Tudástár: Valóságshow

Hogyan született meg ez a különleges tévés műfaj? Milyen válfajai vannak? Mi késztet bennünket arra, hogy nézzük?

Megjelent: 2010. november

Kapcsolódó cikkek

Kulcskérdések
15 perc hírnév Úgy tűnik, mindig akadnak olyanok, akik önként és dalolva hagyják, hogy porig alázzák, kipenderítsék, „a szigetről” kiszavazzák vagy önmagukból kifordítsák őket. Míg egyes szakértők szerint a résztvevőket a csalóka „15 perc hírnév” utáni vágy hajtja, mások azt állítják, ez nyújt lehetőséget számukra, hogy átváltozzanak, új álláshoz, netán extra méretű kebelhez jussanak.

Nézőkből kukkolók A valóságshow felszínre hozza a bennünk lakozó voyeurt. A műsorkészítők a szereplők megfelelő, rendszerint robbanásveszélyes elegyének létrehozásával garantálják a műfaj leginkább létfontosságú összetevőjét: a konfliktust. Még jobb, ha a nők rosszmájú cicababák, a férfiak pedig nagyképű, goromba fráterek.

Ez valóban valóság? Röviden: hébe-hóba igen. A tévéstábok nemegyszer lebuktak már azzal, hogy utószinkronizált párbeszéddel, ravaszul összevágott képsorokkal teremtettek álkonfliktust. A nézők átlátnak a szitán; a közelmúltban egy egyesült államokbeli közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek csupán 30 százaléka hitte el, hogy a műsorok a ténylegesen történteket tükrözik.

A számok szintjén
>> A Szombat esti láz brit receptjét 38 ország vásárolta meg, és magában Nagy-Britanniában a legnagyobb közönséget vonzó adást 13,3 millióan kísérték figyelemmel, azaz 49%-os nézettséget ért el.
Bánhidi Petra és Czene Attila a Szombat esti lázban>> Kabulban 3000-en jelentkeztek a 2009-es afgán Topmodell leszek szereplőválogatására – igaz, mindössze tíz nő volt köztük.
>> Egy 2007-es felmérés szerint több mint minden tizedik brit serdülő abbahagyná a tanulást, hogy valóságshow-ban léphessen fel.
>> Egy októberi napon a Megasztárt és az X-Faktort összesen 3,5 milliónyian nézték, vagyis az összes tévéző 70 százaléka.
>> A Big Brother orosz változatának első évadában naponta 3000 rajongó állt sorba, hogy bepillanthasson a műsorba. Fejenként 20 rubel (140 Ft) ellenében öt percig félig áteresztő tükrön át leshették a díszletlakást.
>> 2009-ben a YouTube legnézettebb tételévé vált Susan Boyle belépő videója a brit Csillag születikből, több mint 120 millióan voltak rá kíváncsiak.
>> A Való Világ 3. sorozatának győztese 492 069 szavazattal nyert a döntőben.
>> Becslések szerint a főműsoridős amerikai tévéprogramok közül minden 4. valóságshow.
>> Gordon Ramsay brit séf A konyha ördöge egyik adásában több mint 80-szor használ egy bizonyos szitokszót.

A valóságshow-k osztályozása
Vetélkedők A sok esetben összeköltöztetett résztvevőket valamilyen díjért való versengés közben filmezik le. A sorozat folyamán a szereplőket zsűri, nézők vagy vetélytársak ejtik ki a műsorból. Ilyen például A sziget, a Szombat esti láz, az X-Faktor és a Nagy Ő.

Dokumentumfilm-szerűek E leskelődős műsorok szereplői minden percüket a kamerák árgus szemei előtt töltik. A cselekmény a résztvevők egymásra hatása vagy műsorvezetői „ösztökélés” nyomán bontakozik ki. Ilyen például a Való világ, a Győzike-show és a Celeb vagyok, ments ki innen! A hírességeket (celebritás, röviden celeb) felvonultató alkategóriát celebrealitás néven is emlegetik.

