Turbózza fel a kalóriaégetést!

Öt apró, de hatékony trükk, amellyel felgyorsíthatja a zsírégetést és fokozhatja az anyagcseréjét

Igyon jeges vizet
Íme, egy igen egyszerű testsúlycsökkentő módszer, amelyet ritkán emlegetnek. A tiszta víz kalóriamentes, sőt ha hűtve issza, felmelegedéséhez és felszívódásához szervezetének kalóriát kell elégetnie. Német tudósok önkéntesek anyagcsere-sebességét mérték alapállapotban, majd egy nagy pohár jeges víz elfogyasztása után. Azt találták, hogy a folyadékbeviteltől számított 40 percen át az érintettek anyagcsere-sebessége 30 százalékkal magasabb volt a korábbinál. Ez azt jelenti, hogy ha egy éven át mindennap egy pohárral több hideg vizet iszik, azzal 35 000 kalóriát éget el. Ennyit tartalmaz 4,5 kg zsír.

Ne szomjazzon
Tegyen egy pohár jéghideg vizet az asztalára, s a nap során folyamatosan kortyolgasson belőle. Ily módon soha nem fog kiszáradni. A Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy amikor az ember nagyon szomjas, akkor lassul az anyagcseréje. Már kismértékű kiszáradás is elég ahhoz, hogy a szervezet napi 45 kalóriával kevesebb energiát használjon fel. Ez nem tűnik túl soknak, de ha összeadódik, egy év alatt már 2,25 kg többletsúlyt jelenthet.

Pörgesse fel az anyagcseréjét
Bár a „csodadiéták” forgalmazói azt ígérik, hogy borsos árú készítményeik jócskán felpörgetik az anyagcserét, a tudósok több olyan egyszerű és olcsó élelmiszert azonosítottak, amelyekkel ön is felturbózhatja fogyókúrás programját. Az erős paprika például nemcsak izgalmasabbá teszi a fogásokat, hanem – ahogy azt kutatások is bizonyították – átmenetileg az anyagcserét is felgyorsíthatja. Ízesítse omlettjét egy kis apróra vágott erős paprikával, vagy tegye tüzesebbé a vacsorára főzött ragut úgy, hogy belevagdos néhány szem erős paprikát. (A túl sok fűszer ártalmas is lehet, ezért csak időnként engedjen a csábításnak!)

Hollandiai vizsgálatok során kiderült, hogy amikor férfiak és nők egy csoportjával 30 perccel az étkezések előtt pohárnyi paradicsomlevet itattak, amelyhez pár csepp igen erős Tabasco-szószt is kevertek, 16 százalékkal több kalóriát égettek el, mint amikor fűszerezetlen paradicsomlevet kaptak. További kutatások pedig azt bizonyították, hogy az erős paprika serkentően hathat a száj és a gyomor idegeire, s emiatt fogyasztása után az ember hamarabb kezdi jóllakottnak érezni magát.

Lépcsőzzön
Csupán napi 4 perc lépcsőmászás elég ahhoz, hogy egy év alatt 1,8 kg-ot fogyjon. Egy 73 kg-os ember nagyjából 50 kalóriát éget el, ha 4 percig megy felfelé a lépcsőn, majd egy percig lefelé. Ha ezt egy éven át heti öt alkalommal megteszi, az mintegy 12 700 kalóriát, azaz 1,8 kg zsírt jelent.

Ne hagyja abba a mozgást
Hallott már elégszer a kimutatásokról: a fogyókúra befejeztével a legtöbben nemcsak a leadott kilókat szedik vissza, hanem még néhányat azon felül is. Ön azonban nem fog a statisztikai átlaghoz tartozni, nem lesz egy a sok közül, ha a diéta alatt és után heti négyszer 30 percet gyalogol, úszik vagy kerékpározik. Ezekkel a kis intenzitású mozgásokkal megakadályozható, hogy a fogyókúra végén hirtelen és gyorsan visszaessen az elégetett kalóriák mennyisége, s ezáltal újra elkezdődjön a hízás.
 

Kíváncsi 1500 hasonló tippre? Kattintson!

Vote it up
493
Tetszett?Szavazzon rá!