Valóságos varázsszavak

Ha megválogatja a szavait, az segíthet lefogynia, csökkentenie a stresszt és megerősíteni a házasságát

„Nem fogok...”
Ha ezt mondja ahelyett, hogy „Nem szabad...”, amikor le akar szokni valamely káros szenvedélyről, több sikerrel járhat, állítja egy tanulmány a Journal of Consumer Research című folyóiratban. A szerzők szerint azok, akikkel egy kísértéssel szembesítve azt mondatták, „Nem fogok  fagylaltot enni”, magabiztosabbak, fegyelmezettebbek voltak, mint azok, akik ezt mondták, „Nem szabad fagylaltot ennem”.

„Valami”
„Semmi sem sikerül! Minden elromlik.” Ismerős panasz? Stresszhelyzetben az ember hajlamos feketén-fehéren látni a dolgokat. De ez a hozzállás még ront a helyzeten, mondta dr. Tamar Chansky szakíró a Woman’s Day magazinnak. A megoldás egyszerű: fogalmazzon másként: „Valami jól megy, valami rosszul.” És máris félig tele lesz a pohár.

„Sajnálom”
Bocsánatot kérni nem is olyan egyszerű, és bizonyos esetekben azt sem tudjuk, hogyan fejezzük ki magunkat szégyenünkben. De a Psychology Today magazinban megszólaló szakértők szerint annak, akit megbántottunk, nem az a fontos, milyen szavakkal kérünk elnézést, hanem a tény, hogy belátjuk hibánkat. Vagyis ha bizonytalan abban, mit mondjon, válassza a legegyszerűbb megoldást: „Sajnálom.” Az viszont fontos, hogy őszintén mondja, mert a felmérések szerint az őszintétlen bocsánatkérés rosszabb, mint a semmilyen.

„Mi”
Talán furán hangzik, de azok a párok, akik többes számú névmásokat használnak, például „mi”, „miénk” és „nekünk”, jobban megértik egymást és veszekedéseik során kevésbé feszültek, mint azok, akik az egyes számúakat mondják gyakrabban: „én”, „engem” vagy „te”, derül ki a Kaliforniai Egyetem 154 középkorú és idősebb házaspár bevonásával készült felméréséből. A „mi” használata egyenesen következik az összetartozás érzéséből és abból a meggyőződésből, hogy együtt meg tudják oldani a problémákat, mondta a tanulmány egyik szerzője, Benjamin Seider egy sajtókonferencián.

„Köszönöm”
Csak az emberek egyharmada reagál udvariasan a bókokra, idézi a Psychology Today a Bingham Egyetem kutatását. Ismerős ez a párbeszéd? Ő: „Tetszik a ruhád.” Ön: „Ez? Már évek óta megvan.” Vagy „Kösz, bár én túl egyszerűnek találom”. Esetleg „Tényleg? Nem vagyok oda a színéért”. Hajlamosak vagyunk minősíteni és magyarázkodni, nemegyszer szerénykedni. Pedig mennyivel jobb volna csak ezt mondani: „Köszönöm.”

„Nem”
Senki sem hibáztatható, ha nemet mond, mert nincs ideje, pénze vagy kedve megcsinálni valamit. „Ha rábólint valamire, pedig nemet kellett volna mondania, túlerőltetheti magát – mondta Duke Robinson a RealSimpe.com oldalon. – Azzal, hogy mindig igent mond, nemcsak magának okoz kárt, hanem annak is, aki a kéréssel megkereste.”  Ha ismét megkérik, hogy vegyen részt egy iskolai rendezvény lebonyolításában, mondjon valami ilyesmit: „Tudom, hogy most csalódást okozok, de idén nem vállalok önkéntes munkát, mert egyszerűen nem fér bele az időmbe. Nincs rá mód, hogy más szülőket is bevonjanak?”

„Segítenél?”
Ugyanakkor előnyös lehet, ha beismeri, hogy segítségre van szüksége, vagy elfogadja a felajánlott segítséget. Legyen szó a felkészültségét meghaladó munkahelyi feladatról vagy egy újszülött ellátásakor fellépő kimerültségről, érthető, ha vonakodik máshoz fordulni, mert senki sem szereti gyengének vagy alkalmatlannak mutatni magát, írja a New York Times. És ha meghallgatásra talál, azonnal mondjon köszönetet, majd akkor is, miután megkapta a támogatást vagy amikor legközelebb találkozik segítőjével.

Vote it up
262
Tetszett?Szavazzon rá!