Véletlen tudományos felfedezések

Olykor igazán mulatságos történet áll mögöttük. Ilyen például a rágógumi és a brandy sztorija

Érzéstelenítés
Feltaláló: Horace Wells, 1844
Mi történt? A dinitrogén-oxidot sokáig csak szórakozás céljából használták, hiszen nem másról van szó, mint a hisztérikus nevetést kiváltó úgynevezett kéjgázról. Egy mulatság során azonban a fogorvos Wells egy barátja túl sokat szívott be a gázból, és megvágta a lábát.

A nagy felfedezés: az illető észre sem vette, hogy durván megsebesítette magát.

Mit eredményezett? A dinitrogén-oxid az egyik első, érzéstelenítés céljára használt szer lett.

Szacharin
Feltalálók: Constantin Fahlberg és Ira Remsen, 1879
Mi történt? Miután kőszénkátrány-származékok kutatásával töltötte a napot, Fahlberg a Johns Hopkins egyetem laboratóriumát elhagyva egyenesen vacsorázni ment.

A nagy felfedezés: az egyik fogás valamelyik hozzávalója feltűnően édes volt. Fahlberg idővel rájött, hogy a titokzatos hozzávaló valójában vele érkezett: egy kémiai vegyület, amely a laboratóriumban került a kezére. Amiért pedig ez a bizonyos vegyületet értékesnek bizonyult, az az, hogy kalóriamentes volt!

Mit eredményezett? Fahlberg több millió dollártól fosztotta meg kollégáját és az egyetemet is, amikor titokban egyedül szabadalmaztatta felfedezését: a szacharint.

A mikrohullámú sütő
Feltaláló: Percy Spencer, 1946
Mi történt? A védelmi eszközök gyártására szakosodott amerikai nagyvállalat, a Raytheon mérnöke a radarrendszerekhez kifejlesztett, mikrohullámokat előállító magnetron alternatív használati módjaival kísérletezett a második világháborút követően. Ahogy Spencer munka közben a szerkezet mellett állt, a zsebében lévő csokoládé szép lassan elolvadt.

A nagy felfedezés: a magnetron hatása a kukoricán még látványosabb.

Mit eredményezett? Az esti filmnézések elmaradhatatlan kelléke ma már a csomagolt, mikrozható pattogatott kukorica.

Rágógumi
Feltaláló: Thomas Adams, 1870
Mi történt? Adams a chicle-vel, egy a dél-amerikai őserdőkben honos fákból kinyerhető anyaggal kísérletezett, hogy abból a gumi helyettesítőjét állítsa elő. Miután próbálkozásai rendre kudarcot vallottak, az elkeseredett feltaláló bekapott egy chicle-darabot.

A nagy felfedezés: egyáltalán nem volt kellemetlen érzés, sőt!

Mit eredményezett? Az Adams New York No. 1 lett a világ legelső tömeggyártású rágógumija.

Gyurmalin
Feltaláló: James Wright, 1943
Mi történt? A második világháború alatt a General Electric mérnökeként Wright a szilikonolaj és a bórsav kombinálásával próbálta létrehozni egy olcsóbb alternatíváját a természetes guminak, hogy azt a tankok lánctalpának vagy éppen a katonai bakancsoknak a gyártása során lehessen alkalmazni.

A nagy felfedezés: az eredmény a célnak nem igazán felelt meg, a General Electric tudósai ugyanakkor nagyon jót szórakoztak a pattogtatható, gyurmázható mesterséges gumival – ha épp nem képregényeket sokszorosítottak vele.

Mit eredményezett? A gyerekek azóta is nagyon jókat szórakoznak a gyurmalinnal, vagyis az intelligens gyurmával.

Botox
Feltalálók: Alastair és Jean Carruthers, 1987
Mi történt? A házaspár a botulinum toxin nevű mérget használta kis adagokban a kancsalság és az ahhoz hasonló szemizom-rendellenességek kezelésére. Idővel különös mellékhatásra lettek figyelmesek.

A nagy felfedezés: a méreg eltüntette a ráncokat.

Mit eredményezett? A botoxnak köszönhetően a kifejezés nélküli tekintet lett a 21. század arca.

Brandy
Feltaláló: Egy holland hajóskapitány, 16. század
Mi történt? Desztilláció segítségével hozott létre tömény párlatot a borból, hogy csökkentse a térfogatot és így könnyítsen annak szállíthatóságán. A terv szerint célba érés után vízzel hígította volna vissza.

A nagy felfedezés: a párlat finomabbnak bizonyult, mint az utólag felvizezett bor.

Mit eredményezett? A „brandewijn”, azaz az égetett bor óriási népszerűségre tett szert Hollandiában. Később az elnevezés brandyre egyszerűsödött, hiszen ahogy fogyott az ital, úgy vált egyre nagyobb kihívássá érthetően kikérni a következő kört a pultnál.

Vote it up
161
Tetszett?Szavazzon rá!