Tudástár: Halloween

Miért ünnepli lassan a fél világ töklámpásokkal október 31-én a kísérteteket, boszorkányokat és egyéb szellemeket?

Kapcsolódó cikkek

Nagy üzlet
A halloween a második legnépszerűbb ünnep Észak-Amerikában a karácsony után. Tavaly az Egyesült Államokban csaknem 4,75 milliárd dollárt költöttek az emberek cukorkára-csokoládéra, dekorációra, képeslapra és jelmezre. Másutt is egyre többet költenek erre. A britek tavaly 16-szor többet – közel 294 millió dollárt – költöttek a halloween kellékeire, mint egy évtizede. Hongkongban a halloween már népszerűbb, mint a karácsony. Fő jelképe, egy importált tök több mint száz dollárba kerül.

Hollywoodi halloween
Bár a Disney, a McDonald's és az édességgyártók is mindent elkövettek a halloween exportálásáért, a legnagyobb hatást Hollywood gyakorolta a világra. Minden halloweenfilm nagypapája az 1978-as, John Carpenter által rendezett klasszikus Halloween volt. A főhős végig vagdalkozta-kaszabolta az alkotást, amelyet még tíz folytatás követett. A sorozat több mint 517 millió dollár bevételt termelt és más horrorfilmcsaládok ősanyja lett.

Az ünnep számokban
>> Az Egyesült Államokban a gyerekek több mint 93%-a jár házról házra ijesztgetéssel (Trick or treat! – Ha nem adsz, lesz kapsz! – csatakiáltást hallatva) édességet tarhálni az emberektől.
>> A brit lakástulajdonosok 72%-a ismeri el, hogy halloween napján úgy tesz, mintha nem volna otthon. Többségük a lakás hátsó traktusában rejtőzködik a roham idején.
>> Az amerikaiak 33%-a hisz a kísértetekben, 23%-uk állítja, hogy látott már kísértetet vagy „érzékelte a jelenlétét”, míg 20%-uk hiszi, hogy a boszorkányság és a bűbáj valóban működhet.
>> Az amerikaiak 47%-a díszíti fel házát és kertjét halloweenre, 33% ölt jelmezt. A felnőttek körében a boszorkányjelmez a legnépszerűbb, amelyet a mulatozók 18%-a választ, míg a második helyen, 4%-kal a vámpírkosztüm szerepel.
>> Az egyik vezető ausztrál internetes hírportál tavaly októberben készített felméréséből kiderült, hogy az ausztrálok 77,5%-a számára a halloween teljesen érdektelen, míg 22,5%-uk kijelentette, hogy szereti.
>> 20 ezer ember látogat el halloween idején a németországi Darmstadtban található Frankenstein-kastélyba.
>> Az amerikai szülők 90%-a ismeri be, hogy el szokott csenni némi nyalánkságot saját gyermekei halloweeni tarisznyájából.

Halloween az irodalomban

Most van az éjnek rémjáró szaka,
Minden sír ásít,
s maga a pokol
Dögvészt lehell ki.
William Shakespeare

A nagymama halloweenkor úgy tesz, mintha nem ismerne fel.
Erma Bombeck

Rémséges édesség
Minden halloweenkor felröppennek hírek zsilettpengével vagy varrótűvel töltött nyalánkságokról. A többségük (99%) kacsa. Joel Best amerikai szociológus az elmúlt 50 év halloweeni rémhíreit kutatva azt találta, hogy nagyon kevésnek volt valóságalapja. Ezzel vajon véget lehet vetni a legendáknak? Semmiképpen, állítják a médiaszakértők. Továbbra is kísérteni fognak bennünket, akárcsak az élőhalottak légiói.

