Válasz tizenhárom zöld kérdésre

Igenis hozhatnak változást az apró hétköznapi döntések, ráadásul így spórolhat is egy csomó pénzt

Megjelent: 2008. március

Kapcsolódó cikkek

Illemhelyen papírtörlőt vagy elektromos kézszárítót jobb használni?
Válassza a meleg levegőt. Annak előállításához kevesebb energia kell, mint a papírtörlő elkészítéséhez és szállításához. Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője szerint 1 kilogramm papír gyártásához legalább 4-5 kilogramm fát használnak fel, és ez még csak a környezeti terhelés egyik fele, hiszen a papírtörlőből a használat után hulladék lesz. Ráadásul a kézszárító higiénikusabb is. Az Ottawai Egyetem kutatói azt állítják, a forró levegő jobban behatol a bőr repedéseibe, ezáltal hatékonyabban elpusztítja a kórokozókat.

Kézzel vagy géppel mosogassak?
A mosogatógép tűnik nyerőnek, de sok függ attól, hogyan mosogat kézzel, illetve milyen mosogatógépe van. Lenkei Péter úgy számol, a hagyományos módszernél, ha az egyik medencében mosogat, a másikban öblít, nyolc terítéknél legalább 30-40 liter vizet elhasznál. – Sőt még többet, ha az edényeket folyó víz alatt öblíti el – jelenti ki. – A modern mosogatógépek ennek a töredékét fogyasztják, 13-14 litert.

A szakember szerint a mai mosogatógépek sokkal kevesebb energiával működnek, mint akár csak a tíz évvel ezelőtti modellek. Állítását a Budapesti Elektromos Művek és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató közös energiatakarékossági programjának megállapítása is alátámasztja: eszerint egy mosogatógép 0,8-1,1 kWh áram felhasználásával mos csillogóan tisztára nyolc terítéknyi edény. Kézi tisztítás esetén ugyanilyen eredmény eléréséhez sokkal több időre és energiára lenne szükség.

Ha kicsi a gyerek, mi a jobb: a mosható textilpelenka vagy az eldobható?
A textilpelenka a jó választás. Ezt ugyanis csak egyszer kell legyártani, illetve szállítani, utána többször is felhasználható. Ezzel szemben az eldobható pelenka minden egyes darabja külön környezeti terhelést jelent, és miután a szemétbe kerül, hulladékként újfent szállítani kell. Ehhez képest a mosható pelenka tisztítása csekély mértékben károsítja a környezetet, ráadásul ez is csökkenthető, ha egyszerre nagyobb mennyiséget tesz a mosógépbe.

előltöltős mosógépElöl- vagy felültöltős mosógépet használjak?
Az elöltöltősek győztek. A felültöltős mosógépekbe egyszerre legfeljebb 4,5-5 kilogramm ruha fér, míg elöltöltős társaik akár 6-7 kiló szennyest is kimoshatnak. Így ez utóbbiakkal energia takarítható meg, és kevésbé terhelik a környezetüket. Mosógép vásárlása esetén mindig alaposan tanulmányozza át a víz- és az energiafelhasználásra vonatkozó adatokat: a legjobbak az A++ kategóriába tartozó gépek.

Másképp is spórolhat az energiával: mivel a víz felmelegítéséhez kell a legtöbb áram, lehetőség szerint használja az energiatakarékos programot, és mosson alacsonyabb hőfokon. A normál szennyezettségű ruha 40 fokon is tiszta lesz.

– Régi készülékét is gazdaságosabbá teheti a mosószer, a ruhák megfelelő adagolásával, valamint rendszeres karbantartással – állítja Bóbis Ildikó, az Ökoszolgálat Alapítvány tanácsadója. – Az erősen szennyezett ruhák előkezelésével, áztatásával energiát és mosószert takaríthat meg. Javasolt a vízlágyító használata is, amely meghosszabbíthatja a mosógép élettartamát, és növeli a mosás hatékonyságát. Tisztítsa ki a szűrőt minden huszadik mosás után, adagolja a mosószert a minimumszintig, és mindig töltse tele a mosógépet szennyessel. Évente egyszer indítson hatvanfokos kímélőprogramot, és öntsön a gépbe két liter húszszázalékos ecetet. Az első öblítőprogram indulása előtt állítsa le a gépet, és hagyja állni benne az ecetes levet egy napig, másnap melegítse fel még egyszer.

Tényleg káros a kompakt fénycsövek le- és felkapcsolása?
Valójában nem. A legújabb adatok alapján az állandó kapcsolgatás nem rövidíti meg az égők élettartamát, és nem pazarolja az energiát. Ettől függetlenül a kompakt fénycsövet nem érdemes mozgásérzékelővel együtt, illetve rövid ideig használt helyiségeknél alkalmazni, mert így nem tudja kihasználni az előnyeit. Inkább olyan helyeken alkalmazzon ilyen fényforrást, ahol sokat tartózkodnak. A korszerű fénycsövek élettartama a 8-10 ezer órát is elérheti.

Az új hibrid autók sokkal jobbak, mint a hagyományos üzemanyag-takarékos kisautók?
A hibrid autók távolról sem tökéletesek. – Akadnak olyan kisautók, amelyek nem fogyasztanak annyit, mint egy nagyobb hibrid jármű, és a károsanyag-kibocsátásuk is kevesebb – jelenti ki Lenkei Péter. – Egy hibrid autó ma még sokba kerül.

