Vörösboros kakas

Így készül a Coq au vin a prágai sztárséf, Vladimír Honzák hangszerelésében

Hozzávalók 6 személyre
1 kakas (4-5 kg) 3 l vörösbor (merlot) 3 vöröshagyma 6 zellerszár 1 csokor kakukkfű 1 dl olívaolaj 4 dkg vaj 4 dkg liszt bors 4 szelet bacon csiperke és újhagyma a díszítéshez

Elkészítés
1.
A kakast szétbontjuk, sózzuk, borsozzuk. A combokat egyben hagyjuk, a többi csontból alaplét főzünk.

2. Az olajat felforrósítjuk, a húst körbepirítjuk benne, majd kivesszük.

3. A kakukkfüvet és az apróra vágott zöldségeket a serpenyőbe tesszük, és felöntjük a borral. Kis lángon rövid ideig forraljuk, majd visszatesszük a húst, a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

4. Másnap lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek teljesen megpuhulnak, közben lekanalazzuk a habot. Kivesszük a húst, és a főzőlét sűrű szövésű szűrőn átszűrjük.

5. A leszűrt szószhoz hozzáöntjük az alaplét, visszaforraljuk a felére, közben hozzáadjuk a vajas rántást, és simára keverjük.

6. A szósszal meglocsolt húst pirított baconnel és gombával, valamint újhagymával díszítjük. Pirított bagettel fogyasztva a legfinomabb.
 

Ismerje meg Vladimír Honzákot és a szintén általa ajánlott Tarte Tatint!

Vote it up
217
Tetszett?Szavazzon rá!