Tisztítsa cipőjét banánnal

Elsőre viccnek tűnő, ám bevált ötletek köznapi dolgok hasznosítására, például hajkondicionálás majonézzel

Benéztek a szüleim, hogy segítsenek nekem elvégezni egy régóta halogatott feladatot – a házam kitakarítását. Szó mi szó, apa és anya – hmm, hogyan is fogalmazzak szalonképesen? – mesterei az olcsó megoldásoknak. Így amikor felajánlottam, hogy beszerzem a tisztítószereket, csak annyit mondtak:

– Ne csinálj gondot ebből. Amire szükségünk van, mind megtalálható egy háztartásban. Hol az ecet?

– Tessék – feleltem, megragadva a 12 éves balzsamecetet. Anyám félretolt és megkereste az ételecetes flakont. Rám parancsolt, hogy ne lábatlankodjak körülötte, inkább készítsek magamnak egy szendvicset.

Miközben a sonkás-majonézes szendvicsemet majszoltam, figyeltem, amint az ecettel nekiesik egy foltnak a szőnyegen. Kissé furcsálltam a dolgot, de nem annyira, mint amikor körbeszaglászta a könyvespolcomat. Amikor az egyik kötettől elfacsarodott az orra, a tettest a konyhába vitte és berakta a fagyasztóba.

– Egy időre megszabadulunk attól az áporodott szagtól – jegyezte meg. Egyetértően bólogattam, noha nem egészen tudtam, mihez adom a beleegyezésemet. – Nocsak, itt üvegcserepek vannak. A te műved?

Megvontam a vállam. Anya erre kikapta a kezemből a szendvicset, a sonkát odadobta a kutyának, a majonézt a hajamra kente, majd a friss kenyérrel óvatosan összetakarította az üvegszilánkokat.

– Naa! – tiltakoztam.

– A majonéz remek hajkondicionáló – világosított fel. – Kenyérbéllel pedig gyerekjáték feltakarítani az üvegszilánkokat.

Anya meghibbant, állapítottam meg magamban, és kötelességemnek éreztem, hogy erről sürgősen felvilágosítsam hites urát. Apámra a kertben bukkantam rá, éppen két cent vodkát, némi mosogatószert és két pohár vizet vegyített össze rázogatva egy permetezőflakonban.

– Gyomokra vadászom – magyarázta, zavart arckifejezésemet látva.

– Vodkával?!

– Ezt a keveréket akkor jó használni, ha süt a nap. – Spricc. – A gyomot ugyan nem öli meg. – Spricc. – De az alkoholtól elszáradnak. – Spricc. Spricc.

– Tisztában vagy vele, hogy ez méregdrága francia vodka? – Apám fütyült rá.

Hát mindenki megőrült? – morfondíroztam visszafelé menet a házba, ahol anya éppen banánhéjjal pucolta a cipőmet.

– Anya, te mi a … – Bang! Véletlenül ráléptem egy banánhéjra, és persze elzuhantam. – Auú! A hátam!

– Maradj nyugton! – kiáltott rám anyám. – Hozom a húspuhítót.

De először lerántotta a cipőmet, lehúzta az egyik zoknimat és eltűnt vele a konyhában. Próbáltam kereket oldani, de anya gyorsabb volt. Visszatért a húspuhító keverékből vízzel kevert kencével, amit a vesém tájékára kent. Majd a zoknimat – melyet megtömött szárazbabbal és harminc másodpercig a mikróban melegített – a bekent területre helyezte.

Bármily őrültségnek tűnjék, a szüleimnek igazuk volt

Mielőtt még tárcsázhattam volna a segélyhívószámot, különös dolog történt – szűnni kezdett a hátfájásom! A húspuhítóban lévő enzimek enyhítették sajgó izmaimat. A babbal teli zokni pedig melegítőpárnaként működött.

Hirtelen más megvilágításban láttam a dolgokat. A cipőm tisztán csillogott. És bár szőnyeg felől salátaöntet illata szállt, a foltnak hűlt helye volt. Odakint a kertben ott állt apa, gyomirtója egyik alkotóelemét kortyolgatta és munkája eredményét csodálta: az összepöndörödött gyomokat.

Bármily őrültségnek tűnjék, a szüleimnek igazuk volt. Nem kell mindig speciális tisztítószereket vagy méregdrága vegyszeres kotyvalékokat vásárolni. A háztartásban szinte minden megtalálható, ami a takarításhoz, egy háztartási készülék javításához vagy a sajgó hát gyógyításához kell.

Meg akartam őket hívni vacsorára, hogy megünnepeljük tiszta otthonomat. Elhárították az invitálást. Vendégek jönnek hozzájuk, és nagy adag salátát kell készíteniük. – Először is – jelentette ki anyám – be kell dobnom a salátát a mosógépbe.

– Mi?!

– Egymásba teszünk két párnahuzatot, megtöltjük a leöblített salátalevelekkel – magyarázta. – Összekötjük mindkét párnahuzat nyílását spárgával és egy törülközővel együtt – ez a kiegyenlítés miatt kell – betesszük a mosógépbe. Ezután beindítjuk a centrifugaprogramot. Így lesz a mosógépből óriási salátacentrifuga.

Vote it up
94
Tetszett?Szavazzon rá!