Tizenkét étel, amely halálos is lehet a kutyájának

Persze, a csoki közismert veszélyforrás, de biztosan van a fentiek közt olyan, amelyre nem is gondolna

Szőlő
A szőlő egészséges az embereknek, de mérgező a kutyáknak. Ha négylábú kedvence szőlőt eszik, öklendezni kezd, és elmegy az étvágya. Ha a kutyának hasmenése lesz, fáj a gyomra, kedvtelenné válik vagy remeg, a veseműködésével van baj. És igen, a mazsola is káros.

Hagyma
A hagyma főzve és nyersen is tioszulfátot tartalmaz, ez az anyag hemolitikus anémiát okoz az állatnál: a vörösvérsejtek szétesését váltja ki. Ennek tünetei a hasmenés, hányás, légszomj és letargia; a tünetek jelentkezéséig két-négy nap is eltelhet. A hagymával készült ételek, például a pizza vagy a paradicsomszósz is hasonló reakciót válthatnak ki.

Kávé és tea
Ezek az italok – valójában a koffein vagy rokon vegyületei bármilyen formában – magas vérnyomást, szabálytalan szívritmust, hipertermiát (megemelkedett testhőmérsékletet) és görcsös rohamokat okozhatnak. Ha a kutya felnyal egy kis kiömlött kávét, még nem kap mérgezést, de a nagyobb adag kávéőrleménytől vagy egy teafiltertől akár el is pusztulhat.

Cukorka
Kutyája ne férjen hozzá az édességekhez. Ha nagyobb mennyiségben eszik cukros, magas zsírtartalmú csemegéket, hasnyálmirigy-gyulladást kaphat, amelynek a tünetei két-négy nap elteltével jelentkezhetnek. Figyeljen fel rá, ha csökken az étvágya, hasmenése lesz, kedvtelenné válik vagy fáj a hasa.

Bármilyen csokoládé
A csokoládé a legkártékonyabb édesség, amelyet a kutya ehet, mivel teobromint tartalmaz, amely a koffeinhez hasonló vegyület. A legnagyobb mennyiségben az étcsokoládé tartalmazza, de a fehér és a tejcsokoládé is ártalmas a kutyának. A koffeinhez hasonlóan a csokoládé is magas vérnyomást, remegést és görcsöket okozhat.

Zsíros köret és főtt csontok
Ne dobja ételmaradékát a kutyus táljába. A zsíros köret nemcsak elhízáshoz vezethet – egy kis termetű kutyának nem kell sok extra kalória a súlyfelesleghez –, hanem hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. Súlyosabb esetekben vérmérgezés és belső vérzés is előfordulhat. A húsban megbújó kisebb csontok fulladással veszélyeztetnek, a szilánkok belefúródhatnak a kutya torkába vagy belébe. Csontot csak nyersen adjon a kutyának.

Barack
A sárgabarack húsa egészséges rostokat és A-vitamint tartalmaz, de a magban cián van. A cián megzavarja a sejtek oxigénfelhasználását, ezért a kutya lényegében megfullad. A ciánmérgezés tünetei a kitágult pupilla, a vörös fogíny és a nehézlégzés. A többi magvas gyümölcs, mint a cseresznye vagy a szilva hasonló gondot okozhat. Darabolja fel a gyümölcs húsát, mielőtt a kutyának adja.

Nyers hal
A rendszeres nyershal-fogyasztás B-vitamin-hiányt okozhat, amely görcsrohamokkal járhat. A kutyák számára a lazac és a pisztráng lehet a legmérgezőbb. A nyers lazacban Neorickettsia helminthoeca baktériummal fertőzött élősködők lehetnek, ami kellő kezelés hiányában halálos fertőzést okozhat.

Nyers hús
A kutyatartók véleménye megoszlik a nyers húsról. Sok fehérjét tartalmaz, ugyanakkor kórokozók – például kólibaktérium vagy baromfi esetén szalmonella – jelenlétével fenyeget. Ha nyers húst ad a kutyájának, az a lehető legjobb minőségű és friss legyen.


A sómérgezés hányást, hasmenést, erős szomjúságot, gyakori vizelést, és vesekárosodást okozhat, ami halálhoz is vezethet. Ne csak az etetéskor legyen óvatos, mert a jégoldó termékek, a paintball és a tengervíz sótartalma is veszélyes lehet.

Tejtermékek
A gazdikhoz hasonlóan a kutyák is lehetnek laktózérzékenyek. Kölyökkorukban boldogan isszák az anyjuk tejét, de a legtöbb kutya bele felnőtt korban nem termel elég enzimet, amely feldolgozná a tejben lévő laktózt. A túl sok tej hasmenést és hányást okozhat. A sajtban kevesebb a laktóz, mint a tejben, ezért a kutyák többségének nem árthat néhány falat, feltéve hogy kevés benne a zsír és a só.

Bacon
Ez minket is meglepett. A bacon magas zsír- és sótartalma miatt hasnyálmirigy-gyulladást, magas vérnyomást, elhízást és bélrákot okozhat a kutyának. Persze ha kedvence reggeli közben esedezik egy falatért, egy vékony csík nem lehet túl veszélyes, de a bacon legyen alacsony zsír- és nátriumtartalmú.

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!