Tizenöt tény Napóleonról

Az első francia császár katonai lángelme volt, azonban emellett sokakat különcségeivel is elvarázsolt

Kapcsolódó cikkek

Napóleon Clisson és Eugenie címmel romantikus regényt írt, mely tulajdonképpen alig burkolt önéletrajz saját Désirée Claryhoz fűződő kapcsolatáról.

 Bár néhányan arra gyanakodtak, hogy Napóleont megmérgezték, a későbbi kutatások kimutatták, hogy a szervezetében talált nagy mennyiségű arzén annak eredményeként gyűlt össze, hogy egész élete során arzéntartalmú anyagoknak, például festékeknek és ragasztóknak volt kitéve.

 Gyakran neki tulajdonítják a mondást, hogy „egy kép többet ér ezer szónál”. Amit Napóleon valójában mondott, azt a L’Arche de Noé (Noé bárkája) című könyv így idézi: „egy jó vázlat jobb, mint egy hosszú értekezés”.

 Napóleon kívánsága az volt, hogy a Szajna partján temessék el, ám amikor a földi maradványait 1840-ben visszavitték Franciaországba, más francia katonai vezetőkkel együtt őt is a párizsi Invalidusok templomában helyezték nyugalomra.

 Néhányan azt feltételezik, hogy Napóleonnak fotografikus emlékezete volt, így pillanatok alatt hatalmas mennyiségű információt, például csapatlétszámokat vagy térképrészleteket volt képes előhívni.

 Bár a csataterek zsenijének számított, Napóleon nem volt nagy barátja a haditechnológiának. Az olyan újításokból sem húzott hasznot, mint a tengeralattjáró, a robbanófejes rakéták és a távíró.

 Napóleont 168 cm-es magasságával ugyan alacsonynak tartották, azonban még így is kicsit magasabb lehetett kora európai átlagánál.

• Nincs semmi titok a jellegzetes napóleoni póz, a mellénybe rejtett kéz mögött. Ezt a testtartást széles körben alkalmazták a korszak festőművészei, többek között Jacques-Louis David, aki 1812-ben elkészítette az uralkodó leghíresebb portréját.

 Napóleon 1796-ben feleségül vette Joséphine de Beauharnais-t, később pedig Joséphine lánya, Hortense hozzáment Napóleon öccséhez, Louis-hoz.

 Miközben Egyiptomban volt hadjáraton, Napóleon megtudta, hogy Joséphine-nek viszonya van valakivel, és zaklatott levelet írt a bátyjának. A levelet az angolok megkaparintották, és újságokban tették közzé, kínos helyzetbe hozva ezzel Napóleont.

 Miután elvált Joséphine-től azért, mert nem szült neki örökösöket, Napóleon feleségül vette Mária Lujza osztrák főhercegnőt. A párnak egy fia született, Napóleon Ferenc József Károly, aki 1814-ben két hétig uralkodott Franciaországban.

 Napóleon 13 katolikus bíborost börtönzött be amiatt, hogy nem vettek részt a második házasságkötésén. Tisztjei pedig elrabolták VII. Piusz pápát, és öt évig fogságban tartották.

 Attól fogva, hogy Napóleont Szt. Ilonára száműzték, felesége, Mária Lujza soha többé nem látta.

 Napóleonnak legalább egy törvénytelen fia volt, Charles Léon (1806–1881), Eléonore Denuelle de La Plaigne-től.

 Az egykori császárt, aki a Code Napoléon-t adta országának, még mindig nagy tisztelet övezi – igaz, elég sajátos módon. Franciaországban senki nem adhatja disznónak a Napóleon nevet.

Vote it up
266
Tetszett?Szavazzon rá!