Vércukor: vészhelyzet

Melyek a hipoglikémia és a hiperglikémia jelei, és mi a teendő, ha valaki a környezetében erre utaló jeleket mutat?

A cukorbetegeknek számolniuk kell a hiperglikémia (magas vércukorszint) és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) jelentkezésével is. A diabéteszben szenvedők emberek általában tudják kontrollálni az állapotukat, de a sokéves tapasztalat ellenére is ki vannak téve egy esetleges hipoglikémiás rosszullétnek.

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) tünetei
Akkor jelentkezik, ha túl sok a beadott az inzulin. Egy diabétesszel együtt élő könnyen felismeri a jeleit:

• reszketés, elgyengülés
• sápadtság, nyirkos, hideg tapintású bőr
• zavarodtság, ingerlékenység, indokolatlan viselkedés
• gyors, erős pulzus, szívverés
• ha a beteg nem kap gyorsan cukrot, elájulhat

Ha tudja a betegről, hogy diabéteszes, és az állapota annak ellenére is tovább romlik, hogy cukrot adott neki, azonnal hívjon orvosi segítséget! A cukorbetegséggel csak nemrég diagnosztizált betegek inkább ki vannak téve a hipoglikémiás rosszullétnek, különösképp, míg meg nem tanulják, mennyi inzulinra van szükségük.

Mi a teendő hipoglikémiás roham esetén?
1. Ültesse le a beteget. Nyugtassa meg, segítse oda egy székhez, vagy ha úgy látja, hogy el fog ájulni, fektesse a földre.

2. Adjon neki cukrot. Ha a beteg maradéktalanul az eszméleténél van, adjon neki cukros italt (például gyümölcslevet) vagy néhány szem szőlőcukrot. A tapasztalt diabéteszesek elővigyázatosságból gyakran hordanak magukkal cukros ételeket, vagy akár glükózoldatot is. Édesítő szerek hatástalanok!

3. Figyeljen a reakcióira. Ha az evés, illetve az ivás után a beteg állapota gyorsan helyreállni látszik, adjon neki valami lassabban felszívódó, szénhidrátos táplálékot, például müzliszeletet, szendvicset, gyümölcsöt, kekszet és tejet, vagy akár meleg ételt, ha egyébként is eljött épp az ebéd vagy a vacsora ideje.

4. Keressen orvosságot. Segítsen a betegnek előkeresni a vércukormérőjét és a felírt gyógyszereit. Mérjék meg a vércukorszintjét, és ha túl magas, adja be az esedékes inzulinadagját. Maradjon vele, amíg teljesen el nem múlnak a tünetek! Ha azonban nem biztos az állapota felől, hívjon orvosi segítséget.

5. Semmiképpen se hagyja, hogy gépjárművet vezessen.

A magas vércukorszint (hiperglikémia) tünetei
A hiperglikémia kialakulása akár napokig, hetekig is elhúzódhat. A tünetek a következők:

• kivételes szomjúság
• gyakori vizelés, különösképp éjszakánként
• fogyás
• viszkető bőr
• a megszokottnál lassabban gyógyuló sebek
• acetonszagú (körömlakk-lemosó szagú) lehelet
• a hiperglikémia későbbi szakaszaiban a betegnél szédülés jelentkezik, ami ájuláshoz vezet. Ez már vészhelyzet.

Mi a teendő hiperglikémia esetén?
1. Hívjon orvosi segítséget. Ha a beteg összeesik, ön pedig hiperglikémiára gyanakszik, ellenőrizze a légzését. Hívjon mentőt. Ha nem tudja eldönteni, hogy hipo-vagy hiperglikémiáról van szó, adjon cukrot a betegnek. (Alacsony vércukorszint esetén életet menthet, ha a beteg cukrot fogyaszt, ugyanakkor kicsi a valószínűsége annak, hogy ez magas vércukorszint esetén nagymértékben rontaná az állapotot.)

2. Ellenőrizze a beteg állapotát. Ha lélegzik, fektesse az oldalára. Vegye ki a műfogsorát. Így a légutat biztosítja, a folyadékok (esetleg hányás) távozni tud, nem lélegzi be a beteg. Ellenőrizze és jegyezze fel a pulzusát, a légzését, és hogy eszméleténél van-e.

3. Folyamatosan ellenőrizze a beteg állapotát. Rendszeresen ismételje meg a beteg vizsgálatát, míg meg nem érkezik az orvosi segítség.

4. Ne adjon be inzulint, tablettát ilyen esetben.

Vote it up
237
Tetszett?Szavazzon rá!