Utazás másképpen

Rendhagyó tanácsok a népszerű brazil világcsavargó, Paulo Coelho tollából, aki szerint az utazás tanulás

Már egészen fiatal koromban rájöttem, hogy az utazás számomra a tanulás legjobb formája. A mai napig is zarándoklelkem van, és elmesélek itt néhány dolgot, amit tanultam, abban a reményben, hogy más, hozzám hasonló zarándokoknak is hasznukra válhat.

Kerüld a múzeumokat
Ez a tanács talán abszurdnak tűnhet, de gondolkozzunk csak egy kicsit: egy idegen városban nem sokkal érdekesebb a jelent felfedezni, mint a múltat? A helyzet az, hogy az emberek általában kötelezőnek érzik, hogy múzeumba járjanak, mert gyerekkoruk óta azt tanulták, hogy az utazás az effajta kultúra keresését jelenti. A múzeumok tagadhatatlanul fontosak, de idő és objektivitás kell hozzájuk: arra van szükség, hogy tudjuk, mit akarunk ott megnézni, ellenkező esetben azzal a benyomással távozunk, hogy alapvetően fontos dolgokat láttunk ott, csak éppen arra nem emlékszünk, hogy mik is azok.

Járj viszont kocsmákba
Ott, és nem a múzeumokban kel életre a város. A kocsma nem diszkó, hanem olyan hely, ahova a nép azért jár, hogy elüldögéljen némi itallal, elgondolkozzon az idő folyásán, s ahol mindig készen áll egy kis beszélgetésre. Vegyél egy újságot és figyeld az embereket. Ha valaki bedob egy akármilyen ostoba témát, ne térj ki a beszélgetés elől: egy út szépségét nem lehet megjósolni pusztán az első lépés alapján.

Légy rugalmas
A legjobb idegenvezető az, aki helybéli, mindent ismer, büszke a városára, és nem dolgozik utazási irodában. Járd az utcákat, válaszd ki magadnak azt, akivel beszélgetni szeretnél, és kérj tőle felvilágosítást (merre van ez és ez a székesegyház? merre van a posta?). Ha nem válik be, válassz valaki mást – biztosíthatlak, hogy a nap végére kiváló társaságot találsz.

Próbálj inkább egyedül utazni
Vagy – ha házas vagy – a pároddal! Ez ugyan több gonddal jár, senki sem fog rólad (rólatok) gondoskodni, de csakis így hagyhatod el valóban saját országodat. A csoportos utazás látszólag külföldi utazás csupán, amelynek során azonban végig anyanyelveden beszélsz, azt teszed, amit a csordahajcsár mond, és inkább a csoporttagokkal való locsogással foglalkozol, mint azzal a hellyel, ahol vagy.

Ne hasonlítgass
Semmit ne hasonlíts össze az otthoni dolgokkal – se az árakat, se a tisztaságot, se az életminőséget, se a közlekedési eszközöket, semmit! Nem azért utazol, hogy bebizonyítsd: jobban élsz, mint mások. Az utazás azt a célt szolgálja, hogy megtudd, mások hogyan élnek, mit tudnak neked tanítani, ők hogyan viszonyulnak a valósághoz és az élet különleges dolgaihoz.

Olyasmire kell költeni, amit majd nem kell cipelni: jó színdarabokra, éttermekre, sétákra

Értsél, hogy megértsenek
Ha nem beszéled is a helyi nyelvet, ne félj: sokszor jártam már olyan helyen, ahol nem tudtam szavakkal kommunikálni, mégis mindig kaptam segítséget, felvilágosítást, fontos tanácsot, sőt még csajoztam is. Vannak, akik azt hiszik, hogy ha egyedül utaznak, kimennek az utcára és örökre elvesznek. Elég, ha az ember magánál hordja a szálloda névjegykártyáját, legvégső esetben pedig leint egy taxit, és megmutatja a címet a sofőrnek.

Ne vásárolj sokat
Olyasmire kell költeni, amit majd nem kell cipelni: jó színdarabokra, éttermekre, sétákra. Manapság már, a nemzetközi piac és az internet világában, amúgy is mindent megkaphatsz anélkül, hogy túlsúlyt kellene fizetni érte.

Ne akard egy hónap alatt megnézni a világot
Többet ér egy városban négy-öt napot eltölteni, mint öt városon végigloholni egy hét alatt. Egy város olyan, mint egy szeszélyes nő; idő kell az elcsábításához, ahhoz, hogy a maga teljességében mutassa meg magát.

Tudd, hogy az utazás kaland
Henry Miller mondta, hogy sokkal fontosabb egy olyan templomot felfedezni, amiről még senki sem hallott, mint Rómába menni és ott kötelezően ellátogatni a Sixtus-kápolnába, kétszázezer más, a füledbe ordító turista társaságában. Menj el a Sixtus-kápolnába, de hagyd, hogy magukba szippantsanak az utcák, járd a sikátorokat, érezd a szabadságot, hogy olyasmit keresel, amiről nem tudod, hogy mi, de amit – minden valószínűség szerint – meg fogsz találni és ami meg fogja változtatni az életedet.

Vote it up
268
Tetszett?Szavazzon rá!