Trendfigyelő: Egy felkapott édesítőszer

Állítólag az agávénektár vagy -szirup a cukor „egészséges” alternatívája...

Állítás A mexikói pozsgás növény nedvéből készült agávénektár vagy -szirup a cukor „egészségesebb” alternatívája. Boltokban kapható, italok, energiaszeletek és pékáruk összetevőjeként is felhasználják.

Tény Az agávészirup semmivel sem különb más édesítőszereknél – mondja Nora Saul dietetikus, diabétesz-tanácsadó, a bostoni Joslin Diabetológiai Központ munkatársa.

A répacukornál több kalóriát – kiskanalanként húszat – tartalmaz, emellett valójában kevesebb egészségvédő antioxidáns található benne, mint a mézben, a juharszörpben és sok más természetes édesítőszerben.

És vajon mi a helyzet azzal a kijelentéssel, hogy a cukorbetegek jobban járnak az agávéval? Egy washingtoni kutatóintézet nemrégiben visszavonta az agávénak korábban adott, „cukorbetegeknek ajánljuk” védjegyét, miután kutatások kiderítették, hogy egyes termékek súlyos vércukorszint-ingadozást idéztek elő. (Némelyikbe gyümölcscukorban dús kukoricaszörpöt kevertek, és a csomagoláson ezt nem tüntették fel.)

Élvezze tehát az agávét egyedülálló ízéért, de „egészsége érdekében mértékkel fogyassza!” – tanácsolja Saul.

Vote it up
213
Tetszett?Szavazzon rá!