Hozzávalók 4 személyre
80 dkg marhafartő • só, bors • olaj a sütéshez • 1 evőkanál cukor • 4 szál sárgarépa • 4 szál fehérrépa • 1 db zeller • 2 fej vöröshagyma • 5 dl húsalaplé • 2 dl fehérbor • 2 szem babérlevél • 1,5 evőkanál mustár • 1,5 dl tejszín • 1 evőkanál liszt • 3 evőkanál tejföl • citrom leve
A zsemlegombóchoz: 5 db zsemle vagy negyed kg. kenyér • 3 db tojás • 30 dkg finomliszt • 1 csokor petrezselyem • 10 dkg vöröshagyma • 5 dkg vaj vagy zsír • só, bors
Elkészítés
1. A húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon néhány perc alatt kérgesre sütjük. Félretesszük, és a visszamaradt zsiradékon karamellizáljuk a cukrot.
2. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, felöntjük az alaplével, majd közepes lángon forralni kezdjük. Hozzáadjuk a marhát, majd a bort, beletesszük a babérlevelet és a mustárt, és a húst puhára főzzük.
3. A húst kivesszük és felszeleteljük, a zöldségeket (a babérlevél eltávolítása után) a főzőlével elturmixoljuk, majd tejfölös-lisztes habarással besűrítjük a mártást. Ízlés szerint tejszínnel higíthatjuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.
4. A zsemlét vagy kenyeret kockákra vágjuk, és sütőben ropogósra sütjük.
5. Keverőtálban laza galuskatésztát készítünk.
6. Petrezselymet és pirított hagymát teszünk hozzá, majd beleöntjük a kihűlt pirított kockákat. A nedves kézzel formázott gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük.
7. A jól lecsöpögtetett, készre főtt zsemlegombócokat ízlés szerint olvasztott vajban vagy füstölt szalonna zsírjában aranybarnára pirítjuk.
Hozzászólás