Titkok tévészakácsoktól

A kulisszák mögé lestünk, és fény derült a főzőműsorok legsötétebb titkaira. Egyik-másikból ön is okulhat

Kapcsolódó cikkek

1. Mi is hibázunk, nem is keveset. Néha lángra kapnak a konyharuhák. Az étel leesik a földre. Megvágjuk, megégetjük magunkat. Ám ezekből semmit nem fog adásban látni, hacsak nem élőben közvetített versenyt néz.

2. Bár a műsort hetente sugározza a tévé, valószínű, hogy az egész évadot hónapokkal korábban, pár nap vagy hét alatt forgattuk. Ezért mindig februárban kutatunk sütőtök után, és júniusban főzzük a karácsonyi menüt.

3. Amikor a szakács elfelejt valami fontosat mondani, hangalámondást kell alkalmaznunk. Ez történik akkor, amikor nézi a műsort, és egyszer csak nem a szakács arcát látja, hanem egy közelit a tálról vagy a kezéről, miközben azt hallja tőle: „most adjunk hozzá negyed teáskanál fahéjat”. A legnagyobb tehetségektől szinte soha nem hallhat hangalámondást.

4. Természetesen nem ülünk mindnyájan malmozva, és nem várjuk, hogy a hús vagy a lasagna megsüljön. A színfalak mögött ezért van egy másik konyha, ahol ugyanazt a receptet még pár példányban elkészítik, hogy a különböző stádiumokban mindig kéznél legyen egy adag. Ezt hívják cserének.

5. Az étel, amit megkóstolunk, a csere miatt néha jéghideg. Tehát lehet, hogy azt mondjuk: „mmm”, de valójában borzasztó íze van. Sebaj: mosolygunk és lenyeljük.

6. Néha mi is elégetünk dolgokat. Amikor ez megesik, csak arra figyelünk, hogy az ételt ne az égett felével felfelé emeljük a kamerába, és hogy a világért se fordítsuk meg.

7. Sajnáljuk, de nem lesz arról szó, mennyire ártalmas önnek, amit főzünk. Bár egyre több szakács ismeri el, hogy felelősséggel tartozik a nézők egészségéért, soha nem fog kalóriaértékeket látni, amikor éppen csokitortát sütünk.

8. Mielőtt leforgatunk egy főzőműsort, a recept minden lépését megbeszélem a művészeti vezetővel, a berendezővel és a stylisttal. Ők gondoskodnak arról, hogy meglegyen minden szükséges eszköz, előkészítik, kimérik és kihelyezik az összes hozzávalót, végül csodaszépre varázsolják az elkészült ételt. Ne feledje tehát, hogy otthon ennél több időre lesz szüksége a recept elkészítéséhez – és lehetséges, hogy a végeredmény nem lesz annyira fotogén.

9. Ne kövesse betűről betűre a receptjeimet! Egy recept csak többé-kevésbé pontos útmutatás: mivel nincs két teljesen egyforma hozzávaló, menet közben folyamatosan kóstolgassa és alakítsa az ételt.

10. Amikor azt mondom, hogy barnítsuk meg, akkor az barna legyen. Akár egy szelet hal megpirításáról van szó, akár kenyérsütésről, az emberek hajlamosak alulsütni az ételeket. Pedig igazán ínycsiklandó, varázslatos dolgok történnek, amikor egy étel megbarnul.

11. Egy kis körítés mindent megszépít. Szórjon bátran apróra vágott friss fűszernövényeket az ételek tetejére! Finom illatot árasztanak, szép színkontrasztot alkotnak, és az egész fogást pikánssá teszik.

12. Ha szeretné, hogy az ön által készített ételek is olyan tetszetősek legyenek, mint az enyémek, ne tegye tele a tányért! Mindig jobban néz ki, ha nagyobb tányérra helyez el egy kisebb adagot, különösen, ha az ételeket egymás tetejébe vagy szépen egymás mellé fekteti.

13. Szeretné tudni, mi a legnehezebb? A reggeli műsorok. Egyszer Halloweenkor egy reggeli tévémagazinba voltam hivatalos. Próbáltam beszélgetni a Luke Skywalkernek öltözött műsorvezetővel. Rajtam is jelmez volt, hatalmas gumikesztyűkkel, és így kellett bevonnom mázzal egy tortát, miközben mindenhol ewokok rendetlenkedtek. Ezzel párhuzamosan azt is elvárták, hogy kérdésekre válaszoljak, és a műsorom legújabb évadját népszerűsítsem. Elképzelésük sincs, mindez mennyire kivitelezhetetlen. A műsor ráadásul élő, és csak két percet kapsz az egészre.

14. Ez a munka sokkal nehezebb, mint amilyennek látszik. A főzés mellett aprólékosan el kell magyarázni az elkészítési módot, különféle hozzávalókról kell beszélni, és szemkontaktust kell tartani a kamerával. Eközben még lehet, hogy a fülemben valaki megszólal, hogy térjek át a következő lépésre, vagy tegyem odébb a borsőrlőt, mert belelóg a képbe.

15. A tévében csupa fantasztikus dolgot főzünk kaviárral, szarvasgombával és effélékkel, mégis, amikor eljön az ebédszünet, sajnos leggyakrabban a szokványos catering-menüt esszük, például sült csirkemellet vagy unalmas makarónit.

16. Ha a műsorban a recept fél kiló spárgára szól, nekünk két kiló van raktáron, az újraforgatások és ételcserék esetére. Ha minden adásban négy recept szerepel, és egy nap felveszünk négy adást, akkor horribilis mennyiségű étel halmozódik fel. A fölösleg legnagyobb részét jótékonysági célra fordítjuk, bár néha a stáb is kap egy kis jutalmat.

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa a pilóták, az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a sebészeka pincérek, a kardiológusok és a rendszergazdák műhelytitkait!

17. Egy alkalommal a turmixgép egy jól irányzott lövése teljesen beterített csokis shake-kel. A stáb a hasát fogta a nevetéstől. A ruhámnak az adás folytonossága végett ugyanolyannak kellett maradnia, ezért ki kellett mennem a helyszínről, kimosni és hajszárítóval megszárítani mindent. Sőt, a hajamat és a sminket is helyre kellett hoznunk. Az ételek közben teljesen kihűltek. A nézők ebből semmit sem vettek észre.

18. Az első dolog, amit kamera előtt főztem, egy minestrone leves volt. Elkészítettem a levest, és egészen az utolsó pillanatig nem vettem észre, hogy elfelejtettem hozzátenni az egyik zöldséget és a babot. Ez azt jelenti, hogy az öt zöldségből, aminek a levesbe kellett volna kerülnie, csak hármat tettem bele. De én ott álltam büszkén mosolyogva, mintha mindent hibátlanul végeztem volna.

Vote it up
226
Tetszett?Szavazzon rá!