Vérnyomás: érdekes és hasznos tények

Miért kell mindkét karon mérni? Megbízhatók az otthoni vérnyomásmérők? Mivel érhető el az egészséges szint?

Magyarországon mintegy 2,5–3 millió embernek magas a vérnyomása – ami pedig a szívroham és a szélütés egyik első számú kiváltó oka. Ráadásul jelentős részük nincs is tudatában az állapotának! A következő tények ismerete hozzásegítheti az egészséges vérnyomásszint eléréséhez.

Nem biztos az eredmény, ha csak az egyik karján méri a vérnyomását
Az orvosok többsége is általában csak az egyik karon mér vérnyomást, pedig a Framingham Heart Study néven immáron több mint 60 éve futó kutatás szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát pontosabban fel lehet mérni, ha mindkét karon elvégzik a mérést. Közel 3400 személy mintegy 13 évnyi mérési eredményének az értékelése alapján 10 százalékuknál magasabb volt a szisztolés érték (a vérnyomásértékben a magasabb szám) az egyik karban, mint a másikban. A különbséget a karverőérben kialakult szűkületek okozhatják – 38 százalékkal nagyobb volt az esetleges szívroham, stroke és szívkoszorúér-megbetegedés kockázata azoknak az esetében, akiknél a két karon mért szisztolés értékek közötti eltérés meghaladta a 10 Hgmm-t.

Lehet, hogy alacsonyabb a vérnyomása, mint gondolja
Az angliai Exeteri Egyetem kutatása szerint átlagosan 7 ponttal alacsonyabb az emberek szisztolés értéke, ha nem az orvos, hanem az ápoló méri a vérnyomásukat. A jelenségnek neve is van: fehérköpeny-hipertónia. Érdemes lehet ezt kizárni, mielőtt komolyabb gyógyszerek szedésébe kezdene.

Az otthoni mérőeszközök pontatlanok lehetnek
Az Amerikai Nefrológiai Társaság éves gyűlésén mutatták be azokat az újabb eredményeket, amelyek szerint az emberek 15 százalékánál tapasztaltak jelentős eltérést az otthoni és az orvos által végzett vérnyomásmérés eredményei között. Ha orvosa azt tanácsolja, hogy otthon is rendszeresen végezzen méréseket, legjobb, ha előtte megmutatja neki a készülékét, hogy eldöntse, az megbízható-e.

Akár csak egy kicsi hízás is növelhet a számokon
A Mayo Klinika kutatása során enyhe, de kimutatható vérnyomás-emelkedés jelentkezett azoknál a résztvevőknél, akik egy nyolchetes periódus alatt testtömegük 5 százalékát szedték fel (ez egy 70 kilogrammot nyomó ember esetében 3,5 kilót jelent): szisztolés értékük átlagosan 4 Hgmm-rel nőtt. A növekedés azok esetében volt a legmagasabb, akik deréktájra híztak.

A rendszeres testmozgás jó a verőérfalnak
Egy 14 ezer férfi bevonásával lezajlott kutatás során az ülő életmódot folytató résztvevők esetében már 40 éves korban kezdett kialakulni a magas vérnyomás; ellentétben a jó kondiban lévő résztvevőkkel, akiknél a magas vérnyomás további egy évtizedig még nem jelentkezett. Bár a kutatók szerint önmagában a testmozgás nem elegendő, a kardioedzés mégiscsak sokat segíthet: hatására a szív hatékonyabban pumpálja a vért.

A probiotikumok segíthetnek a vérnyomás csökkentésében
Egy ausztráliai felmérés során 9 különböző kutatás eredményét összesítették, melyek ezeknek a jó baktériumoknak a hatásait vizsgálták. Így sikerült kimutatni, hogy a probiotikumok szedése után a probiotikumot nem szedőkhöz képest átlagosan 3,56 Hgmm-rel csökkent a szisztolés érték (a felső szám), és 2,48 Hgmm-rel a diasztolés érték (az alsó szám).

A hatást csak azoknál sikerült felfedezni, akik legalább 8 héten át szedtek probiotikumokat; a több törzset is tartalmazó probiotikumok hatékonyabban csökkentették a vérnyomást, mint a csak egyfajta baktériumot tartalmazók. – A probiotikumok hatására bekövetkező vérnyomáscsökkenés mellett csökkent teljes koleszterinszint javítása, alacsonyabb lett a vércukorszint és mérséklődött az inzulinrezisztencia – állítja a kutatás vezetője, Jing Sun PhD.

Kordában tarthatja a vérnyomást a több orvosi vizit
A Circulation című folyóiratban közölt, mintegy 37 ezer résztvevő bevonásával lezajlott kutatás során mutatták ki, hogy az orvosukat évente legalább kétszer felkereső személyeknél háromszor akkora volt az esély a kiegyensúlyozott vérnyomásra, mint az orvoshoz évente legfeljebb egyszer forduló résztvevőknek. A cukorbetegség, a testtömegindex, dohányzás és más változók mellett az orvosi vizit az, ami leginkább meghatározza az egészséges vérnyomást.

Vote it up
311
Tetszett?Szavazzon rá!