Tizenhárom titok autószerelőktől

Összegyűjtöttük, miről nem beszélnek szívesen a szakik az abroncsok gyártási idejétől a motorolaj minőségéig

„Óvakodjon a riogatóktól. Fogadja gyanakvással az olyasféle intelmeket, hogy »Én ezzel a járgánnyal egy kilométert sem mennék tovább«.”

„Ellenőrizze a működési engedélyen kívül a szakhatósági minőségbizonyítványt is. A jó hírű kereskedők szívesen megmutatják.”

„Mindig kérdezzen bátran! Kik a referenciái, hány éve dolgozik a szakmában, milyen jótállást ad, milyen engedélyei vannak, milyen felszerelést használ. Nézze meg, tiszta-e a műhely. A széthányt üres olajosdobozok, kopott gumiabroncsok és koszos rongyok intő jelek.”

„Soha ne írjon alá kitöltetlen meghatalmazást. Mindig kérjen aláírt megrendelőlapot az egyes munkák konkrét díjbecslésével és a vonatkozó garanciákkal.”

„Motorhibás kocsit ostobaság olyan műhelybe vinni, ahol nincs jó motorelemző és -felmérő berendezés. Kerülje el azt a szerelőt, aki közli, hogy »Nekem nem kellenek puccos szerkentyűk!«”

„Lehet, hogy a szintetikus motorolaj többe kerül, de két olajcsere között jóval több kilométert tehet meg.”

„Ha másik szakvéleményt kér, ne árulja el, mit állapított meg az első szerelő, és mennyit kért volna.”

„Gyakori trükk a hűtőtisztítás és szervokormány-tisztítás. Ellenőrizze a felhasználói kézikönyvben; sok autóban olyan folyadékot alkalmaznak, amely 150 ezer kilométerig jó. Az üzemanyag-befecskendező tisztítása pedig idő- és pénzpocsékolás. Kiváló adalékanyagok kaphatók.”

„Mindig kérjen eredeti fékbetétet vagy legalább azzal azonos minőségű anyagot. Az olcsó csere rendszerint a leggyatrább súrlódású anyaghoz juttatja, és nem mindegy, hogy munkába menet rövid úton meg tud állni, vagy pedig az egész kocsisort felduzzasztja.”

Kíváncsi más szakemberek titkaira is?
Ismerje meg és hasznosítsa az állatorvosok, a kórházi nővérek, a fogorvosok, a profi fotósok, a tévészakácsok, a pincérek, a sebészeka rendszergazdák és a kardiológusok műhelytitkait!

„Mindig érdeklődjön az új gumiabroncs gyártási dátuma felől. Ha szokatlanul kedvező áron jut hozzá, esetleg hároméves abroncsot kap, ami különösen téli guminál veszélyes.”

„Életre szóló kipufogódob? Honnan a csudából veszi, hogy létezik olyan? Na persze, a dobot ingyen kicserélik, de a drága kipufogócső-javítással jól megvágják.”

„Forduljon a márkakereskedőjéhez, mielőtt a szerelő hozzányúl a katalizátorhoz vagy a károsanyag-kibocsátással összefüggő egyéb alkatrészhez. Ezek némelyike igen hosszú szavatosságú.”

„Nincs rendjén, ha a »motorellenőrzés« kijelzője folyamatosan ég. Aligha a »laza tanksapka« a baj.”

Vote it up
348
Tetszett?Szavazzon rá!