Tudástár: Királyi esküvők

Mire ez a nagy felhajtás? És minket miért izgat a királyi menyegzők pompája és csillogása?

Kapcsolódó cikkek

A ruha
Viktória királynő 1840-ben viselt fehér menyasszonyi ruhája rendkívüli befolyást gyakorolt a divatra, a BBC szerint bebetonozta a „fehér esküvő” mindmáig élő hagyományát. Diana Spencer 1981-es esküvői öltözékéről dicshimnuszokat zengtek, a David és Elizabeth Emanuel tervezte, nyolcméteres uszályú csipke-, tüll- és tafotaremeket tízezer, kézzel fölvarrott gyöngyszem díszítette. A legsúlyosabb terhet talán Ovada Maszako viselte 1993-ban: tizenkét rétegű menyasszonyi selyemkimonója 14 kilogrammot nyomott.

Pletykáskedvűek ünnepe
A holland királyi család dúskál az esküvői botrányokban. Vilmos Sándor koronaherceg és az argentin Máxima Zorreguieta frigyét 2001-ben majdnem megakadályozta a parlament, amikor kiderült, hogy az ara édesapja az 1970-es években kapcsolatban állt az argentin diktatúrával. 2004-ben Friso herceg lemondott a trónöröklésről az egy holland drogbáró köreibe tartozó Mabel Wisse Smitért.

Gyűrűzés
Az anyakirályné, II. Erzsébet királynő, Margit és Anna hercegnők, valamint Diana Spencer jegygyűrűje egyazon walesi aranyrögből készült.

Szám szerint
>> VIII. Henrik 6-szor nősült. Két feleségét – Kathryn Howardot és Boleyn Annát – fejeztette le.
>> Június 19. a svéd királyi család kedvelt házasodási dátuma.
>> Közel 20 ezer rendőr járőrözött Madridban Fülöp koronaherceg és Letizia Ortiz esküvője idején a terrorizmusveszély miatt.
>> 6000 vendég mulatott XVI. Lajos király és Marie Antoinette 1770-es lakodalmán.
>> Erzsébet hercegnő 1947-es esküvői ruhája 300 textiljegybe és 1200 fontba került. A második világháború után az éves ellátmány fejenként 24 jegy volt.
>> Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjének csak a biztonsági költségei állítólag 20 millió fontra rúgnak.
>> India utolsó mogul uralkodója, II. Bahádur sah 1,5 millió rúpiás menyasszonypénzt fizetett 1840-ben, amikor nőül vette harmadik feleségét, Zinat Mahal Begát.
>> Becslések szerint világszerte 750 millióan nézték Károly herceg és Diana Spencer esküvőjét.
>> Normandiai Emma négy angol király felesége vagy édesanyja lett: II. (Tanácstalan) Ethelredé (1002–1016), I. (Nagy) Knuté (1017–1035), II. Hardeknuté (1040–1042) és III. (Hitvalló) Eduárdé (1042–1066).

Hozza össze a párt!
Az Apple cég alkalmazástárába, az AppStore-ba is bekerült egy magyar fejlesztésű alkalmazás, a Kiss me, Kate! A játékban Kate Middleton és Vilmos herceg figuráit mozgathatjuk térben, változtatható háttér előtt és cserélhető ruhákban. A helyszínek: a Westminster-kápolna, a Tejút, a természet, Shakespeare halószobája és Atlantisz. A két kis figura egymás kritikus közelségében csókolózásba kezd az adott helyszínnek megfelelő ovációval, például a természet lágy ölén pillangók jelennek meg. A figurák fejét megérintve pedig szóra is bírhatjuk őket: Kata a híres Shakespeare monológot mondja el a Makrancos hölgyből, Vilmos pedig szintén Shakespeare szavaival válaszol: Ez már asszony, jer, csókolj meg, Katám!

Elég egy békát megcsókolni?
Manapság több kell egy kétéltű iránti gyengédségnél ahhoz, hogy valaki egy mesébe illő esküvőbe varázsolja magát. Szépség és sütnivaló mellett rendíthetetlen nyugalom is, hiszen a közszereplési kötelezettségek mellett elkerülhetetlen a média őrjítő érdeklődése is.

Felséges és furcsa ajándékok
>> II. Erzsébet és Fülöp herceg több mint 2500 nászajándékot kapott, közülük a legkiemelkedőbb darab egy horgolt csipke, Mahátma Gandhi keze munkája.
>> Károly herceget és Diana Spencert elárasztották nászajándékkal, a 4000 tétel között szerepelt 20 ezüsttál az ausztrál kormánytól és zafír ékszer a szaúdi koronahercegtől. Az új-zélandi kormány valami praktikusabbal kedveskedett: szőnyeggel.

