Tudástár: kenyérfajták

Alapvető táplálékunk a kenyér, az ember évezredek óta készíti valamilyen fajtáját. Milyeneket is?

Napjainkban visszasírjuk nagyanyáink verejtékkel dagasztott kenyereit, és kilométereket vagyunk hajlandóak utazni azért, hogy megfelelő minőségű pékárut vásárolhassunk. A világ (vagy csak az ország) összes kenyerét felsorolni képtelenség, ezért csak a legismertebbeket vesszük górcső alá.

HÁZI KENYÉR Nagyanyáink kenyerei kovászos kenyerek voltak, hetente egyszer sütötték. Az alapanyagokat, a búza- vagy rozslisztet és a kovászt már előző este előkészítették, majd másnap élesztőt és sót adva hozzá kidagasztották, megkelesztették és megsütötték. Ezek a kenyerek általában nagyok, körülbelül 3 kilósak voltak, és kemencében sültek úgy 3 órát. Ha kedve támadt sütni egyet, itt a recept!

FEHÉR KENYÉR A tipikus, egészségügyi szempontból nem túlságosan előnyös kenyér kizárólag búzalisztből készül, a gabona rostjait és ásványi anyagait nem tartalmazza. Ízét nagymértékben meghatározza az alkalmazott technológia, főként a kovász jellege.

FÉLBARNA KENYÉR A főként búzalisztből dagasztott félbarna kenyérben 15 százaléknyi rozsliszt is található, ettől lesz más az íze, és kissé sötétebb a színe.

ROZSKENYÉR A kenyér legalább 40-50%-ának rozslisztből kell lennie, hogy a megtisztelő rozskenyér nevet kiérdemelje. Ha ennél kevesebbet tartalmaz, csak rozsos kenyér névvel illethető.

BAGUETTE A hosszúkás alakú francia kenyér akár 1 méter hosszú is lehet, jóllehet ekkora mérettel nálunk ritkán lehet találkozni. A tésztája búzalisztből, vízből, élesztőből és sóból készül.

CIABATTA Bár mi, magyarok inkább zsemlének neveznénk, az olaszok kenyérnek tekintik kis cipójukat, a ciabattát. Tésztája könnyű, légies, néhol lyukacsos is. Szendvicsnek remek, állagát sokáig megtartja.

FEKETE KENYÉR Barna kenyér néven is ismerjük a németek tipikus, tömör, savanykás rozskenyerét. Kovász, melasz (vagy barnára karamellizált cukor), esetleg sör is kerülhet bele, és egészen hosszan sütik, néhol gőzölik is.

GRAHAM-KENYÉR Búza-, rozs- vagy kukoricalisztet is tartalmazhat, a lényeg, hogy a gabonaszemeket darálják, ezért a fontos tápanyagok megtalálhatók a kenyérben.

KENYÉRLÁNGOS Kézművesvásárokon találkozhatunk a kenyérlángossal, pompossal avagy langallóval. Az eredetileg maradék kenyértésztából készült lapos lepény magában is finom, de tejföllel, hagymával és szalonnával az igazi.

NAAN Az ázsiaiak kenyere ez az élesztős lepény, amit egészen vékonyra nyújtanak, és percek alatt megsütnek (lehetőség szerint kemencefalon). Bármihez fogyasztható, de saláták kísérőjeként a legfinomabb.

PÁSZKA A zsidók (ünnepi) kenyerét macesz néven is ismerjük, búzalisztből, kovász nélkül készül.

PITA A lapos lepénykenyér búzalisztből készül élesztővel. Eredetileg a Közel-Keleten sütötték forró kövekre lapítva, de mi leginkább a görög, török konyhából ismerjük.

TORTILLA A búzaliszt mellett kukoricalisztet is tartalmazó tortilla főként a mexikói konyhából ismert. A kovász nélküli lepényt általában húsokkal, zöldséggel töltik és feltekerik.

Vote it up
320
Tetszett?Szavazzon rá!