Trenírozza az agyát!

Elfelejtette, hová tette a szemüvegét? Képtelen felidézni az új kolléga nevét? Íme, pár feledhetetlen memorizációs trükk

– Az efféle dolgok elfelejtése arra utal, hogy rengeteg dologgal foglalkozunk – mondja dr. Zaldy S. Tan, a bostoni Beth Israel Deaconess Orvosközpontban működő Memóriazavar Klinika igazgatója. – Ha az ember nem figyel oda, az emlékkép, amelyet alkot, nem elég erős, ezért később problémát jelent az információ felidézése.

Harry Lorayne szerint, aki kötetet szentelt a témának, a lényeg az, hogy formában tartsuk az agyműködést. – Az emberek edzik a testüket, de mit ér a kisportolt fizikum, ha nem társul hozzá jó szellemi állapot? – Persze mindent le lehet írni, listákat lehet összeállítani, és elektronikus jegyzeteket lehet hagyni a BlackBerryn, mobilon vagy PDA-n. Ha azonban nincsenek a keze ügyében ezek az eszközök, vagy ha fejleszteni szeretné a memóriáját, próbálja ki az alábbi, szakemberek által javasolt stratégiákat az emlékezőképesség javítására.

1. memorizációs trükk: „Hogy a csudába hívják?”
> Figyeljen. Ha bemutatják valakinek, figyeljen jól az illető nevére. Majd, hogy jobban megjegyezhesse, képzelje maga elé az írásképet. Fűzzön megjegyzést a névhez, hogy így jobban rögzíthesse, majd használja a nevet párszor a beszélgetés során és elköszönéskor.

> Vizualizálja a nevet. A nehezen megjegyezhető neveknek próbáljon jelentést adni. (A Fraknó csak egy betű sorrendjében tér el a frankótól!) Aztán nézzen a személyre, válassza ki néhány jellemző vonását (zöld szem, bozontos szemöldök), és kapcsolja a nevet az archoz. Minél furább a kép, annál jobb.

> Hozzon létre emlékezetes képzettársításokat. Képzelje el Mátraházi Zsuzsát a Kékes tetején állva. Ha meg szeretné jegyezni, hogy valaki egy építészeti cég ügyvezető igazgatója, képzelje el, amint egy nagy épület előtt állva hajlong és integet, tanácsolja dr. Gini Graham Scott, a „Biztosabb memória 30 nap alatt” szerzője.

> Csaljon egy kicsit. Egészítse ki ezeket a trükköket némi konkrét cselekvéssel. Ha kap egy névjegyet, a találkozó után jegyezzen fel néhány dolgot a kártya hátoldalára (piros keretes szemüveg, a Nyugat-Dunántúlon lakik, egy általános iskolába jártunk), ezek ugyanis jól jönnek, ha valami fogódzóra van szüksége.

2. memorizációs trükk:„Hol az ördögbe hagytam a szemüvegem?”
> Kommentálja a cselekedeteit. Figyelje, hogy mit csinál, miközben leteszi a szemüvegét az asztal végére. Emlékeztesse fennhangon magát, hogy „A kulcsomat a kabátzsebembe teszem”, mert akkor világosan emlékezni fog a cselekedetére, tanácsolja Scott.

> Tegye szokássá. Helyezzen egy kosárkát a kisasztalra. Szoktassa rá magát, hogy a kulcsát, a szemüvegét, a mobiltelefonját vagy bármilyen, gyakran használt (és keresett) tárgyat mindig a kosárkába tegye bele.

3. memorizációs trükk: „Mit is kellett volna még ma elintéznem?”
> Teremtsen rituálét. Hogy emlékeztesse magát egy elintézendő feladatra (üdvözlőlapot írni, elmenni a vegytisztítóba), használjon valami szokatlan tárgyi emlékeztetőt. A befizetendő csekkek rendszeresen ott hevernek az íróasztalán, tehát ha ott vannak, szem előtt, attól tehát, hogy szem előtt vannak, nem fog eszébe jutni, hogy be is kell fizetnie őket. De ha egy cipőt vagy egy szem gyümölcsöt tesz a kupac tetejére, amikor szemébe ötlik az oda nem illő tárgy, eszébe fog jutni, hogy be kell a fizetni számlákat, mondja Carol Vorderman, a „Szuperagy: 101 egyszerű gyakorlat a fürge gondolkodásért” című könyv szerzője.

Egyperces memóriateszt
Szánjon egy percet az alábbi felsorolás tanulmányozására! Aztán görgesse el innen az oldalt, és írja le azokat a szavakat, amelyekre emlékszik. Mennyire sikerül? Minden egyes helyes szó egy pontot ér

CERUZA
FA
HÁZ
KÖNYV
TELEVÍZIÓ
DOBOZ
LÁMPA
DÍVÁNY
ÉJSZAKA
HOLD

Értékelés
9–10 Lenyűgöző! Ön kiválóan teljesített.
7–8 Remek munka! Csak így tovább!
5–6 Átlagos teljesítmény. Pár nap múlva próbálja újra!
0–4 Meg kell dolgoztatnia a memóriáját. Használja a cikkben leírt ötleteket emlékezete erősítéséhez.

