Tizenöt egyszerű tipp a nátha ellen

Még az igazi tél beköszönte előtt erősítse meg immunrendszerét az alábbi egyszerű módszerekkel

Amikor a napok már rövidülnek és a hőmérséklet csökken, a lelke mélyén mindenki felkészül az elkerülhetetlennek látszó meghűlésre. Mégpedig okkal: a Cardiffi Egyetem (Wales) Náthaközpontjának felmérése szerint az átlag európai évente kettő–öt alkalommal náthás. De nem feltétlenül kell megfelelnie a statisztikáknak!

– Minden náthás emberre jut 2-3 másik, akinek a szervezetében megtalálható ugyan a vírus, de nem betegíti meg – mondja Ron Eccles, a Náthaközpont vezetője. Az ő védekezőrendszerük ellenanyagot termel, amely hatástalanítja a vírust.

Még a tél beköszönte előtt érdemes megerősítenie immunrendszerét az alábbi egyszerű eszközökkel. Ha már most köhög, prüszköl, akkor így lerövidítheti a nátha időtartamát, és mérsékelheti a tüneteket.

Mosson gyakran kezet
A gyakori kézmosás mindennél hatékonyabban tartja távol a náthát. A teljesen tiszta és vírusmentes kéz legalább 15 másodperces szappanos dörzsöléssel érhető el.

Ön a tüsszentés, köhögés útján megfertőzött felületek megérintésével szedheti fel a vírusokat. Ha aztán az arcához nyúl, mielőtt kezet mosott volna, a kórokozók könnyen bejutnak a szervezetébe. – Gyakran így kapjuk el a náthát: a kezünket az orrunkhoz emeljük, vagy megdörzsöljük a szemünket – mondja Chuck Gerba, az Arizonai Egyetem mikrobiológiaprofesszora. – Egy felnőtt egy óra leforgása alatt átlagosan tizenhatszor érinti meg az arcát.

Használjon kézfertőtlenítőt
Ha nincs a közelben szappan és víz, a kézfertőtlenítő gél vagy törlőkendő segít a kórokozók elpusztításában. – A kézfertőtlenítő szerek gyakorlatilag egyenértékűek a kézmosással, már ami a kórokozók hatékony elpusztítását illeti – hívja fel a figyelmet Gerba. – Használatukkal a nátha kockázatát 30–50 százalékkal csökkentheti. A kézfertőtlenítő még akkor is hat, ha valakinek a keze egyébként láthatóan piszkos.

Evés előtt azonban nem elég a kézfertőtlenítő – az inkább olyankor nyújt védelmet, ha például a munkahelyén használta a fénymásolót vagy a buszon a kapaszkodót. – A vírusok robbanásszerűen terjednek irodaépületekben és tömegközlekedési eszközökön – mondja Gerba. – Vizsgálattal bizonyítottuk a kézfertőtlenítők hatásosságát: a vírus terjedését 90 százalékkal lelassították.

Ügyeljen az ízekre
Ha kapar a torka és folyik az orra, fogyasszon meleg gyümölcskoncentrátumokat, mézes, citromos italokat. – Jelentősen enyhítik a torokfájást és a köhögést – mondja Eccles. – Fokozzák a nyáltermelést, így csökkentik az orrdugulást.

Nem minden meleg itallal érhető azonban el ugyanez a hatás. – A kávé és a tea nemigen segít – magyarázza Eccles –, mert nem elég erőteljes, savanykás az ízük, pedig ez a lényeg.

Meleget az orrnak
Hidegben kabátba, sapkába burkolózunk, de az orr védtelen marad. Pedig a hideg levegő csökkenti az orrjáratokban megtelepedő vírusokkal szembeni ellenálló képességet, s ez növeli a fertőzés veszélyét. – Összefüggés mutatható ki a nátha, az influenza és a hőmérséklet között. Minél hidegebb van, annál gyakrabban leszünk náthásak, influenzásak.

