Tudástár: Bolondok napja

Tudjon meg mindent április elsejéről, amikor nyugodt szívvel bolondot csinálhatunk egymásból! Pazar tippekkel!

Kapcsolódó cikkek

A halas sztori
Némelyik ápriliselseje-szakértő (mert igen, ilyen is van!), azt állítja, a bolondok napja a 16. századi Franciaországból ered, XIII. Gergely pápától, aki az év kezdetét március végéről január 1-jére helyezte át. „Áprilisi halaknak” csúfolták azokat, akik nem tudtak alkalmazkodni az új naptárhoz. Mások véleménye szerint a hagyomány az ősi tavaszünnepből fakad, melyhez a csínytevések is hozzátartoztak.

A spagettiszüret felbolydulást okoz
Nagy-Britannia világelső a beugratások terén. A BBC egy több mint ötven éve sugárzott televíziós átverése talán minden idők legjobb áprilisi tréfája. A Panoráma című műsor arról tudósított, hogy az enyhe télnek köszönhetően a svájci gazdák rekord spagettitermést takaríthattak be. Leadtak hozzá egy háromperces riportot, amelyben a svájci gazdák óvatosan, szálanként szedegetik a spagettit a fákról. A nézők tömegesen telefonáltak a BBC-nek, hogy miképpen növeszthetnének ők is maguknak spagettifát. „Dugjon egy spagettiágat egy üveg paradicsomszószba és várjon, hátha szerencséje lesz” – tanácsolta nekik a BBC.

Céges csínyek
Mikor a nagyvállalatok ráébredtek, hogy a jól kivitelezett beugratások értékes hírveréshez  juttathatják őket,  a Google, a Microsoft, a BMW, a Guinness és a Virgin megpróbálnak beszállni a mókába. 1996-ban a Taco Bell gyorsétteremlánc bejelenti, hogy megvásárolta a Liberty Bellt (a Szabadság harangját, amelyet állítólag a Függetlenségi nyilatkozat kihirdetésekor kondítottak meg), ezért a nevét Taco Liberty Bellre változtatja át és a becses ereklyét Philadelphiából  átszállítja a cég kaliforniai központjába. A  Taco Bell több mint 1 millió dolláros extrabevételhez jutott április 1-jén és 2-án. Amikor a megrögzött beugrató Google 2004. április 1-jére hirdette meg a Gmail szolgáltatás beindítását, az emberek újabb átverésre gyanakodtak. Amikor kiderült, hogy a hír igaz, a cég még egy ingyenreklámhullámból profitálhatott.

Ez az a nap, amelyen felidéztetik, hogy micsodák vagyunk az évnek a többi 364 napján.
Mark Twain

Időrend
1508
A költő Eloy d’Amerval használja a poisson d’Avril (áprilisi hal) kifejezést, amely az április bolondja megfelelője a francia nyelvben.

1539 Eduard de Dene flamand költő komikus versezetében egy nemesemberről ír, aki fölöslegesen küldözgeti ide-oda a szolgáját április elsején, hogy a „bolondját járassa” vele.

1686 Első brit utalás a „bolondok szent napjára”, amelyet április 1-jén tartanak.

1698 Az egyik legkorábbi április tréfa: embereket hívnak meg a londoni Towerbe, hogy megtekintsék „a rendes évi oroszlánmosdatás ceremóniáját”.

1789 Egy angol újság állítása szerint az áprilisi bolondok napjának eredete az, hogy Noé egy hollót túl korán indított útjára bárkájáról.

1919 A lovaktól mentes Velence lakói április 1-jén arra ébrednek, hogy a Szent Márk teret lócitromkupacok tarkítják.

1992 Magát Richard Nixonnak kiadva, Rich Little utánzóművész az NPR rádióban bejelenti: indul az amerikai elnökségért, mondván: „Nem tettem semmi rosszat, és ígérem, ez többé nem fordul elő.”

Van kedved beszállni a mókába?
Íme, pár beugrató ötlet

Unatkozol a munkahelyeden?
Készíts egy tucat fénymásolatot egy gemkapocsról sima fehér háttér előtt, majd helyezd be ezeket a papíradagoló tálcába. Mindenkinek a másolatán meg fog jelenni a gemkapocs képe. Figyeld, ahogy kollégáid ezerrel keresik a gépbe szorult gemkapcsot.

Hívd fel egy barátodat a munkahelyén ebédidőben és hagyj neki üzenetet, hogy hívjon vissza, add meg a helyi állatkert telefonszámát és mutatkozz be pl. Ms. Anna Condaként vagy Mr. Papa Guyként.

