Tudástár: Valentin-nap

A szerelemünnep az angoloktól kiindulva terjedt el az egész világon, de nem mindenki szereti. Mit kell még tudni róla?

Kapcsolódó cikkek

Homályos eredet
Bár a Valentin- (Bálint-)nap állítólag egy keresztény szentről kapta a nevét, semmi köze nincs a valláshoz, csupán a szerelemről meg a szerelmesekről szól. Kapcsolódik bizonyos szálakkal a lovagkorhoz, de csak a 18. század végén történt az, hogy az angolok papír Valentin-kártyákat kezdtek küldözgetni egymásnak. Az amerikaiak átvették és folytatják a szokást, sőt a csokoládé-, üdvözlőlap- és virágforgalmazók álomüzletévé tették a szerelmesek napját, február 14-ét. Ma már számos helyen felbukkan a Valentin-nap, bár azokban az országokban, ahol a közelmúltban honosodott meg, inkább csak a fiatalok ünneplik.

Nem mindenki rajong érte
Sokan utálják február 14-ét, köztük az egyedülállók, az elváltak és azok az egyszerűen csak lehangolt emberek, akik az úgynevezett „Valentin-napi” rosszkedvtől szenvednek. Másokat a túltengő elüzletiesedés taszít.

Másutt azért bírálják, mert túlságosan nyugati, túlságosan keresztény vagy túlságosan erkölcstelen. Szaúd-Arábiában betiltották a piros rózsák és más Valentin-napi cikkek árusítását, arra hivatkozva, hogy nyugati ünnep, melyet egy keresztény szentről neveztek el. Malajziában a vallási hatóságok 2011-ben száznál több muzulmán párt tartóztattak le, mert megünnepelték a Valentin-napot, Iránban pedig betiltották a Valentin-naphoz kapcsolódó anyagok nyomtatását.

Miért Ámor?
Hogyan válhatott egy pufók, meztelen, szárnyas, íjas-nyilas kisgyermek a szerelem szimbólumává? Ámor, azaz Cupido a római istennő, Vénusz leszármazottja. A latin „vágy” (cupido) jelentésű szóval megnevezett pufók angyalka a legenda szerint úgy ejti szerelembe áldozatát, hogy aranynyilat lő annak szívébe.

Szerte a világon
JAPÁN Állítólag hiba csúszott egy korai Valentin-napi édességhirdetésbe, ezért a nők azt hitték, nekik kell megajándékozniuk a férfiakat, nem pedig fordítva. Az édességgyártók kinevezték március 14-ét „válasznapnak”, amit „Fehér napnak” hívnak, és arra biztatták a férfiakat, hogy ajándékozzák meg csokoládéval a nőket. Ez bevált, a szokás meghonosodott.

THAIFÖLD A szerelmesek a thaiföldi „Szerelem-városba”, Bangkok Bang Rak nevű kerületébe igyekeznek, hogy Valentin-napon kössenek házasságot. Úgy tartják, hogy a találóan elnevezett hely hosszan tartó házasságot garantál nekik, ezért már a kora hajnali órákban hosszú sort alkotnak a Bang Rak kerületi önkormányzat épülete előtt.

OLASZORSZÁG Verona városába minden évben mintegy ezer, Júliának címzett levél érkezik Valentin-napon. Shakespeare Rómeója és Júliája ugyanis Veronában élt.

AUSZTRÁLIA Egy ausztrál családtervező szervezet a nemzeti kondom-napot ünnepli február 14-én, és arra biztatja a szerelmeseket, hogy „mondjátok el virággal, tegyétek kondommal”.

Galešnjak nevű, szív alakú sziget HorvátországbanHORVÁTORSZÁG A Galešnjak nevű, szív alakú szigetet a „Szerelmesek szigetének” nevezik, és a tengerpart közelében található. Vigyen magával csokoládét, ennivalót, vizet és egy ágyat, mivel a sziget lakatlan.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Egy tanulmány szerint az amerikai nők 53 százaléka kiadná az útját az udvarlójának, ha nem kapna tőle semmit Valentin-napon. Egy másik amerikai felmérés szerint a férfiak 38 százaléka már foglalkozott a gondolattal, hogy inkább véget vet a kapcsolatnak, csak hogy ne kelljen azon törnie a fejét, mi lenne az igazán jó ajándék a partnerének.

INDIA Egy Sri Ram Sene nevű hindu fundamentalista csoport tagjai 2009-ben nőket támadtak meg egy mangalore-beli pubban, és a vezetőjük, Pramod Muthalik bejelentette, hogy kíméletlenül elbánik mindenkivel, aki megünnepli a Valentin-napot. Fiatal nők egy csoportja elhatározta, hogy visszavág, és arra szólították fel az ország női lakóit, hogy küldjenek rózsaszín bugyikat a szervezetnek. Több ezer darab érkezett postán – a kampányban több mint 3000 nő vett rész, a jelek szerint sikerrel. Az elmúlt két évben csendes volt az ünnep.

FRANCIAORSZÁG Lehet, hogy Párizs a világ legromantikusabb városa, de két francia település, Saint Valentin és Roquemaure komoly vetélytárs. A február 14-éhez legközelebb eső hétvégén Saint Valentin minden évben azt a lehetőséget kínálja fel a szerelmeseknek, hogy rózsával telehintett kertben köthetnek házasságot, ahol a fogadalmak fájára szerelmes üzeneteket tűznek. Roquemaure-ban a „szerelmesek fesztiválja” 19. századi ruhákban és zenével zajlik.

Vote it up
326
Tetszett?Szavazzon rá!