Tizenhárom kérdéssel a világ körül

Melyik a leghosszabb folyó, a legmagasabb vízesés, a legszárazabb sivatag? Kvízünkből kiderül, mennyire van otthon a földrajzban

Képzelje el, hogy világ körüli utazáson vesz részt! Indiában megnézi a Tádzs Mahalt, Peruban pedig Machu Picchut, s keresztül-kasul bejárja az egész bolygót. De vajon kellően felkészült ahhoz, hogy világjáró legyen?

1. Folyami hajókirándulást tervez Európában, amelynek során a lehető legtöbb országot szeretné felkeresni. Melyik folyót választja az alábbiak közül?
a) Volga
b) Rajna
c) Duna
d) Elba
Ugrás a megoldáshoz!

2. Egy kis hétvégi vitorlázásra vágyik – az alábbi helyek közül melyik az, ahol ezt nem teheti meg?
a) a Kieli-öbölben
b) a Szajna-öbölben
c) a kölni beöblösödésben
d) a Rigai-öbölben
Ugrás a megoldáshoz!

3. A Lipari-szigetekre tesz kirándulást – de akkor az itt felsorolt olasz szigetek közül melyiket nem tudja meglátogatni?
a) Stromboli
b) Salina
c) Vulcano
d) Lampedusa
Ugrás a megoldáshoz!

4. Melyik földrészen jár, ha éppen a világ legmagasabb vízesését csodálja?
a) Észak-Amerikában
b) Afrikában
c) Dél-Amerikában
d) Európában
Ugrás a megoldáshoz!

5. A legmagasabb vízesés után a legkisebb független államra kíváncsi. Hová vezet ekkor az útja?
a) a Vatikánba
b) Andorrába
c) Monacóba
d) Liechtensteinbe
Ugrás a megoldáshoz!

6. A Mount Everest után a világ második legmagasabb hegycsúcsát is meg szeretné mászni. Melyik hegyhez kell utaznia?
a) Nanga Parbat
b) Makalu
c) Lhotse
d) K2
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

7. Egyes repülőgépes utazásai során a gépet a troposzférában haladó „futóáramlás” is hajtja. Milyen irányban kell utaznia ahhoz, hogy kihasználhassa ennek gyorsító hatását?
a) keletről nyugatra
b) nyugatról keletre
c) délről északra
d) északról délre
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

8. Nagyon érdeklik a tűzhányók. Melyik országban találja a legtöbb működő vulkánt?
a) Olaszországban
b) Új-Zélandon
c) Japánban
d) Indonéziában
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

9. Szeretne néhány száz méterrel a tenger szintje alatt lenni – de nem a víz alatt. Hol teljesülhet ez az óhaja?
a) az Aral-tónál
b) a Gangesz-deltában
c) a Holt-tengernél
d) a Nagy-sóstónál
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

10. Repülőgépe Tegucigalpában szállt le. Melyik ország fővárosában jár most?
a) Guatemala
b) Panama
c) Honduras
d) Salvador
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

11. A déli féltekén utazgat. Az alábbi városok közül hol lesz a legközelebb a Déli-sarkhoz?
a) Fokváros, Dél-Afrika
b) Melbourne, Ausztrália
c) Christchurch, Új-Zéland
d) Buenos Aires, Argentína
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

12. Bolygónk legszárazabb sivataga felé tart. Mi a neve úti céljának?
a) Kalahári
b) Taklamakán
c) Góbi
d) Atacama
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

13. Melyik országba kell utaznia, ha a Kilimandzsárón szeretne hógolyózni?
a) Kenyába
b) Tanzániába
c) Nigériába
d) Burundiba
​​​​​​​Ugrás a megoldáshoz!

Válaszok
1. c)
2850 kilométer hosszú útja során a Duna a következő országokat keresztezi vagy érinti: Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Románia, Moldávia és Ukrajna. Vissza a következő kérdéshez!

