Trükkök nátha ellen

Elege van az orrfújásból? Íme, tizenhárom kevésbé ismert stratégia, hogy elkerülje a vírusos fertőzéseket

A kézfejével dörzsölje a szemét
Így kevésbé valószínű, hogy vírusokkal fertőződik meg, mintha az ujjhegyével tenné ugyanezt. Azért fontos erre figyelnie, mert a szem (pontosabban a kötőhártya) a kórokozók tökéletes támadási felülete, és az átlagember naponta körülbelül 20-50 alkalommal dörzsöli meg a szemét, orrát, vagy vakarja meg az arcát.

Mikrózza a fogkeféjét
Azt hiszi, a fogkefe megtisztítja a fogait? Nem téved. De miután befejezte a fogmosást, a fogkeféje máris baktériumok melegágyává válik. Ezért sterilizálja használat előtt a mikrosütőben (nagy teljesítménye 10 másodpercig), vagy pedig cserélje havonta, illetve azután, hogy átesett egy megfázáson.

Ne okolja magát mindenért
Akár hiszi, akár nem, ha mindenért önmagát teszi felelőssé, valószínűbb, hogy elkapja a megfázást! Legalábbis erre jutottak azok a kutatók, akik több mint 200 dolgozót figyeltek 3 hónapon át. Még azok is, akik egyébként kézben tartották a feladataikat, nagyobb eséllyel kezdtek tüsszögni akkor, ha nem volt elég önbizalmuk, vagy ha magukat hibáztatták, amikor valami balul sikerült.

Vegye le otthonában a fűtést 2-3 fokkal
A túlfűtött lakás száraz levegője tökéletes környezetet jelent a megfázást okozó vírusfertőzések számára. Ha az orr, száj és mandula nyálkahártyája kiszárad, nem képes olyan jól védekezni a kórokozókkal szemben. A hőmérséklet csökkentésével és párásító használatával télen is fenntarthatja otthonában az egészséges páratartalmat.

Vessen be higrométert
Ezek a kis szerkezetek mérik a levegő nedvességtartalmát. A lakásban 50% körüli az ideális páratartalom. Ha ez az érték folyamatosan 60%-nál magasabb, akkor penész alakulhat ki a falakon, textíliákon és a konyhában. Ha pedig 40%-nál alacsonyabb, akkor a száraz levegő fogékonyabbá teheti Önt a fertőzésekre.

Szaunázó nőSzaunázzon hetente egyszer
Hogy miért? Egy 1990-es osztrák kutatás szerint azok az önkéntesek, akik rendszeresen szaunáztak, fele olyan gyakran kapták el a megfázást a vizsgálat 6 hónapja alatt, mint azok, akik egyáltalán nem jártak szaunába. Lehetséges, hogy a belélegzett forró levegő elpusztítja a megfázást okozó mikroorganizmusokat. Manapság a legtöbb sportlétesítményben van szauna is – tegyen vele egy próbát!

Lélegezze be a hajszárító levegőjét
Igen, tudjuk, hogy ez furcsán hangzik, de az angliai Harvard kórház egy vizsgálata szerint azoknál, akik felmelegített levegőt lélegeztek be, feleannyi tünete jelentkezett a megfázásnak, mint azoknál, akik csak szoba-hőmérsékletű levegőt szívtak. Állítsa a hajszárítót langyosra, ne legyen teljesen forró, és tartsa az arcától legalább fél méter távolságra. Lélegezze be a levegőt az orrán keresztül addig, ameddig bírja – legjobb, ha 20 percig.

Szedjen fokhagymakivonatot
146 önkéntes novembertől februárig 12 héten át naponta vagy fokhagymakivonatot, vagy placebót kapott. Akik fokhagymát szedtek, azok nemcsak hogy kisebb eséllyel kapták el a megfázást, hanem ha mégis, akkor enyhébbek voltak a tüneteik, és hamarabb meggyógyultak.

Egyen meg naponta egy pohár joghurtot
A Davis-i Kaliforniai Egyetem egy vizsgálata arra jutott, hogy azok az emberek, akik napi egy pohár akár élőflórás, akár pasztőrözött joghurtot fogyasztottak, negyedével kevesebbszer fáztak meg, mint a joghurtot nem fogyasztók. Kezdjen el még nyáron joghurtot enni, hogy megerősítse védekező képességét, mielőtt elkezdődne a náthaszezon.

Ne halogassa a mosást
Influenzás időszakban három- vagy négynaponta cserélje vagy mossa ki a kéztörlőket! A törölközők mosásához forró vizet használjon, mert ez elpusztítja a kórokozókat.

Tegyen ki zsebkendőt mindenhová, ahol emberek gyűlnek össze
Ruházzon be pár doboz papír zsebkendőbe, és helyezze el őket módszeresen a lakásban, a munkahelyén és az autóban! Ne hagyja, hogy az esztétikai szempontok eltérítsék: fontos, hogy bárhol azonnal hozzáférhető legyen zsebkendő, mert ha valakire rájön a köhögés, tüsszentés vagy orrfújás, így kevésbé valószínű, hogy elterjeszti a kórokozókat.

Mosson kezet gyakran
Az egyesült államokbeli Tengerészeti Egészségügyi Kutatóközpont 40 ezer újonc részvételével folytatott vizsgálatot. A résztvevőknek naponta ötször kellett kezet mosniuk. Ennek hatására 45 százalékkal csökkent körükben a légúti betegségek gyakorisága.

Hordjon magánál kézfertőtlenítőt
Tegyen el egy tubus kézfertőtlenítő gélt vagy pár nedves fertőtlenítő kendőt, így bármikor megtisztíthatja a kezét akkor is, ha a legközelebbi vízcsap kilométerekre van. A módszer hatásos: egy felmérésben, mely a fertőzések miatti általános iskolai hiányzásokat vizsgálta, azt az eredményt kapták, hogy a fertőtlenítő gélt használó iskolákban kb. 20 százalékkal alacsonyabb volt a hiányzók aránya, mint azokban, ahol más kézmosási módszereket alkalmaztak.

Vote it up
231
Tetszett?Szavazzon rá!