Tobzódó tollak

A madarak élvezhetik a földkerekség talán legszebb öltözékét. Vessünk pillantást lenyűgözően változatos tollaikra, pihéikre

Kapcsolódó cikkek

Az emberek zöme nemigen töpreng madártollakon, de Thor Hanson természetvédelmi biológus annál inkább – és fejcsóválva figyeli, hogy magától értetődőknek tekintjük a természet e csodáit.

A saját bevallása szerint fanatikus tollrajongó készségesen sorolja a leheletkönnyű képződmények különlegességeit: fajtájuktól függően pazar hőszigetelők, vízállók, szerkezetük aerodinamikai sajátságaival mintául szolgál a repülőgép-tervezők számára, és persze gyönyörűek is.

Ezért tömjük őket anorákbélésbe és biggyesztjük kalapra, miközben a fizikusok és a mérnökök tovább fürkészik a titkaikat. Hanson, aki – micsoda meglepetés! – Feathers (Madártollak) címmel írt könyvet, megjegyzi:

„A tollak átlépik azt a képzeletbeli határt, amelyet a természeti világ és az emberek világa közé húztunk. Az ablakunk előtt madarak testét borítják, de az otthonunkban is megjelennek. A tollseprűben és a párna töltelékében éppen olyanok, mint a természetben. Sosem távolodunk el igazán tőlük.”

Vote it up
232
Tetszett?Szavazzon rá!