Tojásos tanácsok

Hogyan ellenőrizheti a frissességet? Mit tegyen a fölösleges fehérjével? Miként könnyítheti meg a habverést?

Ellenőrizze a frissességet!
Tegye egy tál hideg sós vízbe, és ha a tojás elsüllyed, akkor friss és nyugodtan megeheti, de ha lebeg, dobja ki!

Le a héjjal!
A keményre főtt tojást olykor nehéz megpucolni, ezért mielőtt vízbe tenné, szúrja meg a tojás héját. Fogjon egy tűt, és nyomja nagyjából 1 cm mélyen a tojás végébe. Így elég levegő jut be ahhoz, hogy elszakítsa a tojás „húsát” az azt körülvevő hártyától. Hasznosítsa a tojáshéjat is!

Fagyassza le a fehérjét!
Ha egy finomság elkészítéséhez csupán a tojás sárgáját kellett felhasználnia, öntse a fehérjét a jégkockatartó egy-egy rekeszébe, és fagyassza le. A fagyott kockákat azután tegye át műanyag zacskóba, és írja rá, hogy mikor helyezte a mélyhűtőbe. A sütés-főzés előtti este vegyen ki annyi kockát, amennyi tojásfehérje szükség van az étel elkészítéséhez, és szobahőmérsékleten olvassza ki.

Tartsa a dobozban!
Így egyrészt lassabban veszítik el nedvességtartalmukat, másrészt nem veszik át a hűtőben lévő többi étel szagát. A tojásokat mindig a tompább végükkel felfelé helyezze a papírdobozba, mert ez is segít, hogy még tovább frissek maradjanak.

Felverés előtt melegítse meg!
A tojásfehérje és sárgája a hűtőből kivéve, hidegen könnyebben elválasztható egymástól. Amikor viszont süteményt készít, és a recept szerint a fehérjéből kemény habot kell verni, sokkal nagyobb térfogatot érhet el, ha a tojásokat legalább 30 percig állni hagyja a konyhaasztalon. Csak akkor kezdje el felverni, amikor már szoba-hőmérsékletűre melegedtek.

Vote it up
335
Tetszett?Szavazzon rá!