatnak rájuk. Egyszerre spórolhat és egészségessé is teheti otthonát, ha a következő természetes anyagokat használja takarításkor!

Ammónia
Bár koncentrátum formájában káros lehet a bőrre és a szemre is, az ammónia nagyon hatásos tisztítószer, ha az ablakokat vagy a tükröt akarja pucolni. Szórófejes palackban vízzel összekeverve profi környezetkímélő tisztítószert készíthet, ám ezen túl is rengeteg módon használhatja.

Nagy szemcséjű só
Amerikában nagyon népszerű, ott úgy is nevezik: kóser só. Különösen alkalmas a konyhapult és a mosogatótálca tisztítására citrommal. Segítségével könnyen lesikálhatja a szennyeződést öntöttvas edényeiről is – dörzsölje végig az edényt egy szivaccsal, majd vízzel öblögesse le. Ezen túl akár cipők szagtalanítására, vízkő vagy zsírfolt eltüntetésére, sőt akár légfrissítő készítésére is alkalmas. Ha kíváncsi minderre, kattintson!

Ecet
Ha folyékony szappannal egyesíti erejét, az ecet felveszi a harcot akár a zsírfoltokkal is, csillogóvá varázsolja a padlót és az ablakokat. Heti egyszer öntsön ecetet a lefolyókba is, hogy megszüntesse a kellemetlen szagokat és egyben fertőtlenítsen is, ráadásul sokféleképpen megkönnyíti a vasalást is.

Citrom
Egyszerűen szagtalaníthatja a konyhamalacot, ha felszeletel egy citromot és azt dobja bele. A citrom sóval keverve a fürdőszoba tisztítására is jó – csak dörzsölje végig vele a padlót vagy a falakat, sőt akár a macskaalom szagtalanítására is alkalmas.

Szódabikarbóna
Légfrissítőért sem kell azonnal a boltba rohannia. Nem lesz másra szüksége, mint szódabikarbónára, a már említett citromra és vízre, és olyan illatosítót készíthet, hogy meg sem fog utána fordulni a fejében pénzt adni a bolti frissítőkre! Egy edénybe öntsön 1 teáskanál szódabikarbónát, 1 evőkanál citromlevet, illetve fél liter vizet. Ezután meg kell várnia, míg kipezsegi magát, majd alaposan keverje el, és öntse egy szórófejes palackba. Ha egy helyiségre ráfér a frissítés, például a pincére vagy a sufnira, ahol könnyen beszorul a levegő, fújjon be napi kétszer-háromszor otthoni légfrissítőjével, hogy elűzze a nemkívánatos szagokat! Ha viszont ecettel kombinálja a szódabikarbónát, valóságos takarítási csodaszert kap.

Teafaolaj
Fertőzésgátló összetevői miatt ez az illóolaj remek fertőtlenítőszer! Töltsön meg vízzel egy szórófejes palackot, cseppentsen bele kevéske teafaolajat, és kész is a házi környezetkímélő fertőtlenítőszer!

Vote it up
254
Tetszett?Szavazzon rá!