Átváltoztatók Itt a fejlődés a lényeg. Az „ilyen volt, ilyen lett” műsorok skálája a külső megjelenéstől (Celebek fitneszklubja, A nagy fogyás) az otthonon át (A nagy házalakítás) az életmódig (Anyacsavar, Várom a párom) terjed.

A határok feszegetése
„Engem válasszanak!” Készséges „áldozatokból” sosincs hiány. A kipróbált valóságshow-szereplők, Richard és Mayumi Heene nemrégiben úgy tettek, mintha hatéves kisfiuk, Falcon egy héliumballonon elrejtőzve repült volna át az Egyesült Államok nyugati fele fölött. A szemfényvesztéssel arra akarták csábítani a tévéproducereket, hogy valóságshow-t szervezzenek a családnak. Ez nem jött össze, viszont Richard Heene-t szabadságvesztésre ítélték.

Valóságshow-szindróma Pszichológusok egyre több olyan páciensről számolnak be, akinek az a rögeszméje, hogy valóságshow gyanánt filmre veszi az életét. A tünet-együttesben szenvedők gyakran azt hiszik, hogy rokonaik és ismerőseik társszereplők, és minden lépésük adásba kerül, miként az 1998-as mozifilm, a Truman-show főhőséé.

Truman (Jim Carrey) élete egy véget nem érő film

Kizsákmányolás A műsorgyártók túlzásokba esnek, hogy lebilincselő látványosságot nyújtó szereplőket hajtsanak fel. Betegség sújtotta és sorscsapásokat elszenvedett családok például állandó kedvencei az olyan show-knak, mint az Álomépítők.

Korszakoló
1948 Az Egyesült Államokban bemutatják az első rejtett kamerás Kandi kamera tévéműsort, amely mulatságos helyzetekben rögzíti a szereplők spontán viselkedését.
1973 A valóságshow afféle születésnapjának számít, amikor a PBS közszolgálati csatornán adásba kerül az Egy amerikai család, amely kendőzetlenül ábrázolja a beszédes nevű Loud (’Harsányi’) família mindennapjait.
1991 A 28-as szám című holland műsor meghonosítja a közös fedél alá telepített idegenek lefilmezésének koncepcióját.
1992 A Music Television (MTV) Friss hús programja hét ifjú sztárjelöltet költöztet egy házba, és filmre veszi ténykedésüket. A műsor immár huszonnegyedik szezonját számlálja.
1999 A Big Brother (amelynek elnevezését az 1984 című regény ihlette) első sugárzása Hollandiában. Ezután csaknem 70 országban készülnek helyi változatok.
2001 A Megasztár debütál a brit televízióban. 110 országban 50 mutációja jön létre, az amerikai például hat éven át vezeti a tévéműsorok nézettségi listáját.
2001 Elindul Magyarország első valóságshow-ja a Viasat3-on Bár címmel
2006 Kínában a hatóságok – féktelen közönségesség és testiség címén – betiltják a megasztáros jellegű Szuperlányt.
2009 Több mint 19 millió brit tévénéző tekinti meg a Csillag születik döntőjét, hogy láthassa Susan Boyle-t, ezzel az adás a legutóbbi öt esztendő legnézettebb szórakoztató műsorává lép elő.
2010 A Szellemi Tulajdon Világszervezete jogsegélyszolgálatot indít azok számára, akik úgy vélik, hogy valaki elorozta valóságshow-ötletüket.
2010 A malajziai „Megaimám”, az Imam Muda résztvevői iszlám hittudományi kérdésekre adnak választ, és olyan feladatokkal kell megbirkózniuk, mint a serdülőkori tanácsadás és holttestek temetésre előkészítése. A tét egy új autó, imámi állás és szaúd-arábiai ösztöndíj.

Vote it up
365
Tetszett?Szavazzon rá!