Titkok, amelyeket a teste oszt meg önnel

Elmondja, mire van igazán szüksége a jobb egészséghez, táplálkozáshoz, alváshoz és egyebekhez

Bemutatom az elme trükkjeit
Képes jóllakottá gondolni magát.
Ha ön édes, tejes turmixot kortyolgat, és arra gondol, hogy abban sok a zsír meg a kalória, akkor a ghrelin nevű éhséghormon szintje sokkal nagyobb mértékben csökken – így sokkal jóllakottabbnak fogja érezni magát –, mint ha azt képzelné el, hogy egészségesebb turmixot iszik, még akkor is, ha a kettőnek azonos az energiatartalma – állapítja meg a Health Psychology szaklap egyik tanulmánya.

Meditációval átformálható az agy. MRI-felvételek arról tanúskodnak, hogy a hippocampus (hippokampusz) – az agy tanulásért és memóriáért felelős része – már alig néhány hónapnyi éberségmeditáció (éber tudatosság, mindfulness meditáció) után növekedésnek indul. Nő az agysejtek sűrűsége a félelem, a szorongás és a stressz egyik központjában, az amigdalában is. Az agy ilyen fizikai változásai pedig megváltoztathatják a hangulatát.

Meg tudja emelni a testhőmérsékletét. Tibeti szerzetesek egy csoportja fagypont alatti hőmérsékleten is képes a testhőjét 37,8 Celsius-fokra emelni, pusztán a g-tummo nevű meditációval. Bár ez elég különleges teljesítmény, kutatóknak sikerült hasonló technikával – hőtermeléssel járó speciális légzéssel – nyugati embereket is megtanítaniuk a testük felmelegítésére. A módszer segíthet abban, hogy szervezete hideg környezetben is jobban működjön.

Évekkel meghosszabbíthatja az életét. Ha pozitívan áll az öregedéshez, s továbbra is hasznosnak és boldognak tudja érezni magát, nagyobb az esélye annak, hogy hét évvel tovább fog élni, derült ki a Yale Egyetem egy felméréséből. Íme, 18 trükk ehhez.

Bár elmagyarázhatnám, hogy...
... miért lesznek rákosak egészséges emberek.
Jó eséllyel ön is ismer valakit, aki betartotta az összes „előírást” – napvédő krémet használt, sok zöldséget evett, nem dohányzott –, mégis rákos lett. Bárcsak tudnék jó indokot mondani, de a helyzet az, hogy a rák iránti hajlamban kimutatható különbségek kétharmada a daganatok növekedését kiváltó véletlen génmutációkkal magyarázható. Ám ez a legkisebb mértékben sem menti fel a szabályok betartása alól. Igaz, egyes rizikótényezőket nem befolyásolhat, sok mást viszont nagyon is.

... miként működik a placebo. Egy cukortabletta bevétele hatással lehet a szívritmusra, az agytevékenységre, enyhítheti a depressziót, a Parkinson-kór tüneteit – ezek mind valós élettani reakciók a hatóanyagot nem tartalmazó kezelésre. 84 vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a placebohatás egyre erősebb: a placebóval „kezelt” páciensek 2013-ban a fájdalmaik 30 százalékos enyhüléséről számoltak be, míg ez 1990-ben még csak 5 százalék körül volt. A tudósok igyekeznek rájönni, miért lehet, hogy az emberek más-más módon reagálnak a placebóra. Azt is kutatják, mi történik az agyban és a testben placebo bevételekor és miként lehetne a legjobban kihasználni a placebóban rejlő lehetőségeket.

