Hozzávalók 6 személyre
90 dkg tokhal (vagy édesvízi hal) filézve, bőr nélkül • 15 dkg vaj • 10 dkg liszt • 5 dl halalaplé • 2-2,5 dl tejföl • só • néhány babérlevél • 40 dkg vöröshagyma • 2 főtt tojás • 15 dkg csiperkefej • 1 kis konzervnyi rákhús • 10 dkg parmezán (jellegű sajt) • friss kapor
Elkészítés
1. A halfiléket 1 evőkanál vajon kicsit átpirítjuk.
2. A szószhoz 10 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverjük a lisztet, aranybarnára pirítjuk, majd állandó kevergetés mellett felöntjük a forró alaplével, és hagyjuk besűrűsödni. Forralunk egyet rajta, hozzáadjuk a tejfölt, majd amikor újra forrni kezd, megsózzuk és hozzáadjuk a babérleveleket.
3. A szeletekre vágott hagymát kis vajban aranybarnára pirítjuk, majd kivesszük, és a maradék vajban a felszeletelt gombát is megpirítjuk.
4. Kerek serpenyőbe kevés szószt öntünk, egymás mellé belehelyezzük a halfiléket, szószt öntünk rájuk, majd mindegyik tetejére halmozunk a sült hagymából, a gombából, a felszeletelt főtt tojásból és a rákból, a tetejüket pedig meglocsoljuk szószszal.
5. Megszórjuk reszelt sajttal, és 180 °C-ra melegített sütőben 25 percig sütjük. Friss kaporral megszórva tálaljuk.
Ismerje meg Viktor Beljajevet és a szintén általa készített mesés orosz fagylalttortát!
Hozzászólás