Vajon miért tesz így a teste?

Érdekes magyarázatok és vicces tények az emberi test néhány különös vonásáról. Még hogy unalmas a biológia!

Bizonyára ön is tudja, hogy az ujjpercek ropogtatásakor hallható „pattogás” valójában az ízületben képződő légbuborékok hangja (és egészen biztosan nem fog ízületi gyulladást kapni miattuk). A zsibbadás, a „mintha tűkkel szurkálnák a bőrömet” érzés okára gyorsan többféle magyarázatot kaphat a Google segítségével. Ám vannak az emberi testnek ennél lényegesen rejtélyesebb furcsaságai is. Most szakértők válaszolnak néhány különös kérdésre

Miért éreztem a hullámvasúton a torkomban a gyomromat?
A belső szervei valóban elmozdulnak! Amikor a hullámvasút átér a hullámhegy csúcsán, egy pillanatra le is lassít, hogy még jobban „megkínozza” az utasait, aztán leszáguld a mélybe. A biztonsági öv a helyén fogja tartani ugyan a hátsóját, ám lazábban rögzített belső szerveinek némelyike – például a gyomra és a belei – kissé maguk is lebegni kezdenek. A menet végére minden belső szerve visszakerül a helyére, ám az idegei érzékelik az elmozdulást, és ezt érzi úgy, mintha a gyomra a torkába ugrott volna.
Dr. Maged Rizk gasztroenterológus, Clevelandi Klinika

Miért van az, hogy a nők fázósabbak a férfiaknál?
A szebbik nem testében nagyobb a zsír aránya, és így a központi részei több hőt tartanak vissza. A belső szervek ennek következtében melegebbek, a végtagok azonban nem – márpedig ha az embernek fázik a keze és a lába, akkor a teste is fázik. A kutatások alapján egyébként az is valószínűnek tűnik, hogy a nők rosszabbul bírják a hideget, mint a férfiak. Azonos alacsony hőmérsékletnek kitéve őket a nők ujjaiban jobban összehúzódnak az erek – ez az oka annak, hogy olyan hamar elfehérednek.
Kathryn Sandberg, a Georgetowni Egyetem Nemi Különbségek Kutatóközpontjának vezetője

Tényleg van „öregemberszag”?
Igen – mint ahogy van jellegzetes „középkorúszag” és „fiatalszag” is, állítja egy nemrég megjelent vizsgálati eredmény. A kutatók azt találták, hogy az idősebbek testének enyhébb – és kellemesebb – szaga van, mint a középkorú emberekének vagy az ifjakénak. Nem erre a válaszra számított, igaz?
PLoS ONE

Miért olyan pocsék ízű a langyos kávé?
A hőmérséklet befolyásolja az ízeket. Belga kutatók azt találták, hogy az ízlelőbimbók egyes érzéksejtjei a szoba-hőmérsékletű vagy annál csak kicsit melegebb ízmolekulákra a legérzékenyebbek. Így tehát elképzelhető, hogy a forró kávé azért tűnik kevésbé keserűnek (és így sokkal finomabbnak), mert a keserű ízre érzékeny ízlelőbimbók e magas hőmérsékleten kevésbé érzékenyek. Az ízérzést emellett a szagok is befolyásolják, így még a nagyon keserű forró kávé is jó ízűnek tűnhet kellemes illata miatt; a szoba-hőmérsékletű kávénak viszont már egészen más a szaga.
dr. Paul Breslin, táplálkozástudományi professzor, Rutgers Egyetem

Ha pisilni felkelünk éjszaka, kakilni miért nem?
Ez azért van, mert a bonyolult és intelligens ideghálózatra, amely a salakanyagokat kipréselő vastagbél összehúzódásait szabályozza, hatással van szervezete napi ritmusa is – az a belső óra, amely virradatkor felébreszti, éjszaka pedig elálmosítja az embert. Ezért aztán a legtöbben nem éreznek késztetést a bél kiürítésére az éjszaka közepén. Ezzel szemben a húgyhólyag, amely a folyamatosan működő vesék termelte vizeletet gyűjti, csak egy bizonyos mértékig képes kitágulni – ha feszül a fala, muszáj kimennie! Rendes esetben hat-nyolc órát is alhat, mielőtt jelentkezik a vizelési inger, de bizonyos betegségek, illetve a lefekvés előtt fogyasztott túl sok folyadék miatt előfordulhat, hogy éjszaka is ki kell mennie a mosdóba.
Dr. Pankaj J. Pasricha orvosigazgató, Johns Hopkins Neurogasztroenterológiai Központ