Halloween a világ körül
Írország: a halloween szülőhelye, ahol a gyerekek még mindig mindenütt ijesztgetnek, kéregetnek és tábortüzeket gyújtanak.
Németország: Hollywood és pár ügyes német üzletember „jóvoltából” a halloween egyre népszerűbbé válik. Házról házra járnak, de az eredeti ijesztgetés szövege az „Édeset vagy savanyút!”-ra módosult.
Japán: a halloween remek ürügy különböző maskarák viselésére és a bulizásra. A legütősebb buli: a reggelig tartó maszkabál az egész Tokiót megkerülő metróvonalon.
Egyesült Királyság: a fiatalok vandalizmusa több helyütt halloweenellenes érzelmeket szül.
Dél-Amerika: Noche de Brujas (Boszorkányok éjszakája) néven ismert, és az édességért házaló gyerekek a Dulce o Truco (Édességet, vagy lesz kapsz!) szöveget kántálják.
Franciaország: bár sok az ellenzője, a halloween egyre népszerűbb, különösen a csokoládégyárak és cukrászok körében. Sőt egy ízben az is előfordult, hogy a lámpások alapanyagát adó tökök igencsak váratlan helyen bukkantak fel Párizsban.

Szelídebb, szolidabb
Lehet, hogy a halloween túlságosan félelmetes? Némely politikai korrektségre törekvő törvényhozó igyekszik kiszűrni az ünnep elborzasztó – és borzasztóan mulatságos – vonatkozásait. Országszerte próbálják leszoktatni a gyerekeket a boszorkányjelmezek viseléséről. Egyes iskolákban rábeszélik a tanulókat, hogy zombik és vámpírok helyett inkább történelmi figuráknak öltözzenek be. Egy kaliforniai általános iskolában körlevélben szólítottak fel arra, hogy a gyerekek kerüljék „a rémalakok megjelenítését és az ijesztgetést”.

rothadó sütőtökKeresztények-Pogányok 1:0
Az egyik fő ok, amiért Európában vonakodnak a halloween átvételétől, hogy időben szinte egybeesik a mindenszentek és a „halottak napja” keresztény ünnepével. Sokan ezt istenkáromlásnak tartják. Ahogy Európa egyre világiasabbá válik, úgy csökken az ellenérzés. De Franciaországban a katolikus egyház attól tartva, hogy a mindenszentek megünneplésének helyébe léphet, hadjáratot indított a „pogány” rituálék ellen.

Történelmi áttekintés
1. század A kelták, akik november 1-jén ünnepelték az újévet, úgy hitték, hogy október 31-én, a Samhain („nyár vége”) napján a halottak kísértetei visszatértek a Földre, hogy bajt okozzanak.
Kr. u. 43 Miután a rómaiak meghódították a kelta területek többségét, a Samhain pogány ünnepét összevonták a Feraliával, amely a római halottak ünnepe volt.
609 Talán épp a Samhain ellensúlyozására IV. Bonifác pápa bevezeti a mindenszentek ünnepét.
837 IV. Gergely pápa egyetemes ünneppé teszi november 1-jét, a mindenszentek napját (angolul: All Hallow’s Day), hogy tisztelegjenek a szentek és a vértanúk előtt. A megelőző éjszakát mindenszentek éjszakájának (All Hallow’s Eve-nek vagy Halloweennek) nevezik el.
1600 Az amerikai New Englandben a puritánok betiltják a halloweent, a karácsonyt és a húsvétot is.
1800-as évek közepe Félmilliónál jóval több ír vándorol ki az Egyesült Államokba az írországi burgonyavész (1845–1852) után, magukkal hozva az ünnepeiket is.
1908 Megjelenik Amerikában az első halloweeni képes levelezőlap. Jelenleg 35 milliót küldenek el évente.
1926. október 31. Mielőtt Harry Houdini szabadulóművész meghalt ezen a napon, azt ígérte, hogy egy halloweenkor tartott szeánszon kapcsolatba fog lépni a feleségével a „túloldalról”. Azóta sehol semmi.
1950 Az UNICEF elindítja halloweeni pénzgyűjtő programját. Azóta több mint 144 millió dollár gyűlt össze.
1997 Franciaországban elkezdik ünnepelni a halloweent. 2006-ban a francia újságok bejelentik, hogy a halloween hóbortja kimúlt az országban, de a kitartó hívek továbbra is életben tartják.
2004 Mivel a gyakorló boszorkányok (wiccák) érzéseit sértheti a halloween, a Washington állambeli Puyallup oktatási körzet iskoláiban betiltják az ünneplését.
2009 A Michael Jackson-jelmez lett az év egyik slágere.

Vote it up
340
Tetszett?Szavazzon rá!