A legegyszerűbb megoldás, ha az orrát és a száját sállal fedi be. – A sál hőcserélőként működik – mondja Eccles. – Az orron belélegzett levegőt a száj előbb felmelegíti.

Tartsa melegen a lábát
A kutatások szerint a hideg láb szintén csökkentheti a náthavírusokkal szembeni ellenálló képességet. A Náthakutató Központ munkatársai két csoportra osztottak látszólag egészséges embereket, mondván, bizonyára akad köztük, aki a náthavírust hordozza. Az egyik csoport jeges vízbe lógatta a lábát – közülük lényegesen többen lettek náthásak.

– Bármely testtáj lehűlése okozhat hasonlót, de a hideg alsó végtagokra különösen érzékeny a szervezet – mondja Eccles. – Ha meggyengül a védekezőképesség, a vírus máris tüneteket képes okozni.

Szó se essék antibiotikumról
Sok ember – tévesen – azt gondolja, meghűlésére antibiotikumot kellene szednie. Ezek a készítmények nemcsak hatástalanok a náthavírusokkal szemben, de a későbbiekben gondokat is okozhatnak.

Ha valaki szükségtelenül szed antibiotikumot, a szervezetében lévő baktériumok nagy valószínűséggel rezisztenssé válnak – mondja dr. Pasi Penttinen, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ munkatársa. – Az utóbbi időben a legkorszerűbb antibiotikumokra nem reagáló baktériumok egész sora tűnt fel, s ez a valóban súlyos fertőzések kezelési lehetőségeit korlátozza. Ez ma a legsúlyosabb közegészségügyi veszély Európában és a fejlett világban.

Hagyatkozzon a vény nélküli szerekre
A leghatékonyabb gyógyszerek a nátha tüneteire a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, az aszpirin vagy az ibuprofen. – Ezek a szerek a torokfájást éppúgy csillapítják, mint az arcüreg- vagy az izomfájdalmat, a hidegrázást, a lázat és a fejfájást.

Csaknem ugyanolyan hatékony az orrdugulást mérséklő, xilometazolin- vagy oximetazolintartalmú orrspray, amely akár 10-12 órán át csökkenti az orrdugulást. – Az ilyen célra alkalmazott tabletták csak ötödannyira hatékonyak, és a hatásuk is rövidebb ideig tart – mondja Eccles.

Bújjon ágyba
Vizsgálatokból kiderült: kapcsolat van az alváshiány és a gyakori nátha között. Az immunrendszer, ha nem pihen, nem végzi jól a munkáját. – A nyugati civilizáció egyik nagy gondja az alváshiány – mondja Penttinen. – Nátha ellen a leghatékonyabb védelem a saját immunrendszerünk. Az egészséges életmód, beleértve az elegendő alvást, remek módja a védekezésnek.

Vesse be a D-t
Egyes vizsgálatok szerint télen a D-vitamin pótlása segíthet a nátha megelőzésében, de e tárgyban még további kutatások szükségesek. – Vannak bizonyítékok, de nem perdöntők – mondja Eccles. – Én most szedek D-vitamint tablettában, napi 1000 NE-t. Lehet, hogy ez az én placebóm. Érdemes kipróbálni, mert ennyi egészen biztosan nem okoz bajt. Kérdezze meg a háziorvosát.

Csínján a gyógynövényekkel
Sokan szednek például echinaceát (bíbor kasvirágot) a nátha megelőzésére vagy időtartamának lerövidítésére. Ám a felmérések új elemzése nem igazolta, hogy az echinacea bármiféle módon segítene a nátha ellen, mondja dr. Marlies Karsch-Völk, a Müncheni Műszaki Egyetem Orvosi Intézetének munkatársa.

– Sok vizsgálat nem volt megfelelő színvonalú, így messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőlük – mondja a doktornő. – Nem állíthatjuk biztosan, hogy az echinacea hatástalan lenne, de körülbelül ez minden, amit ma tudunk.