Tényleg nő a lábfej, ahogy öregszünk?
A hosszú évekig tartó igénybevétel nyomán meggyengülhetnek a lábfej inai és kötőszalagjai. A talpboltozat emiatt ellaposodhat, így a lábfej hosszabbá és szélesebbé válhat. Erre azonban hajlamosabbak azok, akik túlsúlyosak, akiknek rendszeresen bedagad a bokájuk, illetve akik bizonyos betegségekben, például cukorbetegségben szenvednek. Ám ha ez a növekedés bekövetkezik is, nem haladja meg az egy cipőméretnyit.
Dr. Cary M. Zinkin, sport-lábszakorvos, az Amerikai Lábszakorvosok Szövetségének szóvivője

Miért van ujjlenyomatunk?
Ez igazából továbbra is rejtély. Sok szakértő szerint azért, hogy ne csússzanak ki a tárgyak a kezünkből, ám egy néhány évvel ezelőtti brit vizsgálat más magyarázatot sugall. A tudósok azt találták, hogy az ujjlenyomat parányi bordázata valójában megnehezíti a sima, lapos felületek, például egy plexilap fogását, ugyanis csökkenti a bőr érintkező felületét. Ők inkább arra gyanakszanak, hogy az ujjlenyomat a víz ujjakról való gyorsabb elvezetését segítheti, vagy megkönnyítheti a bőr tágulását, ami védhet a sérülésektől, és segíthet a hólyagok megelőzésében. Más kutatók azt vetették fel, hogy az ujjlenyomat javíthatja a tapintást. Az egyetlen, amit biztosan tudunk, az, hogy nincs két ember, akiknek egyforma lenne az ujjlenyomata – még az egypetéjű ikreké is különbözik.
V. Patteson Lombardi, PhD, kutató biológus, Oregoni Egyetem

Előre jelezheti-e az ízületek sajgása az időjárást?
Talán – az ok részben a légköri nyomás megváltozása lehet. A rossz idő közeledtével gyakran csökken a légnyomás, aminek hatására a szövetek kissé kitágulhatnak, s ez duzzanatot és fájdalmat okozhat. A hatás csekély ugyan, de akinek gyulladtak az ízületei, az megérezheti a különbséget. Számíthat továbbá a hőmérséklet is: a Tufts Egyetem kutatói 2007-ben megállapították, hogy a hőmérséklet csökkenése az artrózisos térdfájdalom kismértékű fokozódásával jár.
Dr. Leon Benson, az Illinois-i Csont- és Ízületgyógyászati Intézet ortopéd sebésze

Miért használ csuklás ellen a lélegzet visszatartása?
Úgy vélik, hogy ha a szervezetben szén-dioxid halmozódik fel (mert nem fújja ki a levegőt), az segít elállítani a rekeszizom görcsös összehúzódásait, amelyek a csuklást okozzák. A rekeszizom önkéntelen összerándulásai gyors lélegzetvételre késztetik az embert, amelyet azonban rögtön meg is szakít a gégefedő – ez a porcos „csapóajtó” a torokban van, közvetlenül a nyelv mögött. A hirtelen záródás adja a csukló hangot.

Miért mozdulnak el a fogak még akkor is, ha gyerekkorában fogszabályzót használt az ember?
E jelenség hátterében nagyrészt az íny alatti csont öregedéssel járó leépülése áll. Ha elég sok csont vész így el – az állapotot más tényezők, például a dohányzás vagy az ínybetegség is súlyosbíthatják –, akkor a fogak elmozdulnak.

Miért korog a gyomor?
A hangot gyakran a gyomorban kavargó emésztőnedvek adják, ahogy a gyomor izmai az étel érkezésére készülve összehúzódnak. A sokszor igen rossz időpontban jelentkező kínos hangok elkerülése érdekében egyen gyakrabban, de egyszerre kevesebbet!

Miért szúr néha az oldalam futás közben?
A rekeszizom futás közben megfeszül, és ütések is érik – ez okozhatja a mellkas alsó szélénél, rendszerint a jobb oldalon érezhető szúró fájdalmat. A fájdalom megszüntetéséhez lassítson, és lélegezzen szabályosabban, kevésbé erőlködve!

Miért rosszabb a hónalj izzadságszaga, mint a más testtájról származó verejtéké?
Szervezetében kétféle verejtékmirigy van. A karján és lábán lévők többsége víz és sók keverékét választja ki. A hónaljban (és a lágyékban) lévők viszont egy olajos anyagot termelnek, amelyet nagyon kedvelnek a baktériumok. Az árulkodó szag valójában az ezt az olajos vegyületet fogyasztó baktériumoktól származik.

Vote it up
206
Tetszett?Szavazzon rá!