Vámos Miklós

Sajátos humorát televíziósként is megismerhettük. Októberben megjelent új kötete, a Szitakötő, nemzedéke és a barátság regénye

Vámos Miklós (eredetileg Vámos Tibor Miklós) Budapesten született 1950-ben. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett francia tagozaton 1968-ban. 1966-tól 1971-ig a Gerilla együttes tagja volt, külföldön is felléptek. Elsőre politikai okok miatt nem vették fel az ELTE bölcsészkarára, kéziszedő ipari tanuló lett, majd Kalocsán katonáskodott. Végül 1970-ben a jogi karra felvételizett, és ott 1975-ben szerzett diplomát. A diploma megszerzése után nem jogászként, hanem az Objektív Filmstúdió dramaturgjaként dolgozott 1992-ig, de közben az Egyesült Államokban is élt: Fulbright-ösztöndíjas volt és tanított több egyetem film- és színművészeti karán. Ezután három évig az Ab Ovo Kiadó igazgatója volt.

1995 és 2003 között televíziós műsorvezetőként is dolgozott, sikeres sorozata volt a Rögtön és a Lehetetlen. 1997 és 2003 között az International Buda Stage színházának művészeti vezetője volt.

Első házasságából született 1977-ben Anna lánya, aki apja nyomdokait követve dramaturgként és fordítóként dolgozik. Esze Dórával való házasságából 2003-ban ikerfiai születtek, Péter és Henrik.

Beszél németül, angolul és franciául, de spanyolul, oroszul és latin nyelven is olvas. Eddig 35 kötete jelent meg, írt regényeket, színműveket, novellákat, filmforgatókönyveket is. (Forrás: Wikipédia)

Vote it up
272
Tetszett?Szavazzon rá!