Varázsolja illatossá otthonát!

Ön is kedveli a „korhadó fazekat”, vagyis a potpourrit? Elevenítse fel a régi francia szokást!

Szüksége lesz néhány illatos virágra és levélre, fűszernövényekre, narancshéjra, ollóra, újságpapírra, illetve egy fedeles cipődobozra vagy egy nagyobb papírzacskóra.

A virágok és levelek szárítása
1. Gyűjtsön a kertből virágokat és leveleket reggel, de csak ha a harmat felszáradt, mert a nedves növényi részek könnyen megrothadnak. Olyan virágokat vágjon le, amelyek már teljesen kinyíltak, de még nem kezdtek hervadni. A fűszernövényeket a virágzásuk kezdetén gyűjtse be.

2. A begyűjtés után azonnal terítse ki a növényeket több réteg újságpapírra. Az apró virágokat, pl. a bazsarózsát, százszorszépet vagy levendulát hagyja egyben. A nagyobb virágoknál szedje le a szirmokat a csészéről (a virágok alján található zöld rész). A nagyobb leveleket ollóval vagdossa össze.

3. Tegye az újságpapírt száraz, levegős, szélvédett helyre, ahol nem éri közvetlen napfény. Naponta keverje át a növényeket, hogy egyenletesen száradjanak. A keverék három-négy nap alatt szárad ki.

4. Ha a levelek és szirmok már száraz tapintásúak, felhasználásig tárolja a keveréket cipősdobozban vagy zárt papírzacskóban. Ezzel megvédi a portól és a nedvességtől.

A potpourri elkészítése
1. Válogassa össze azokat a leveleket és virágokat, amelyeket fel akar használni. Tegye őket papírdobozba vagy –zacskóba, és könnyedén rázogassa össze.

2. Amint lehet, töltse a keveréket párnába vagy tüllzacskóba, amelyet összevarr, ill. bekötöz.

Illatos potpourri zsákocskábanFűszeres illatosító
1. Tűzdeljen meg néhány almát vagy narancsot egész szegfűszegekkel.

2. Keverjen össze őrölt fűszereket, például szegfűszeget, fahéjat, szerecsendiót és illatos nősziromgyökeret.

3. Hengergesse meg a gyümölcsöket a keverékben, hogy jól bevonódjanak.

4. Tegye a gyümölcsöket egyenként papírzacskóba, és hagyja több héten át száradni.

5. Ha a gyümölcsök megszáradtak, verje le róluk a port. Ha szekrénybe szánja őket, fűzzön át rajtuk szalagot, ha szobába, rendezze el őket egy tálon.

Ötletek
A szegfűszeget műanyag zacskóba téve nyújtófával törje apróra.

Mielőtt zacskóba töltené a száraz leveleket, ujjaival tördelje őket össze, így illatosabbak lesznek.

Néhány igen erős illatú növény kivételével (pl. illatos levendula, narancsvirág, citromverbéna, rozmaring, valamint néhány rózsafajta) a szárított virágokhoz fűszereket vagy citrusfélék héját kell hozzáadni, hogy a keverék illata erőteljesebb legyen.

Illatos olajokkal is fokozhatja a hatást, de az ilyen potpourris zacskó nem alkalmas szekrényekbe vagy fehérneműs fiókokba, ill. párnákba, mert az olaj átszivárog a textílián, és foltot hagy.

A potpourriba tehet jázmint, mimózát, almavirágot, kamillát, szagosbükkönyt, nárciszt, loncot és citrom-, illetve zöldcitromhéjat is.

Vote it up
847
Tetszett?Szavazzon rá!