Szertartások világszerte
India Az uralkodói esküvők a pazar díszmenetekről váltak nevezetesekké: a menyasszonyt és a vőlegényt egy-egy felékszerezett elefántra ültették.
Japán A császári udvartartás, a felséges jegyespár és a hagyományos házasságközvetítők több hónapos tárgyalásai után kerül sor a jeles napra, amelyen a pár egymásnak tölt a menyegzői szakés poharakba.
Svédország Az ünnepségsorozat három nappal a ceremónia előtt kezdődik, az újdonsült házasok faragott dereglyén siklanak végig Stockholm vizein.
Dánia Az ifjú pár táncra perdül, a vendégek köréjük sereglenek, és a keringő ütemére tapsolnak. Majd egyre szorosabbra zárul a kör, amíg már nem marad hely a tánchoz.

Károly és Diána esküvői szuvenírjeiEmléktárgyak
Károly és Diána esküvői szuvenírjei között akadt érem, porcelán, játék baba, konyharuha, de még vécéülőke is. Esküvői tortájuk egy darabkájáért egy rajongó 2008-ban 1200 fontot (több mint 380 ezer forint) fizetett. A mostani esküvő hasonló kereskedelmi lázat gerjeszt. Egy élelmiszeráruház-lánc már 2006-ban kezdte Vilmosék esküvői emléktárgyait terveztetni.

Közrendűből királyi fenség
Valaha stratégiai megfontolásból királyi sarjak házasodtak egymással. Ez mára alaposan megváltozott:
• Stephanie monacói hercegnő 2003-ban egy portugál légtornászhoz ment nőül.
• Haakon norvég koronaherceg 2001-ben egyedülálló anyát vett el.
• Frigyes dán koronaherceg egy sörözőben ismerkedett meg királynéjával, az ausztrál Mary Donaldsonnal.
• II. Albert monacói herceg júliusban vesz feleségül egy dél-afrikai tanárnőt és volt úszóolimpikont.

A nászéjszaka
II. Károly király 1677-ben az alábbi csatakiáltással biztatta unokaöccsét, az orániai herceget (a későbbi III. Vilmost): „No, öcsém, munkára! Hajrá! Szent György óvja Angliát!” Egy udvarhölgy tanácsolta állítólag a mézeshetekre készülő Viktória királynőnek: „Hunyja be a szemét, és gondoljon Angliára!”

Korszakoló
1579 I. Erzsébet királynő letartóztattatja John Stubbs szerzőt és William Page kiadót, majd lecsapatja jobb kezüket, mert röpiratban bírálták az alençoni herceggel tervezett házasságát.
1770 A tizenöt éves XVI. Lajos király Versailles-ban nőül veszi Marie Antoinette-et (14). Házasságukat csak 1777-ben hálják el.
1795 Az eladósodott walesi herceg, a későbbi IV. György brit király kénytelen feleségül venni német unokatestvérét, Braunschweigi Karolinát, akit annyira megvet, hogy 1820-ban törvényjavaslattal próbálja házasságtörőnek bélyegeztetni, hogy elválhasson tőle.
1839 Viktória királynő házasságot ajánl unokafivérének, Albert szász-coburg–gothai hercegnek, aki alacsonyabb rangja miatt nem kérheti meg a kezét.
1936 VIII. Eduárd király lemond, hogy elvehesse Wallis Simpson kétszeresen elvált amerikai társasági hölgyet.
1956 Grace Kelly feleségül megy III. Rainier monacói herceghez. Az arát szerződés köti az MGM stúdióhoz, így az forgalmazás céljából filmre veszi az esküvőt.
1978 Az amerikai születésű Lisa Halaby (Núr királyné) Husszein jordán király negyedik felesége lesz. A hagyományos muzulmán szertartáson ő az egyetlen női résztvevő.
1979 Viktória koronahercegnő világrajövetele után úgy módosítják a svéd trónutódlási törvényt, hogy a trónt nemtől függetlenül az elsőszülött örökölhesse.
1981 Lady Diana Spencer szakít a királyi hagyománnyal, házassági esküjéből kimarad az „engedelmeskedem” szó.
2004 A dán parlament törvényt fogad el, amely az ausztrál Mary Donaldsonnak a Frigyes koronaherceggel kötendő házasságkötésével dán állampolgárságot juttat.
2010 Vilmos herceg és Kate Middleton bejelentik eljegyzésüket. II. Erzsébet királynő azt nyilatkozza, hogy „rendkívül megörvendeztette” a hír.

Vote it up
338
Tetszett?Szavazzon rá!