Tudja, mit kell tennie árvíz esetén?

Hogyan készítse fel otthonát? Mi a teendő, ha autóban, netán gyalogosan éri az áradat?

Ha az otthonát fenyegeti
Deszkázza be az ablakokat és ajtókat, zárja el az alacsonyan elhelyezett szellőzőnyílásokat. Használjon erre a célra vízálló rétegelt fa- vagy pozdorjalemezt és PVC-fóliát. Dugaszolja be a lefolyókat, a dugókra tegyen nehezéket. Zárja el a gázt, a vizet, kapcsolja le a villanyt, mielőtt a víz behatol az épületbe.

Ha a ház többszintes, hordjon fel annyi ingóságot az emeletre, amennyit tud. Kezdje a fontos iratokkal, a személyes értékekkel és a drága elektronikus eszközökkel. Amit nem tud felcipelni, állítsa talapzatra.

Ha autóban éri el az áradat
Ha a víz eléri az alvázat, irányíthatatlanná teszi a járművet, a motor is leállhat. Hatvan centiméteres gyors folyású víz elsodorja még a nagyobb terepjárókat és a kisbuszokat is.

Vezessen lassan, de tartsa magasan a fordulatszámot, így elkerülheti, hogy a motor lefulladjon. Ha a víz behatol az utastérbe, álljon meg, és szálljon ki. Gyalog több esélye van, mint egy irányíthatatlan járműben.

Ha gyalogosan kerül bajba
Az embert már tizenöt centiméteres, erős sodrású víz is ledöntheti a lábáról. Ha ez történik, igyekezzen a hátára fordulni. A lábát nyújtsa előre a haladás irányába. Ügyeljen a vízben úszó akadályokra és az olyan uszadékokra, amelyek sérülést okozhatnak. Igyekezzen belekapaszkodni valamibe, illetve olyan helyre jutni, ahol kevésbé erős a sodrás.

Ha magas fekvésű területen reked, és a víz emelkedése miatt közvetlen veszélybe kerül, hívjon telefonon segítséget.
 

Úgy érzi felkészült minden lehetséges vészhelyzetre? Tudja például, mi a teendő, ha arra ér haza, hogy betörő jár az otthonában? Vagy ha tűz üt ki az autójában? És ha megtámadja egy állat?

Vote it up
402
Tetszett?Szavazzon rá!