Vízimentők tanácsai

Íme, a szakemberek legjobb tippjei, hogy elkerülje a strandon a bajt. Gondolná például, hogy a mobilozgatás mennyi bajt okoz?

A karúszó nem tartja mindig fenn a gyermeket
A vízimentők aranyszabálya: olyan helyre úszógumival se menjen, ahol úszni sem tudna! Nem elég, hogy a karúszók könnyedén lecsúszhatnak, de hamis biztonságérzetet is keltenek a gyermekben. Vásároljon inkább úszómellényt! Fontos, hogy ügyeljen a megfelelő méretre és súlyra: ha ráadta gyermekére a mellényt, ne maradjon felesleges hely a karjainál, különben a víz a gyerek arcába fogja nyomni! – Továbbra is azt kérjük, hogy a szülők folyamatosan figyeljék gyermekeiket, ha azok a vízben vannak – tolmácsolja Michael Creegan, a New York-i YMCA (Keresztény Fiatalok Egyesülete) vízi sportokért felelős igazgatója. – A kezdő úszók, úszómellény ide vagy oda, csak olyan mély vízbe menjenek, amely a mellkasukig ér.

Tisztelt szülők, tegyék el a telefonjukat!
– Tapasztalataink szerint a telefon az, ami leginkább eltereli a szülők figyelmét – állítja DeQuincy. Az amerikai Termékbiztonsági Bizottság által összeállított statisztika szerint a medencékhez köthető sérülések az öt évnél fiatalabb gyermekek körében 36 százalékkal emelkedtek meg 2007 és 2010 között – ez pedig egybeesik az okostelefonok hirtelen elterjedésének az időszakával. Bár azt nem állítja a bizottság, hogy kizárólag a telefonok lennének a felelősek a balesetek gyakoribbá válásáért, ártani nem árt, ha a telefonja helyett inkább gyermeke biztonságára figyel!

A strandolás olyan, mint egy sport
Az úszás épp olyan fárasztó, mint bármely más sport. Figyeljen rá, hogy gyermeke kétóránként tartson szünetet, kenje be újra a naptejjel, és etesse is meg. (A közhiedelem ellenére evés után is teljesen biztonságos visszamenni a vízbe.) A strandokon árult rossz minőségű ételek helyett inkább pakoljon be otthon rágcsálnivalókat: gyümölcsöt, diákcsemegét és elektrolitokat tartalmazó sportitalt.

Óvakodjon a „tiszta medence” szagtól
– Leegyszerűsítve: ha egy uszodában erős, csípős klórszagot érez, az valójában nem a klórtól van – hívja fel a figyelmet Creegan. – A szag egy mellékterméktől származik, amely a klór, illetve az izzadság és a vizelet keveredésével jön létre! Egy olyan medence mellett, amelynek frissen tartják a vizét, sosem érezne ilyet.

Ezért nem győzik sokszorosítani az uszodák a figyelmeztető táblákat, amelyek azt kérik a látogatóktól, hogy zuhanyozzanak le, mielőtt bemennének a vízbe. A bőrön a természetes faggyú mellett előfordul smink, izzadság, vizelet és még ürülék is – ezek mind nitrogént tartalmaznak, amely ha összekeveredik a víz klórtartalmával, szúrós szagú vegyületet képez. Ez a vegyület pedig asztmás rohamot és bőrirritációt válthat ki az arra érzékenyekből!

Elég a lélegzetet visszatartó játékokból
„Ki bírja tovább a víz alatt?” – mindennapos kihívás a strandon, de valójában komoly kockázatot jelent. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) nemrég hozta nyilvánosságra azt a jelentést, amely a levegő víz alatti visszatartását és a végzetes fulladásos balesetek kapcsolatát vizsgálja. A szándékos víz alatt maradás során bekövetkező eszméletvesztést nevezi a szakzsargon sekélyvízi ájulásnak – sekélyvízi, mivel a baleset a medence alacsonyabb mélységű végében a gyakoribb. – Előfordul, hogy a gyerekek túlzásba viszik a játékot, és emiatt elájulnak a víz alatt – figyelmeztet Pete DeQuincy, a kaliforniai East Bay Regional Park District vízi sportokért felelős menedzsere. Bár az egész Egyesült Államokra vonatkozó összesítés nem szerepel a CDC jelentésében, New York államból vannak adatok: 1988 és 2011 között 16 esetben számoltak be sekélyvízi ájulásról, ezek közül 4 volt halálos kimenetelű.

Figyelje a vizet a strandon
A sötét víz általában a vízfelszín alatti áramlat jele! – Ezt okozhatja például a homok leomlása – magyarázza Gill. – Amikor a homok leomlik, beindítja a nyílt víz felé visszafolyó áramlatot. A víz ilyenkor sötétebb árnyalatot ölt, és gyakran habzik a felszíne.

Ez bármikor előfordulhat (akár csak térdmagas vízben is), és egy nagyobb tóban vagy a tengernél még az edzettebb úszókat is képes magával ragadni. Az Egyesült Államok Életmentő Egyesülete (USLA) számításai szerint a tengerparti mentések 80 százalékát ilyen áramlat teszi indokolttá. Tanítsa meg gyermekének, mi a teendő, ha ilyen helyzetbe kerül! Mivel az áramlat nem a víz alá ragadja az embert, hanem el a parttól, a baj csak akkor következik be, ha az ember nem tud a felszínen maradni, illetve nem tud visszajutni a partra – ennek oka lehet akár fáradtság, akár a nem elég magabiztos úszótudás. A legjobb, amit tehet, hogy nyugodt marad, és igyekszik a felszínen lebegni, míg ki nem jut az áramlat sodrából, és nem tud a part felé úszni.

Vote it up
332
Tetszett?Szavazzon rá!