Tsoureki

Lepje meg szeretteit, ismerőseit, vendégeit ezzel a hagyományos és roppant dekoratív görög húsvéti kaláccsal

Hasonló receptek

Hozzávalók
1 evőkanál ecet70 dkg sima liszt 2 tasak (14 gr) száraz élesztő0,5 kiskanál só 7,5 dkg porcukor 1 kiskanál fahéj 2-2,5 dl meleg tej12,5 dkg olvasztott vaj 2 felvert tojás 5 dkg darabolt mandula 5 dkg mazsola 5 dkg darabolt, vegyes kandírozott narancs- és citromhéj porcukor a cukormázhoz

Elkészítés
1. A tésztához tegyük az összes száraz hozzávalót egy nagy keverőtálba. Alakítsunk ki egy kis mélyedést a közepén, és öntsük bele a meleg tejet, az olvasztott vajat és a felvert tojásokat. Jól keverjük össze, adjunk hozzá még tejet, ha kell.

2. Borítsuk a nyers tésztát egy lisztezett gyúródeszkára, és dagasszuk, amíg sima és fényes nem lesz.

3. Tegyük a nyers tésztát enyhén beolajozott tálba, és meleg helyen hagyjuk kelni, körülbelül 1 óra hosszat, vagy amíg a tömege a kétszeresére nem dagad. Próbaképpen nyomjuk két ujjunkat a masszába. Ha megmarad a nyoma, megkelt a tészta.

4. Gyúrjuk át újra a tésztát, és borítsuk ki lisztezett felületre. Óvatosan gyúrjuk bele a mandulát, a mazsolát és a vegyes kandírozott gyümölcshéjakat, majd osszuk három részre, és mindegyikből nyújtsunk ki egy-egy hosszú hengert.

5. Fonjuk össze a három csíkot, és alakítsunk belőle körfonatot egy kiolajozott sütőformában.

6. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk még körülbelül 1 óra hosszat kelni.

7. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Süssük a kalácsot 30-35 percig. Vegyük ki, és tegyük rácsra, hogy kihűljön.

8. Amikor kihűlt, csurgassunk rá cukormázat, amelyet szitált porcukorból és egy kis vízből kevertünk.
 

Ismerjen meg további remek húsvéti finomságokat!

Vote it up
204
Tetszett?Szavazzon rá!