Vagy aljas, vagy fáj

Ha zavar támad a vese működésében, olyan kínokat képes okozni az áldozatnak, hogy csillagokat lát

Az emberiség azon szerencsés többsége, amelyik pár óránként kislattyog a mellékhelyiségbe, majd megkönnyebbülten távozik, valószínűleg még csak futó gondolatot sem szán rá. Ha viszont egyszer zavar támad a működésében, olyan kínokat képes okozni az áldozatnak, hogy csillagokat lát.

A vese egyrészt a vizeletet állítja elő. A rajta átáramló vérből a vesében lévő apró vesetestecskék naponta több mint 180 liternyi szűrletet képeznek. A szűrlet apró csövecskéken halad tovább, amelyek falában a miniatűr csatornákon át visszaszívódnak a szervezet számára még hasznosítható sók, szerves anyagok és a víz jelentős hányada. A kialakuló vizelet a vese középső részén lévő vesemedencébe kerül, innen pedig a húgyvezetéken keresztül a hólyagba.

A vese azonban nem csak vizeletgyártással foglalkozik. Létfontosságú hormonokat is termel, amelyek a vérnyomást, a vörösvérsejt-képződést vagy a kalcium csontokba való beépülését szabályozzák. Ezért a vese megbetegedése az egész szervezet működését megzavarhatja.

Laikus megközelítésként kétféle vesekórság létezik: az aljas és a fájdalmas.

Az aljas vesebetegségekből jó pár kötetnyi létezik. Külön szakma, a nefrológia foglalkozik velük. Közös bennük, hogy többnyire sokáig semmiféle egyéb panaszt sem okoznak. Szépen, fokozatosan pusztul a vese, és csak akkor derül ki a baj, amikor már kicsi az esély a gyógyulásra. Ezért fontos a korai stádiumban való felismerés. A vizeletvizsgálat hamar jelzi, ha kis mennyiségben fehérje vagy vér jelenik meg a vizeletben. Vérvizsgálattal a vese által kiszűrt egyik anyag, a kreatinin szintjének emelkedését lehet kimutatni.

Gyakran csak akkor derül ki a vesebaj, amikor már kicsi az esély a gyógyulásra

A vesebetegségek szűrővizsgálatát különösen azoknál kell elvégezni, akiknél nagyobb a vesebetegség veszélye, ilyenek az idős emberek, a cukorbetegek, a hipertóniások vagy az autoimmun betegségben szenvedők. Ha idejében felismerik, hogy valami gond van, megfelelő gyógyszerekkel lassítható a súlyosbodás.

Bár a vesében nincsenek érzőidegek, a vesét burkoló tokban annál inkább. A fájdalmas vesebetegségek kapcsán ezek jeleznek – mégpedig akkor, ha a tok megfeszül. Amikor például a vizelet elfolyását valami akadályozza, és nő a nyomás. Ez történik akkor, ha egy kő elzárja a kivezető utat. Az ekkor fellépő élményt nem érdemes részletezni. Az érintettek a vesegörcsöt úgyis felismerik a deréktáji hasító fájdalomról, amit gyakran émelygés, hányás kísér. Ennek a nyavalyának viszont több jó oldala is van. A fájdalom és a görcs hatásosan enyhíthető. A kő eltávolítható (sokszor műtét nélkül, speciális ultrahangos kőzúzással).

A legnagyobb veszély ebben az esetben az, ha a vizelet teljesen elakad és befertőződik. A kialakuló vesemedence-gyulladásra a fájdalom mellett a magas láz, hidegrázás utal. Ezt muszáj orvosnak megmutatni, különben a gyulladás a vesét károsítja.

A vese sok mindent kibír, de nem érdemes ezzel visszaélni. A megbetegedésre hajlamosító tényezőket próbálja kordában tartani. Mellőzze a dohányzást (a cigaretta rontja a vese vérellátását és károsítja a vesesejteket is). Egyes nem szteroid típusú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) is előidézhetnek vesebetegséget. Ezt különösen azoknak kell észben tartaniuk, akik valamilyen idült fájdalom, ízületi panaszok vagy más gyulladásos betegség miatt legalább napi 6 tabletta NSAID-ot szednek huzamosabb ideje.

Fontos a bőséges folyadékfogyasztás is. Ha többet iszik, a vizelet mennyisége nő, hígabbá válik, így csökken a pangás, a fertőzés és a kőképződés veszélye.

Vagyis vesekő biztosan nem fogja furdalni az oldalát.

Vote it up
310
Tetszett?Szavazzon rá!