... hogyan befolyásolja az emésztés a kedélyállapotot. Az emberi test kb. 100 billió mikrobának ad otthont, főként a bélrendszerben. A „jó” baktériumok segítenek az ételek lebontásában, a „rosszak” viszont felfúvódást okoznak, és veszélyes vegyületeket termelnek. A bélbaktériumok összetételének megváltozása számos betegséggel áll kapcsolatban. Ennél jóval nehezebben megfogható a bélbaktériumok és az agy közötti kapcsolat. Az egyik elképzelés szerint a bélbaktériumok a hangulatot szabályozó szerotonint, dopamint és más vegyületeket termelnek, amelyek hatással vannak például a szorongásra és a depresszióra. Az is lehet, hogy a mikrobák aktiválják a bolygóideget, azaz a belek és az agy közötti fő kommunikációs csatornát. A tudósok mostanában nagyon sokat foglalkoznak a baktériumokkal, szóval kísérje figyelemmel a híreket!

Mit árulhat el a szemszín?
Ha sötét szeme van (barna)
• Kisebb a sárgafolt-elfajulás kockázata
• Kisebb a melanóma kockázata
• Szavahihetőbb.

Ha világos szeme van (kék, zöld)
• Versengőbb
• Kisebb a vitiligo kockázata (ez az autoimmun betegség pigmenthiányossá és így foltossá teszi a bőrt)
• Több alkoholt fogyaszt.
Részletesebben itt olvashat erről.

Figyeljen oda ezekre a mérföldkövekre
Az első menstruáció.
– Ez annak a jele, hogy nő lettél – mondja ilyenkor a lánygyereknek az anya, a nagymama meg a kotnyeles nagynéni. Brit kutatók ehhez hozzáteszik: az, hogy az első havi vérzés milyen életkorban következik be, összefügghet a szívbetegség kockázatával. 1,2 millió középkorú nő adatait tanulmányozva azt találták, hogy a szívproblémák későbbi kialakulásának valószínűsége az első menstruációt 13 évesen átélőknél volt a legkisebb, az először 10 éves kor alatt, illetve 17 éves kor felett menstruálóknál pedig a legnagyobb. Az első vérzés időpontja az anyagcsere általános állapotáról adhat jelzést. Más vizsgálatok a cukorbetegség és az alacsony csontsűrűség kockázatával találtak hasonló kapcsolatot.

Az első térdsérülés. Egyetlen ilyen eset is megnövelheti a poszttraumás ízületi gyulladás kockázatát. A sérülésnek nem is kell súlyosnak lennie: a viszonylag gyakori porckorongrepedés vagy elülső keresztszalag-szakadás is instabillá teheti a térdet, és felgyorsíthatja az ízület kopását. A károsodás nem mindig okoz artrózist (ez függ az életkortól, a súlytól és a génállománytól is), de sérült ízületnél nagyjából hétszer akkora a kockázat, mint az egészségesnél.

Az utolsó elszívott cigaretta. Alig öt évvel az után, hogy végleg letette a cigarettát, a szájüregi, torok-, nyelőcső- és húgyhólyagrák kockázata a felére zuhan. Remek hír, nem?

Az első csonttörés. Természetesen kezeltesse a sérülést, de ha már elérte vagy túllépte az 50 évet, kérjen csontsűrűségmérést (DXA-vizsgálatot) is! A törést csontritkulás is okozhatja, ami főleg akkor valószínű, ha a sérülés nem súlyos traumából (például autóbalesetből), hanem – mondjuk – egy jelentéktelen kis mozdulatból származott. Ha alacsony a csontsűrűsége, jobb, ha minél előbb kiderül, így lépéseket tehet az állapot előrehaladásának lassítására.

Hasznos tanácsok, érdekességek
• Nem is hinné, egyes szokásai mennyire egészségkárosító hatásúak, ezért kétszer gondolja meg, mielőtt...

Így csapja be az agyát elsőre furcsán hangzó, mégis bizonyítottan eredményes trükkökkel például éhség, stressz és fájdalom ellen!

Öt egyszerűen követhető tanács, hogy még többet kihozzon a joghurtból, az ananászból, a spenótból és a fokhagymából.

• Öt példa arra, hogyan javíthat a testi-lelki egészségén és hogyan lehet hatékonyabb.

• Miért hunyorgunk erős fényben? Járás közben miért lóbáljuk a karunkat? Íme, a magyarázat.

Vote it up
111
Tetszett?Szavazzon rá!