Mérsékelten tisztogasson otthon
Meghűléses időszakban ne indítson egészpályás letámadást a kórokozók ellen, még akkor se, ha valaki megbetegszik a családban. Felületek tisztításakor használjon közönséges tisztítószert, az antibakteriális ugyanis nem vezet a kívánt cél eléréséhez.

 – Ha valaki a családban náthás vagy köhög, a semleges tisztítószer és egy rongy tökéletesen elegendő a vírus terjedésének megakadályozásához – mondja dr. Nuala O’Connor, az Általános Orvosok Ír Kollégiumának vezető tanácsadója. – A dörzsölés eltávolítja a felületről a vírusok egy részét. Ha túl sok fertőtlenítőszert használ, azzal csak elősegíti a rezisztens organizmusok kialakulását.

Hajtson rá a zöld teára
A zöld teában található egyik aminosav szerepet játszhat a nátha megelőzésében. Amerikai tudósok egy 2007-es vizsgálatban azt találták, hogy a zöld teában levő L-teanin nevű vegyület segít megelőzni a náthát és enyhíti a tüneteket, számolt be a Journal of the American College of Nutrition táplálkozástudományi szakfolyóirat.

– Ritkaság, hogy egy táplálékkiegészítő csökkentse a nátha és az influenza gyakoriságát – mondja Susan C. Percival professzor, a Floridai Egyetem táplálkozástudományi tanszékének vezetője. – A kedvező hatás meglehetősen nagy, napi 8-10 csésze teában fellelhető mennyiség esetén következett be.

L-teanint szedni is lehet, de ugyanazt az eredményt éri el, ha erősre főzött zöld teát kortyolgat egész nap. A Journal of Nutrition szaklapban közölt német vizsgálat eredményei szerint egészséges felnőtteknél jelentősen nőtt az L-teanin szintje, függetlenül attól, hogy zöld teát ittak vagy kiegészítőt szedtek.

A csókolózás nem tilos
Bár nátha esetén óva intenek a csókolózástól, a több évtizeden át végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy ezen az úton nem terjed a vírus. Bár a náthavírusok benne vannak a köhögés és tüsszögés közben a szájból és orrból távozó parányi cseppekben, a szájban valami miatt – az erőltetett köhögés utáni állapotot leszámítva – nincsenek vírusok. Tüsszögő párját teljes biztonsággal szájon csókolhatja – válassza ezt a megoldást az arcára cuppantott puszi helyett.

– Azért jobb szájon csókolni, mert nem zárható ki, hogy náthás partnere a kezére tapadt vírusokkal hozzáérhetett saját arcához – mondja Gerba.

Fedezze fel az alga erejét
A vörös tengeri alga kivonatából készített orrspray segíthet a nátha idejének lerövidítésében. – A tengerben számos organizmus fejlesztett ki magának vírusok elleni mechanizmust, hogy elkerülje a fertőzéseket – mondja Eccles. – A tengeri algának olyan vírus elleni tulajdonságai lehetnek, amelyeket mi az egészségünk megóvására használhatunk fel.

Olyan orrspray-t vagy orrcseppet keressen, amelynek címkéjén szerepel a karragén nevű összetevő vagy a vörös tengeri alga.

Fogyasszon joghurtot
Bizonyára ön is ismer olyanokat, akik a bélflórájuk karbantartására probiotikus joghurtot fogyasztanak. A probiotikumok – ezek az élő mikroorganizmusok, hasznos baktériumok az egészséget óvják – kedvező hatást gyakorolnak az immunrendszerre is.

A kutatók megállapították, hogy rendszeres fogyasztásuk segíthet a nátha elkerülésében. Koreai kutatók tíz vizsgálat eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy aki legalább három hónapig probiotikus joghurtot fogyaszt, az nagyobb valószínűséggel védi ki a megbetegedést a nátha és az influenza időszakában.

– Szükségtelen az év minden napján ilyet fogyasztani, elég, ha a meghűléses időszakban eszik kúraszerűen élőflórás joghurtot – mondja Karsch-Völk –, amelyben leggyakrabban Lactobacillus és Bifidobacterium tejsavbaktérium-törzsek találhatók meg.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!