Tragikus nemtörődömség

Tizenhét éves, csinos, élénk lány lépett be a rendelőmbe. Előtte állt volna az élet – ha nincs az az anyajegy a hasán

Egy ideig nem foglalkozott a kicsiny, de sötét és egyenetlen elszíneződéssel, végül a barátnője unszolására fordult orvoshoz.

Helyi érzéstelenítéssel leszedtem az anyajegyet, s a laborvizsgálat előrehaladott stádiumú rosszindulatú melanómát mutatott ki. Ezért nagyobb szövetdarabot távolítottunk el a környékbeli nyirokcsomókkal együtt. A leletek szerint a rák már átterjedt a nyirokcsomókra.

Egy hét múlva az összes nyirokcsomót kimetszettük a hónaljából. Emiatt arra számíthat, hogy tartósan feldagad a karja – ha életben marad, amire közel 30 százalékos az esélye. Most kemoterápiát kap, rettentően elesett, és munkaképtelen is.

A korai stádiumban kezelt melanóma túlélési aránya 95 százalék. Ha ez a lány tudja, mire figyeljen, hamarabb fordul hozzám, és most boldogan élhetne.

Én a felvilágosításban látom a megoldás kulcsát. Mindenkinek már egészen fiatalon fel kell tudnia ismerni a gyanús jeleket egy anyajegyen vagy bármilyen egyéb bőrelváltozáson, tisztában kell lennie azzal, milyen veszélyekkel jár a napozás, kertészkedés vagy akár egy délidőben tett séta is, ha nem védekezünk a napsugarak ellen.

Ausztráliában az 1980-ban indított „Napernyő” kampány nyomán a 25–30 éves korcsoportban 30 százalékkal csökkent a bőrrákos esetek száma. Mivel a gyermekkori súlyos leégés később melanóma kialakulásáához vezethet, az ausztrál kicsinyeket az ibolyántúli sugárzást kiszűrő ruházattal és sokfaktoros naptejjel óvják. Vagy nem engedik őket a napra. Ausztráliában ma már ritkább a melanóma okozta elhalálozás, mint a ködös Albionban.

Az én nemzedékemet még a bronzbarna bőr előnyeivel kecsegtették, de most megfizeti az árát: becslések szerint az amerikaiak 45-50 százaléka hatvanöt éves koráig bőrrákot kap. A legjobb megoldás, ha védjük a bőrünket a naptól, ezen túlmenően csak a korai kezelés menthet meg bennünket.

Vote it up
222
Tetszett?Szavazzon rá!