Turbóhűtő a testben

Bár az esetek többségében az izzadás természetes jelenség, néha betegségre utaló tünet is lehet

Kapcsolódó cikkek

Talán ezt a rovatot épp a strandon heverészve olvasgatja, hátát napoztatva (ugye, óvja magát a leégéstől napvédő krémmel?!). A bőrét érő hő közvetlenül ingerli a hőérzékelő receptorokat, illetve felmelegíti az itt áramló vért, és ez erősen felfűti a szervezetet. És hirtelen melege lesz. Mégpedig nagyon. Mit tehet?

Az egyik megoldás, hogy csobban egyet a medencében vagy sürgősen hűvösebb helyre vonul. Ha azonban nem elég gyors, vagy már nem fér a vízbe a tömegtől, bekapcsol a teste klímaberendezése.

A bőrében mintegy kétmillió apró verejtékmirigy kezd intenzíven dolgozni. Ezeknek az egyszerű jószágoknak a tövét a bőr mélyén érhálózat övezi. Melegben az erek tágulnak, falukon át vízszerű folyadék szűrődik át a mirigy kivezető járatába. Van, amikor a fokozott működéshez már a „meleg helyzet” is elegendő – kisebb-nagyobb stresszreakció, vizsgadrukk. Bármi is az ok, az eredmény ugyanaz: a verejték a bőrre kerülve elpárolog, és hűt.

Kénytelen vagyok kiábrándítani az „izzadással méregtelenítő” kúrák bajnokait: a hátukon csordogáló verejtékcseppek gyakorlatilag vízből állnak, és csak elenyésző mennyiségű tejsavat és sót tartalmaznak. Ettől függetlenül kimerítő szaladgálás vagy szaunázás után átmenetileg valóban megkönnyebbültnek érezheti magát az ember, sőt akár 2–3 kilóval is kevesebbet mutathat a mérleg – legalábbis addig, amíg nem pótolja az elvesztett folyadékot.

Maga a verejték egyébként teljesen szagtalan. Szag akkor keletkezik, ha az izzadság nem tud elpárologni, hanem, például egy zárt cipőben, a bőrt áztatja. Ez ideális körülményeket teremt a bőrön lévő baktériumok, gombák elszaporodásához.

Az izzadságszag a mikrobák anyagcseretermékeinek tulajdonítható. A jól szellőző cipő, pamut fehérnemű és ruházat, valamint a bő vízzel történő rendszeres lemosás segít ezt megakadályozni.

Egyeseknek az átlaghoz képest sokkal inkább hajlamuk van a hőszabályozásnak erre a módjára. Bár az izzadós típusú emberek valószínűleg könnyebben megbirkóznak a sivatagi túrák jelentette megpróbáltatásokkal (feltéve ha elegendő folyadékot isznak), helyzetük a hazai körülmények között nem éppen irigylésre méltó. Bármennyire hatékonyan hűt is a csordogáló verejték, az agyonizzadt ruha a munkahelyen, társaságban igen kellemetlen élmény. És itt jönnek a képbe az izzadásgátlók.

Ha nem pótolja idejében az elpárologtatott folyadékmennyiséget, könnyen kiszáradás vagy hőguta lesz a vége

A választék nagy, ami jelzi, hogy mind a mai napig nem találták még meg az üdvözítő megoldást. Bár az e célból forgalmazott szerek hatékonysága változó, általában hasonló módon fejtik ki hatásukat: a verejtékmirigyek kivezető csövét zárják el. Segítségükkel a kezelt testtájakon csökken a verejtékezés, de csak ideig-óráig. Lényegesen drágább, viszont akár több hónapig tartó hatást ígér a botoxként becézett botulinum toxin. Ez az érintett területen a bőrbe fecskendezve bénítja a mirigyek működését szabályozó idegeket.

Bár az esetek többségében az izzadás természetes jelenség, néha betegségre utaló tünet is lehet. A nyaralás azonban nem arra való, hogy mindenféle rémségekkel ijesztgessem a kedves olvasót. Azt tanácsolom inkább, hogy ha nyilvánvaló ok nélkül izzad, jóllehet korábban nem volt ilyen problémája, biztos, ami biztos, kérdezze meg a háziorvost.

Mindentől függetlenül augusztusi időjárás esetén még nyugalomban is naponta legalább félliternyi verejtéket termel és párologtat el az emberek túlnyomó többsége. Ha ezt nem pótolja idejében, könnyen lehet, hogy nem a verejtékezés, hanem a kiszáradás és a hőguta fogja hamarosan foglalkoztatni (ha nem is önt, de a kezelőorvosát). Mielőtt továbblapozna, mindenképpen kortyoljon bele a vizespalackba, nehogy elfogyjon a hűtővize.

Vote it up
205
Tetszett?Szavazzon rá!