Tizenegy sikerre vezető reggeli szokás

Egyesek könnyedén átsiklanak az ébredés utáni órákon, míg a többség csak kapkod

Elsőként próbálnak felkelni
Elég 10-15 perccel megelőzni a többieket otthon, írja Jodie Watson szervezési szakértő. Ha nyer néhány percet, amelyet csak magának szentelheti, mielőtt beindul a nagyüzem, már nyert ügye van.

Először nem a mobiljukra néznek
– Azt javaslom, ne tartsa a mobilját a hálószobában, amikor nyugovóra tér – mondja Fay Wolf szakíró. Ha ébredéskor rögtön megragadja telefonját, könnyen beszippantják az e-mailek, szalagcímek és a közösségi média üzenetei, amelyek megfosztják a nap első értékes perceitől. Inkább üljön fel az ágyban, és legalább fél percig vegyen mély lélegzeteket, javasolja Wolf. – Ha ezt teszem, mindig boldogabbnak érzem magam, mint ha felkapnám a mobilt.

Olyasmit csinálnak, amit szeretnek (ha csak kis időre is)
– Azzal kényeztetem magam, amit tényleg szeretek, jógázom, meditálok vagy zenét hallgatok, öt-tíz percig reggelente – mondja Wolf. Beállítja a telefonja ébresztőjét vagy valamilyen mobilalkalmazást, hogy túlzásba ne essen. Napközben az ingyenes Tomato-Timer.com alkalmazást használja, amely 25 perces időbeosztással segít az összpontosításban.

Teendőiket minden reggel hasonló sorrendben végzik
Olyan ez, mintha egy mozdulatsort rögzítene az izmaiban, állítja Casey Osmundson blogger. Alighanem mindig ugyanúgy mos fogat vagy zuhanyozik, mert a rendszerességből szokás lett. – Hasonlóképpen alakíthatja ki reggeli menetrendjét – írja Osmundson. – Minél többször ismétel, annál kevesebb szellemi energiába kerül az egyes lépések végrehajtása. Ami eleinte újabb feladatnak tűnt, hamar természetes rutin lesz.

Kijelölnek három feladatot, amely sikeressé teheti napjukat
– A tudatosan élők megtervezik a napjukat – mondja Laura Vanderkam szakíró. – Reggel felteszik maguknak a kérdést, „Hogyan tehetném nagyszerűvé ezt a napot? Ha semmi nem jön közbe, mi az a három dolog, amelytől sikeresnek érezhetem magam este?” Aztán beillesztik napirendjükbe ezt a három tevékenységet úgy, hogy időt hagynak a nem várt eseményeknek is.

Gyorsan válaszolnak a fontos e-mailekre
Ha már gépközelbe kerülnek, átnézik a levelezésüket, és megválaszolják a fontos e-maileket, hogy ne nyomasszák őket, miközben reggeli teendőiket intézik.

Reális célokat tűznek ki a reggelre
Egyszerre csak egy dolgon változtasson, és korlátozza teendői számát, javasolja Watson. Ha egyszerre akar mindent megújítani, gyorsan elfogyhat a lendülete, és feladja, mielőtt sikerülne kialakítania a kívánt új szokásokat. – Kezdje a legalapvetőbb dolgokkal, amelyeket nyugodtan elvégez, mielőtt elmegy otthonról. Ha több halaszthatatlan feladata van, találja ki, hogyan oszthatja be őket különböző időpontokra.

Előző este készítik az ennivalót
– Nekem nagyon bejött ez az új ötlet. Jó, ha az ember előre megtervezi, mit fog enni másnap és el is készíti, hogy a reggel értékes perceit ne a hűtőben kotorászva töltse.

Frissen tartják teendőik listáját
Több szervezési szakértő is azt javasolja, hogy előző este állítsa össze a listát a másnapi teendőkről. Reggel aztán módosíthatja a friss e-mailek vagy új feladatok tükrében. A teendők listáját egész nap alakíthatja. – Ezt a listát legalább olyan figyelemmel kell kísérni, mint a beérkező e-maileket vagy naptári bejegyzéseket – mondja Wolf. Használja ki a telefonján lévő alkalmazást vagy keressen másikat a világhálón.

Lenyelik a békát
Sokan tartják szem előtt Mark Twain gondolatát: „Reggel nyelj le egy békát, s annál rosszabb már nem történhet veled aznap.” Ma ezt valahogy így mondanánk: Először tudd le azt a feladatot, amelyhez a legkevésbé fűlik a fogad, és ha nem nyomaszt napközben, hatékonyabb leszel. – Kezdjük a napot a legnagyobb kihívással – javasolja Wolf.

Rendet raknak a lakás központi helyein, mielőtt elmennek otthonról
– Szeretek úgy hazaérni, hogy az étkezőasztal, a konyhapult és a mosogató tiszta – mondja Wolf. – Jó érzés, hogy munka után, ha kedvem tartja, rögtön csinálhatok valamit a konyhában, és nem kell elmosnom a szennyes edényt. – Pakoljon el maga után reggel, hogy tiszta, rendezett környezetbe térjen haza.

Vote it up
136
Tetszett?Szavazzon rá!