Csak csínján! Egy felmérésben a felső vezetők 68%-a kijelentette, hogy az április 1-jei tréfa nem munkahelyre való.

1980 A BBC bejelentette, hogy a híres londoni óratorony, a Big Ben számlapját digitálissá alakítják át a korszerűsítés jegyében. Felháborodott betelefonálók panaszáradata zúdult a stúdióra.

1993 Egy német rádióállomás bejelenti, hogy a kölni hatóságok 9,6 km/órás sebességkorlátozást vezettek be a kocogóknak, nehogy megzavarják a párzó mókusokat.

2002 Az angol Tesco áruházlánc génmódosított „fütyülős sárgarépát” reklámoz, amely az oldalában lévő fúvólyukon keresztül sípolással jelzi, hogy megfőtt.

2009 A Guardian brit újság bejelenti, hogy kizárólag 140 karakternél rövidebb híreket fog megjelentetni a Twitteren. Hogyan adtak volna például hírt az 1939-es lengyel megszállásról: „hi7etlN! Hitler átlépte a lengyel 6árt, kitört a II. vh. További részletek: tinyurl.com/b5x6e”.

2009 A Youtube április 1-jén fejjel lefelé fordította némelyik videóját. A „tippek az új elrendezés megtekintéséhez” című oldalon azt ajánlották felhasználóiknak, rögzítsék a monitort fejjel lefelé a plafonhoz, bár ettől a kurzor mozgásiránya még nem változott meg.

Heccel az egész világ
Dánia
1965-ben egy koppenhágai újság arról számolt be, hogy a parlament olyan törvényt fogadott el, mely szerint a közlekedés biztonsága érdekében minden kutyát fehérre kell festeni, mert így éjszaka jobban lehet látni őket.

Tajvan A Taipei Timesban megjelent hír szerint: „A Tajvan és Kína közötti kapcsolatokat súlyosan veszélyezteti, hogy tegnap kiderült, a tajpeji állatkert pandái nem azok, aminek látszanak.” Az újság arról tudósított, hogy a kínai kormány ajándéka közönséges barna mackókból állt, amelyek szőrét átfestették, hogy pandára hasonlítsanak. A laphoz beküldött panaszlevelek egyikét az állatkert igazgatója írta.

Kína A Kínai Ifjúság című napilap 1993-ban álhírt jelentetett meg arról, hogy a külföldi szakemberek iránti kereslet visszaszorítása érdekében a kormány felmentést ad a PhD-vel (doktorátussal) rendelkező állampolgároknak a családonként csak egy gyermek vállalását engedélyező törvény alól.

Nagyon hiszek a bolondokban; ezt hívják a barátaim önbizalomnak.
Edgar Allan Poe

Norvégia Miután az újság hírül adta, hogy a kormány 10 ezer liter csempészektől elkobzott bor szétosztását tervezi, üres üvegeket és vödröket cipelő emberek százai tűntek fel az utcákon.

Németország 2009-ben a BMW az angol lapok hasábjain fizetett hirdetésben népszerűsítette azt az új „mágneses vontató technológiát”, amely lehetővé teszi, hogy a sofőr egy láthatatlan mágneses vontatókötéllel az előtte haladó gépjárműhöz kapcsolódjon az autójával, és a motort kikapcsolva ingyen fuvaroztassa magát.

Kanada 2008-ban a WestJet légitársaság hirdetésében a kézipoggyász elhelyezésére szolgáló ülés fölötti „kabinok” rendkívüli tágasságára hívta fel figyelmet, amelyek az aludni vágyó utasok számára 12 dolláros különdíj ellenében hálófülkeként is igénybe vehetők.

Jordánia A Jahr nevű sivatagi városka lakói elmenekültek otthonaikból, miután egy újság arról számolt be, hogy a közelben repülő csészealjak szálltak le, a fedélzetükön három méter magas űrlényekkel.

Ausztrália 1978. április 1-jén egy hatalmas jéghegyet szállító uszály jelent meg a sydney-i kikötőben. Dick Smith milliomosnak végre sikerült megvalósítania tervét, és elvontatott egy egész jéghegyet az Antarktiszról, hogy azután jégkockák formájában adagolja szét. Kár, hogy eleredt az eső, és lemosta a borotva-, illetve tűzoltóhabot a fehér műanyag lepedőkről.

Vote it up
145
Tetszett?Szavazzon rá!