Hozzávalók 8 személyre
1,5 kg kicsontozott, göngyölt és kötözött sovány marhahátszín, a zsíros részek levagdosva • 4 kiskanál angol mustár (elhagyható) • 4,5 dl marhahúsalaplé, lehetőleg házi • só és fekete bors
A yorkshire-i pudinghoz: 5 dkg sima liszt • 1 tojás • 1 dl félzsíros tej • 2 kiskanál napraforgóolaj
A sült zöldségekhez: 1,5 kg burgonya, meghámozva, egyforma darabokra vágva • 70 dkg bébipasztinák, hosszában félbevágva • 70 dkg bébisárgarépa, hosszában félbevágva • 3 evőkanál napraforgóolaj • 70 dkg brokkolirózsa
Elkészítés
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Lemérjük a húsdarabot, és kiszámoljuk a sütés idejét.
2. A húst a zsíros oldalával felfelé tepsibe helyezett rácsra tesszük. Megborsozzuk, és ízlés szerint bekenjük 3 kiskanál mustárral. A húst a megbecsült ideig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a saját levével.
3. Amíg sül, elkészítjük a yorkshire-i pudingot. Egy tálban a lisztet összekeverjük egy csipetnyi sóval. A közepén egy kis mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojást. Hozzáöntünk egy kis tejet, habverővel összekeverjük, és lassan összedolgozzuk a liszt egy részével. Apránként hozzáadjuk a maradék tejet meg 4 evőkanálnyi vizet, és az összes liszttel simára dolgozzuk a tésztát, majd félretesszük.
4. Ezután előkészítjük a zöldségeket. A burgonyát egy nagy lábas lobogó vízben 5 percig főzzük. Leszűrjük, majd visszatesszük a lábasba, lefedjük, és néhányszor alaposan megrázzuk a lábast, hogy a burgonyák felülete egyenetlen legyen, mert így ropogósabbra sülnek.
5. A pasztinákot és a sárgarépát egy másik nagy lábas forrásban lévő vízbe tesszük, 3 percig forraljuk, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
6. Egy órával a hús elkészülte előtt kikenünk olajjal két teflontepsit: az egyikbe 2 evőkanálnyi, a másikba 1 evőkanálnyi olajat teszünk. Mindkét tepsit felforrósítjuk a tűzhelyen, majd a burgonyát a két evőkanálnyi olajba, a pasztinákot és a sárgarépát pedig az egy evőkanálnyi olajba tesszük. A feldarabolt zöldségeket megforgatjuk az olajban, majd a tepsiket gyorsan a sült hús mellé tesszük a sütőbe. (Gázsütőben a burgonyát a hús fölé, a répát a hús alá tesszük.) 30 perc után megforgatjuk a krumpli- és zöldségdarabokat, hogy egyenletesen piruljanak.
7. Amikor a hús megsült, kivesszük a sütőből, és a sütő hőmérsékletét 220 °C-ra növeljük (gáznál 7-es fokozat). A marhasültet előmelegített lapostányérra tesszük, fóliával letakarjuk, és melegen tartjuk. A yorkshire-i pudinghoz előkészített olajat 12 teflon pástétomformába öntjük, és 2 percre a sütő legfelső rácsára tesszük, hogy átforrósodjanak. (A burgonyát lejjebb rakjuk egy szinttel.) Megkavarjuk a híg tésztát, a tálkákba öntjük, és addig sütjük, amíg a pudingok megemelkednek, aranybarnára pirulnak (15 perc).
8. Közben 10 perc alatt puhára gőzöljük a brokkolit, és elkészítjük a mártást: a zsírt óvatosan leöntjük a tepsiből, a letapadt húsdarabokat benne hagyjuk. Az edényt a főzőlapra tesszük, és a benne maradt pecsenyeléhez öntjük az alaplevet. Felforraljuk, miközben felkaparjuk a tepsi aljáról a barnára sült húsdarabkákat, majd alacsony hőfokon csendesen főzve besűrítjük a szaftot. Sózzuk, borsozzuk, majd tetszés szerint belekeverjük a maradék mustárt.
9. Tálaláskor a húst előmelegített tálra tesszük, köré rendezzük a sült burgonyát, a gyökérzöldségeket és a yorkshire-i pudingot. A brokkolit előmelegített tálba tesszük. A tányéron összegyűlt pecsenyelét a mártáshoz öntjük, összekeverjük, és leszedjük róla a zsírt. Külön szószos tálban szervírozzuk, és azonnal tálaljuk.
Néhány további ötlet
• Angol szokás szerint adjunk a marhasült mellé mustárt – minél csípősebb, annál jobb – vagy tormakrémet.
• Hátszín helyett keresztfartőből is elkészíthetjük a sültet. Valamivel soványabb, mint a hátszín, viszont nem olyan puha és ízletes.
• Adhatunk a sülthöz más zöldségeket is. Jól illik hozzá a zöld hüvelyű bab vagy a vékony csíkokra vágott kelkáposzta is.
Hozzászólás