Vízhólyag: mit tegyek vele?

Kezeljem? Vagy inkább ne kezeljem? Eláruljuk, mikor mit érdemes tenni ezzel a kellemetlen jelenséggel

Ha kicsi vagy nem fakad ki, nem szabad piszkálni. Kevésbé valószínű, hogy elfertőzödjön, ha nem szakítja föl a hólyagot védő bőrt, és hagyja, hogy a folyadékpárna alatt új bőrréteg alakuljon ki, illetve a folyadék felszívódjon.

Azonban ha a vízhólyag nagy, vagy olyan helyre nőtt, ahol kidörzsölődhet, kezelni kell. Az égési seb hólyagjához ne nyúljon, mert elfertőződhet.

A vízhólyag kezelése
Lehetőleg ne nyúljon hozzá! Nyugodtan engedje kifakadni, csak tartsa tisztán vízzel és szappannal. Ne áztassa, mert akkor könnyebben kiszakad. Kenhet rá egy kis vazelint, hogy megvédje a további horzsolástól.

Csak akkor fedje le, ha olyan helyen nőtt, ahol dörzsölés éri. Ilyenkor tegyen rá ragtapaszt, amelyet naponta egyszer cseréljen le. Ha nem éri ütés vagy dörzsölés, a legjobb szabadon hagyni.

 Védheti a hólyagot patikában is kapható filcpárnával. Két napig hagyja rajta, majd óvatosan távolítsa el, de vigyázzon, nehogy felszakítsa a sérülékeny bőrt alatta.

 Éjszakára hagyja szabadon, hogy gyorsítsa a gyógyulását. Ha olyan területre esik, amelyet kidörzsölhet az ágynemű, kösse be.

 Kenje be körömvirágkrémmel, amit hagyományos gyógyászatban sebgyógyítóként használnak. Annak érdekében, hogy a krém ne kenődjön szét, tegyen rá ragtapaszt vagy gézpárnát.

 Amennyiben nincs otthon körömvirágkrém, kenjen rá aloevera-gélt, és kösse be. De lehetőleg a növényből nyerje ki a tiszta gélt – vágjon meg egy levelet és a közepéből nyomja ki –, mivel a gyári készítmények alkoholt is tartalmazhatnak, amely szárító hatású.

A vízhólyag kiszúrása
Csak akkor szúrja ki a hólyagot, ha feltétlenül szükséges – például ha nagy méretű vagy olyan helyre nőtt, ahol dörzsölés éri.
 Sterilizáljon egy tűt. Csipesszel vagy csípőfogóval tartsa pár másodpercig lángba, míg vörösen izzani nem kezd. Várja meg, míg kihűl, de ne fújja. Tisztítsa meg a hólyagot tiszta alkohollal vagy fertőtlenítővel.

 Helyezzen steril gézt a hólyagra. A hólyag szélét előtte oldalról szúrja ki a tűvel, majd finoman nyomja ki a váladékot a gézzel. Vigyázzon, nehogy felszakítsa vagy eltávolítsa a bőr tetejét, mert az védi az alatta lévő igen érzékeny réteget.

 Kenje be fertőtlenítő kenőccsel, majd kösse be. Tehet rá zselés hólyagtapaszt is, amely véd a dörzsöléstől. Naponta kétszer cserélje a kötést.

 Ha a hólyag visszanő, a leírt módon ismét szúrja ki.

 E-vitamin és körömvirágkrém keverékével gyorsíthatja a bőr gyógyulását. Szúrjon ki egy E-vitamin kapszulát és keverje el azonos mennyiségű körömvirágolajjal. Kenje a keveréket a hólyagra. Egy héten át folytassa a kezelést.

Vote it up
246
Tetszett?Szavazzon rá!