> Énekelje el. Ha meg szeretné jegyezni tárgyak egy kisebb csoportját (bevásárlólista, telefonszám, névsor, tennivalók listája), próbáljon hozzákapcsolni egy közismert dallamot, mondja Vorderman. Például a „tej, vaj, tojás”-t adaptálja a Kiskarácsony, nagykarácsonyra, a Boldog szülinapot-ra vagy valamilyen gyerekmondókára.

> Próbálkozzon emlékeztető szavakkal. Sokan jegyezték meg a szivárvány színeit a „SZINVAK” kifejezéssel (sárga, zöld, ibolya, narancs, vörös, kék és a betoldott A betű), vagy a zenei hangokat gyermekversikékkel. Alkosson saját kifejezéseket a nevek („Klári gyerekei Kati, Éva és Kálmán, vagyis KÉK”), listák („tej, ásványvíz, paradicsom, vagyis TÁP”) vagy számítógépes parancsok („a számítógép leállításához nyomja le a Control+Alt +Delete billentyűket, vagy CAD”) memorizálásához.

> Használja a testét. Ha nincs kéznél toll és jegyzetpapír, és listát akar összeállítani a bevásárolnivalókról vagy a teendőkről, próbálja a testrészei alapján megjegyezni őket, tanácsolja Scott. Kezdje a lábánál, és haladjon sorban felfelé. Ha ragasztót, macskaeledelt, brokkolit, csirkét, szőlőt és fogkrémet kell vennie, képzelje el, hogy a lába odaragadt, a térdén ülő macska élelem után kutat, a nadrágzsebéből kikandikál egy brokkolirózsa, a köldökénél egy csirke csipeget, a mellkasán egy fürt szőlő lóg, a szájából egy fogkrémes tubus.

> Legyen római. A „római szoba” memorizációs technika alkalmazásakor a vásárolni- vagy elintéznivalókat lakásának szobáival, kertjének alaprajzával vagy a munkahelyére vezető útvonallal kell kapcsolatba hoznia. Minél furcsább a képzettársítás, annál valószínűbb, hogy megragad, hangsúlyozza újfent Scott. Képzelje el, hogy a hallban a csillárról almafüzérek lógnak, a nappali kanapéját kukoricapehely borítja, a konyhai lefolyóból hajsamponbuborékok törnek föl és az ágytakaró reszelt sajttal van behintve.

4. memorizációs trükk: „Milyen jelszóval léphetek be erre a honlapra?”
> Adjon formát a számoknak. Minden egyes számhoz rendeljen egy formát: a 0 úgy néz ki, mint egy labda vagy gyűrű; az 1 egy toll; a 2 hattyú; a 3 bilincsre hasonlít; a 4 vitorlás hajó; az 5 terhes nő; a 6 pipa; a 7 bumeráng; a 8 hóember; a 9 pedig teniszütő. Ha meg szeretné jegyezni az PIN kódját (mondjuk, 4298), képzelje el, hogy egy vitorláson (4) egy hattyú (2) meg akarja támadni. Rácsap egy teniszütővel (9), mire a hattyú hóemberré (8) változik. Ezt próbálja elfelejteni!

> Ritmizáljon. Keressen szavakat, amelyek rímelnek a számokra 1-től 9-ig (1 = hegy, 2 = felhő, 3 = párom). Aztán a számokra rímelő szavakkal gondoljon ki egy történetet: Egy hegy (1) fölé szállt egy felhő (2), és megkérdezte tőle: „Nem láttad a párom (3)?”.

5. memorizációs trükk: „Már a nyelvem hegyén van!”
> Mondja fel az ábécét. Tegyük fel, hogy nem jut eszébe egy híres film címe. Kezdje el mondani az ábécét (hangosan vagy gondolatban). Amikor az R betűhöz ért, be kell hogy ugorjon a keresett szó: Rambo. Ez a trükk a teszteknél is beválik.

6. memorizációs trükk: „Egyszerűen képtelen vagyok bármit memorizálni!”
> Olvassa el, gépelje le, mondja ki, hallgassa meg. Ha beszédre vagy köszöntőre készül, először olvassa el a jegyzeteit, majd gépelje be a számítógépébe. Aztán hangosan olvassa fel és rögzítse felvételen. Hallgassa meg többször is a felvételt.

> Használjon színeket. Jelölje jegyzeteiben színkiemelővel a pontokba szedett összefoglalókat (egy piros pöttyre könnyebb emlékezni, mint a fekete folyó szövegre).

> Készítsen térképet. Képzeljen maga elé egy útkereszteződést, majd gondolatban minden utcasarokra helyezzen egy szót, adatot vagy számot.

Vote it up
173
Tetszett?Szavazzon rá!