Tudástár: Nobel-díj

Immár több mint száz éve ismerik el vele a legkiemelkedőbb tudományos és művészeti teljesítményeket

Megjelent: 2010. december

Kapcsolódó cikkek

Kulcskérdések
Nobel céljai Alfred Nobel hagyatékával a béke és a fejlődés előremozdítását szolgálja, jóllehet jelentős vagyonát hadianyagból szerezte. Egy fegyvergyáros fiaként vegyészmérnöki tanulmányokat folytatott, leginkább a robbanóanyagok érdekelték. Felfedezte, hogyan stabilizálhatja a nitroglicerint, találmányát dinamitnak nevezte el, és 1867-ben szabadalmaztatta.

Végrendeletében mintegy 31 millió svéd koronát hagyott arra a célra, hogy a mai pénzben 50 milliárd forintnak megfelelő összegből alapítványt hozzanak létre azok jutalmazására, „akik leginkább az emberiség hasznára tevékenykedtek”.

Így kezdődött Az alapítvány létesítésének feladata Nobel két korábbi alkalmazottjára, Ragnar Sohlmanra és Rudolf Lilljequistre hárult. A párosnak meg kellett birkóznia a zúgolódó rokonokkal, hogy az elhunyt Európa-szerte szétszórt javait összevonják. Sohlman attól való félelmében, hogy a francia hatóságok megakadályozzák Nobel pénzének hazautalását, maga szedte össze a bankokból a részvényeket, kötvényeket és egyéb értékpapírokat, majd poggyászként adta fel az egészet Svédországba.

További négy évbe telt, hogy a Nobel testamentumában említett valamennyi felet meggyőzzék végakaratának tiszteletben tartásáról. Már az első Nobel-díjak kiosztása közérdeklődést keltett 1901-ben, ami biztosította a díj fennmaradását és jelentőségét.

Számszerűen
>> 5 kategóriában ítélnek oda Nobel-díjat: béke, irodalom, kémia, fizika és orvostudomány. Emellett a Svéd Jegybank a közgazdászoknak alapított Nobel-emlékdíjat.
>> A Nobel-díszvacsorához 30 fehér kesztyűs pincér 65 asztalt terít meg 470 méternyi abrosszal, 6730 porcelánedénnyel, 5384 pohárral és 9422 darab evőeszközzel.
>> Az ausztrál Lawrence Bragg 1915-ben mindössze 25 évesen nyerte el édesapjával közösen a fizikai Nobel-díjat.
>> A legidősebb díjazott, Leonid Hurwicz 2007-ben 90 évesen részesült közgazdasági Nobel-díjban.
>> Eddig a Cambridge-i Egyetem 87 tudósa kapott Nobel-díjat, egyetlen más intézmény sem dicsekedhet ennyivel.
>> A díjjelöléseket 50 évig titokban tartják.
>> Robert Koch, a tuberkulózis bacilusának felfedezője négy év alatt 55 jelölést kapott, mígnem 1905-ben átvehette a díjat.
>> Eddig összesen 773 férfi és 40 nő kapott Nobel-díjat.

Kitekintés
svéd bankókMennyi van a borítékban? A Nobel-díj 10 millió svéd koronára (300 millió forintra) jogosítja elnyerőjét. Míg egyes díjazottak természettudományos, művészeti vagy humanitárius célokra adományozzák ezt a summát, mások különféle adósságaikat törlesztik belőle a jelzálogkölcsöntől a tandíjig. Robert Lucas, a Chicagói Egyetem kutatója 1988-ban, a válásakor aláírta, hogy ha hét éven belül, azaz 1995. október 10-éig megkapja a Nobel-díjat, a pénz felét volt feleségének juttatja. A sors úgy hozta, hogy 1995. október 10-én nyerte el a díjat, így az asszony bezsebelhette a részét. Albert Einstein szintén elvált feleségének és két fiának engedte át a Nobel-díj összegét. Erre már 1919-ben ígéretet tett – merész lépéssel, hiszen csak 1921-ben tüntették ki.

Édes ráadás A Nobel-díjakat minden esztendőben Nobel halálának évfordulóján – december 10-én – adják át, méghozzá a Nobel-békedíjat a norvég fővárosban, Oslóban, a fizikai, kémiai, orvosi, irodalmi és közgazdasági díjat pedig Stockholmban, ahol a svéd király végzi a szertartást. Stockholmban 1300 meghívott vendég népesíti be a városi tanács Kék termét, amely 1974 óta a rendezvény színhelye. A frakkos urakat és estélyi ruhás hölgyeket háromfogásos menüvel kényeztetik, amelyben a svéd konyha remekeit vonultatják fel. A finomságok között 1976-ban szerepelt első ízben a Nobel-parfé. A desszerthez a zenészek svéd népdalokat játszanak.

Vote it up
441
Tetszett?Szavazzon rá!