Élelmiszerekből érdemes nagy bevásárlást csinálni, vagy csak néhány napra előre vásárolni?
Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kiló hulladékot termel, amelynek jelentős része élelmiszer. Lenkei Péter szerint ennek legalább a 15-20 százaléka megspórolható lenne. – Ha az étel tönkremegy, az nem egyszerűen pénzkidobás, hanem annak az energiának a pazarlása is, amit az étel előállítása és szállítása során felhasználtak – állítja. – Ezért bevásárlás előtt gondolja át, mi mindent kellett kidobnia, mert megromlott.

Az efféle pocsékolást egyébként könnyű megszüntetni: tartós élelmiszerekből havonta egyszer vásároljon be, de a friss zöldséget és gyümölcsöt csak pár napra előre vegye meg.

Milyen üdítőt vegyek: fémdobozosat vagy a műanyag palackosat?
Természetesen az lenne az ideális, ha visszaváltható, betétdíjas termékeket vásárolna, és kerülné az eldobható csomagolásút. De ha ez nem lehetséges, Lenkei Péter szerint az eldobható műanyag palack a kevésbé rossz választás. – A fém kohászati megmunkálása több hulladékkal jár, és nagyobb energiaráfordítást igényel, mint a műanyaggyártás – mondja. – Ezen felül a fém újrahasznosítása szintén több erőforrást emészt fel, mivel 700-800 fokra kell hevíteni az alapanyagot.

Melyik a jobb: a függöny, a reluxa vagy a redőny?
Hőszigetelési szempontból a redőny a nyerő. A reluxa egyáltalán nem csökkenti a hőkiáramlást, és egy földig érő vastag függöny is csak a kiáramló meleg kétharmadát tartja bent télen. Üreges szerkezete révén a redőny úgy működik, mintha még két réteg üveg védené a házat. Nyáron hasonló, de fordított irányú védelmet jelent, mivel kint tartja a hőt, s így nem kell magas energiaigényű légkondicionálót használnia. Ha nem akarja, hogy állandóan sötét legyen otthon, napellenzőt is felszerelhet.

csapvízCsapvizet vagy palackozott vizet igyak?
A magyarok 2006-ban összesen 790 millió liter ásványvizet ittak meg, s ez a mennyiség évente 18-20 százalékkal nő. Eközben a felhasznált műanyag palackoknak csupán minimális hányadát hasznosítják újra, a többi hulladék.

Amennyiben csapvizet fogyaszt, nincs szállítási költség, sem pedig széndioxid-kibocsátás. Ráadásul Magyarországon a szerencsés földrajzi adottságok miatt jó minőségű a csapvíz. A teljes vezetékes vízmennyiséghez viszonyítva magas a réteg- és karsztvizekből kinyert csapvíz aránya. Anyagilag is jobban jár, ha csak egyszer veszi meg a műanyag palackot, és utána mindig újratölti.

Tölthető vagy hagyományos elemeket vegyek?
Tölthetőt. Ez nem is lehet kérdés. Míg egy jobbfajta hagyományos elem 300 forintba kerül, a négy kis akkumulátort csak egyszer kell megvenni a töltővel együtt 2-3 ezer forintért, s utána körülbelül ezer alkalommal lehet használni. Sokan persze még ma is úgy gondolják, hogy egy ilyen kis elem nem árthat a környezetnek, ám ez téves gondolkodás. Rengeteg használati eszköz működik elemmel, amely mérgező higanyt tartalmaz. Ez a tölthető elemre is igaz ugyan, de ezt kevesebbszer cseréljük.

Az ételmaradékot a szemétbe dobjam vagy komposztáljam?
A háztartásokban keletkező hulladék egyharmada olyan szerves anyag, amely komposztálható. Ez kettős haszonnal jár: csökkenti kukája tartalmát és javítja a talajt. Bár létezik lakásokban is használható komposztáló edény, aki kertes házban él, jobb helyzetben van. Komposztálhatja a zöldség- és gyümölcshulladékot, a tojáshéjat, a kávé- és teazaccot, a gyapjút és a pamutot, valamint kis mennyiségben jól feldarabolt tollat, szőrt, tojásdobozt (de újságpapírt nem). Hasznosíthatja a lenyírt füvet, a gyomokat (még virágzás előtt), falevelet, összeaprított gallyakat. De ne tegyen bele olaj- és zsírmaradékot, forgalmas utak melletti növényi hulladékot, illetve húst és csontot.

A komposztáló tárolóedénnyel nincs sok teendő. Lehetőleg tartsa a szabad ég alatt, ha pedig társasházban él, helyezze a mosogató alá, így nem fogja zavarni a keletkező szag. Ha megtelt az edény, tartalmát hozzákeverheti kertje földjéhez vagy ajándékozza egy kerttulajdonos ismerősének. További információ: komposztalj.hu.

Napkollektort vagy napelemeket használjak? Mi a különbség?
Sokan nem tudják. Napkollektorral a Nap energiáját felhasználva nyerhet meleg vizet. Ez olyan, mint amikor kitesz a napra egy vízzel teli fekete hordót, amely aztán felmelegszik. A napelemek által elektromosságot nyerni ennél bonyolultabb és drága is: egy átlagos családi ház esetében több mint kétmillió forintos beruházást igényel. Ezért az energiahatékonyság javítására először válasszon egyszerűbb és olcsóbb megoldásokat. Király Zsuzsanna, az Energia Klub programvezetője szerint a józan ész is ezt diktálja. – Ha egy ház nincs rendesen szigetelve, akkor nagyon hosszú idő alatt térül meg a megújuló energiaforrások alkalmazása – mondja.

Vote it up
135
Tetszett?Szavazzon rá!