2. c) A kölni beöblösödésben aligha tudna vitorlázni – a kifejezés ugyanis a Bonn, Aachen és Neuss közötti területet jelenti, ahol nemhogy nyílt vizet, de még egy nagyobb tavat sem találna. Vissza a következő kérdéshez!

3. d) A Pelagie-szigetekhez tartozó Lampedusa Olaszország legdélebbi pontja; a sziget közelebb fekszik Tunéziához, mint Szicíliához. A Lipari-szigetek ezzel szemben Szicíliától északra, a Tirrén-tengeren találhatók, s Lipari, Panarea, Filicudi és Alicudi mellett további öt kisebb sziget tartozik közéjük. Vissza a következő kérdéshez!

4. c) A venezuelai Angel-vízesés egy magas fennsíkról csaknem 1000 méternyit bukik alá. A helyi indiánok már régóta ismerték, mire John Angel amerikai pilóta és aranyásó 1935-ben „felfedezte”, és elkeresztelte. Vissza a következő kérdéshez!

5. a) Vatikán állam jelentősége semmiképp nem mérhető össze a területével, hiszen az mindössze 0,44 négyzetkilométer. A pápával együtt is csak mintegy 400 polgára van. Vissza a következő kérdéshez!

6. d) A pakisztáni K2 8611 méter magas. Szokatlan nevét T. G. Montgomerie brit ezredestől kapta, aki felfedezte, lemérte, majd a Karakorum hegyvonulat második legmagasabb csúcsaként regisztrálta. A környéken élők Chogorinak, azaz „Nagy Hegy”-nek nevezik. A világ 8000 méter feletti 14 hegycsúcsa közül sokan ezt tartják a legnehezebben megmászhatónak. Először két olasz hegymászó, Achille Compagnoni és Lino Lacedelli jutott fel a csúcsára 1954-ben. Vissza a következő kérdéshez!

7. b) Néhány ezer méteres magasságban a nyugati az uralkodó széljárás. Az igen szűk „folyosón” haladó futóáramlást kihasználó repülőgépek időt és üzemanyagot takaríthatnak meg, mivel ott az áramló levegő sebessége az óránként 600 kilométert is elérheti. Vissza a következő kérdéshez!

8. d) A csúcstartó és a világ legaktívabb szeizmikus övezete Indonézia, ahol 129 működő tűzhányót tartanak számon. Vissza a következő kérdéshez!

9. c) A Holt-tenger partja száraz és szilárd, ám ha ott áll, akkor mintegy 400 méterrel van mélyebben a tengerszintnél. Vissza a következő kérdéshez!

10. c) Tegucigalpa Honduras fővárosa. A közép-amerikai város neve indián eredetű, jelentése „Ezüst Hegy”. Tegucigalpa a gyarmati időszakban bányászvárosként indult fejlődésnek. Guatemala, Panama és Salvador fővárosainak neve egyébként Guatemala, Panama, illetve San Salvador. Vissza a következő kérdéshez!

11. c) Christchurch fekszik a legközelebb a Déli-sarkhoz. De ha fel szeretné keresni Új-Zéland Déli-szigetének e legnagyobb települését, nem kell sarkvidéki utazásra öltöznie. A Déli-sark 5170 kilométerre van innen, s a hőmérséklet még júliusban, az itteni tél közepén is csak ritkán süllyed fagypont alá. Vissza a következő kérdéshez!

12. d) A Chile északnyugati részén fekvő Atacama-sivatagban egy évben kevesebb mint 200 milliméter csapadék hullik. Sok más sivatagtól, például a Szaharától eltérően az Atacama meglehetősen hideg hely; a hőmérséklet általában 0 és 25 Celsius-fok között mozog. Vissza a következő kérdéshez!

13. b) Aki a Kilimandzsáró havában szeretné hagyni a lába nyomát, annak Tanzániába kell utaznia. Ám Kenya is csak egy kőhajításnyira van, mivel a hegy majdnem a két kelet-afrikai ország határán áll.

Vote it up
49
Tetszett?Szavazzon rá!