Hozzávalók 4 személyre
1 kg lila hagyma (legjobb kicsit édesebb fajtát választani) • 2 db babérlevél • 2 evőkanál mazsola • 80 dkg cukor • 3 kis db fahéj • 5 szem szegfűszeg • 1 csipet só • 2,5 dl száraz fehérbor • 2 dl fehérborecet
Elkészítés
1. A hagymát megtisztítjuk, leheletvékony karikákra szeljük, majd a babérlevéllel, a mazsolával, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sóval jól összekeverjük, és 1 órán át állni hagyjuk.
2. Ezután meglocsoljuk a borral és az ecettel, majd lassú tűzön sűrű lekvárrá főzzük (kb. 1 óra). Levesszük a tűzről, kivesszük belőle a babérlevelet, és még forrón tisztára mosott és megszárított üvegekbe kanalazzuk.
3. Az üvegeket lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Ezután száraz, hűvös helyen tároljuk. Felbontás után hűtőben akár egy-két hétig is eláll. Leginkább száraz, érlelt sajtok mellé finom.
Hozzászólás