Van új a nap alatt

Érdemes elolvasni az új napozószerek címkéjét, de akad más mód is saját és szerettei fokozott védelmére

Valami könnyű olvasnivalót keres következő nyaralásához a napsütéses üdülőhelyén? Nézzen meg jól egy flakon naptejet. Talán változásokat fog észrevenni rajta.

Számos országban, így az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon már nem dívnak az olyan kifejezések, mint teljes körű védelem, vízálló, verejtékálló, mert ezek a jelzők a legjobb esetben zavarosak, rosszabb esetben félrevezetőek. Egyetlen napozószer sem tudja például maradéktalanul visszaverni a napfényt, egyetlen naptej sem áthatolhatatlan a víz és az izzadság számára. A napvédő faktor értékei is visszafogottabbak – nincs többé 100 fölötti faktorszám.

Az emberek zöme csak harmadannyi napozószert használ, mint kellene. Dr. Phillip Artemi sydney-i bőrgyógyász 3 ml-t javall egy-egy karra, ugyanannyit az arcra és a nyakra, 6 ml-t egy-egy lábszárra.

A jó napozószer azonban nem minden, ennél több szükséges ahhoz, hogy megóvja magát az ibolyántúli sugárzástól, amely bőrkárosodást, bőrrákot okoz, öregíti a bőrt. A naptej csupán egy a napfény elleni védekezés összetevői közül. (Lásd az alábbi keretes írást!)

Fényvédő tippek
Íme, néhány egyéb módszer a naptejen kívül!
• Mindent a maga idejében! Kerülje a napsugárzást délelőtt 10 és délután 3 óra között, amikor a legerősebb.
• Öltözzön a fényes alkalomhoz illően! Artemi azt tanácsolja, takarja el bőrét hosszú ujjú, galléros inggel és széles karimájú kalappal. Egészítse ki öltözékét napszemüveggel. A gondosan kiválasztott napszemüveg megóvja a szemet a káros ibolyántúli sugárzástól.
• Ne legyen rest ismételni! Gyakran kenje be újra a bőrét, akár óránként, ha izzad vagy fürdőzik.
• Vigyázzon a kicsinyekre! Hallgasson Artemire: tanítsa meg a gyerekeket a helyes napozási szokásokra, hogy egész életükben ép maradjon a bőrük: – Ha nem sajnáljuk az időt a fokozott törődésre, az első húsz év biztosítja az igazán egészséges bőrt.

Ha a napozószer önmagában nem elég, akkor minek bajlódni vele? – Az ember nemcsak a bőrrákot akarja megelőzni, hanem szeretné a legjobb formáját is mutatni – feleli Artemi. – Ha 45, 50, 55 évesen a tükörbe néz, és felsóhajt, hogy „Jaj, de megöregedtem!”, hát 75%-ban a fényhatásra bekövetkező úgynevezett fotoöregedésről beszél, amely a napsütésnek való ismételt kitettség egyenes következménye.

A sötétebb bőrűek sem ússzák meg ezt. – Őket is sújthatja a bőrrák – figyelmeztet a szakorvos – és a bőr idő előtti öregedése. – Fontos, hogy ki-ki megismerje saját bőrtípusát, és annak megfelelően vigyázzon a bőrére!

Mi a helyzet az ötvenöt fölöttiekkel? – Soha nem késő elkezdeni a bőrvédelmet – hangoztatja Artemi. – A bőr állapota is javulhat – éppen úgy, ahogyan a dohányzásról való leszokás bármely életkorban jót tesz az egészségnek.

Vote it up
347
Tetszett?Szavazzon rá!