Vadas marha

Kissé melós, kissé időigényes – de nem kérdés, hogy megéri

Hasonló receptek

Hozzávalók 4 személyre
80 dkg marhafartő só, bors olaj a sütéshez 1 evőkanál cukor 4 szál sárgarépa 4 szál fehérrépa 1 db zeller 2 fej vöröshagyma 5 dl húsalaplé 2 dl fehérbor 2 szem babérlevél 1,5 evőkanál mustár 1,5 dl tejszín 1 evőkanál liszt 3 evőkanál tejföl citrom leve

A zsemlegombóchoz: 5 db zsemle vagy negyed kg. kenyér 3 db tojás 30 dkg finomliszt 1 csokor petrezselyem 10 dkg vöröshagyma 5 dkg vaj vagy zsír só, bors

Elkészítés
1. A húst sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon néhány perc alatt kérgesre sütjük. Félretesszük, és a visszamaradt zsiradékon karamellizáljuk a cukrot.

2. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, felöntjük az alaplével, majd közepes lángon forralni kezdjük. Hozzáadjuk a marhát, majd a bort, beletesszük a babérlevelet és a mustárt, és a húst puhára főzzük.

3. A húst kivesszük és felszeleteljük, a zöldségeket (a babérlevél eltávolítása után) a főzőlével elturmixoljuk, majd tejfölös-lisztes habarással besűrítjük a mártást. Ízlés szerint tejszínnel higíthatjuk. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.

4. A zsemlét vagy kenyeret kockákra vágjuk, és sütőben ropogósra sütjük.

5. Keverőtálban laza galuskatésztát készítünk.

6. Petrezselymet és pirított hagymát teszünk hozzá, majd beleöntjük a kihűlt pirított kockákat. A nedves kézzel formázott gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük.

7. A jól lecsöpögtetett, készre főtt zsemlegombócokat ízlés szerint olvasztott vajban vagy füstölt szalonna zsírjában aranybarnára pirítjuk. 

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!