Az köztudott, hogy a vaníliás karika eredetijét Győrben készítik, de azt vajon tudta, hogy a ma is üzemelő gyár helyén már 1880-ban elkezdődött a kekszgyártás? Szinte hihetetlen, de akad olyan termék, amelyet 1912 óta azonos néven gyártanak. Ez az Albert keksz, amelyet valószínűleg Viktória angol királynő férjéről, Albert hercegről neveztek el. De ne térjünk el témánktól, a vaníliás karikától!
Hozzávalók 4 személyre
2 evőkanál méz • 20 dkg cukor • 40 dkg vaj • 2 db tojás • 1 rúd vanília • 2 csipet só • 75 dkg liszt • 2 evőkanál tejpor • ⅔ csomag sütőpor • 20 dkg csokoládé
Elkészítés
1. A mézet, a cukrot és a vajat kézi mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, a vaníliarúd kikapart belsejét, egy csipet sót, és tovább habosítjuk.
2. A liszttel elkeverjük a tejport és a sütőport, és a vajas masszával tésztává gyúrjuk, majd belisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk.
3. Linzer- vagy pogácsaszaggatóval karikákat formálunk belőle, és 170 C-os sütőben aranybarnára sütjük.
4. A csokoládét felolvasztjuk és a már kihűlt karikákat megmártjuk benne.
Hozzászólás