Vasalóválasztás

Óriási a választék. Vajon mitől lesz igazán jó egyik vagy másik? Szakértők szerint az alábbi szempontok számítanak

Talp Fontos, hogy karcálló legyen. A vasaló talpa alumíniumból készül, mert az jó hővezető. Erre rendesen másfajta anyagú fedőréteg kerül: a legtartósabb a kerámia, a zafír és a gránit. Az acél- vagy teflonfelület általában kevésbé áll ellen a karcolódásnak. A teflonnak előnye azonban, hogy nem tapad a textíliához (amíg nem sérül a felszíne).

Teljesítmény A nagyobb teljesítményű vasaló hamarabb felmelegszik. A legjobb modellek 2400 wattosak, másodpercek alatt elérik legmagasabb hőmérsékletüket. A teljesítmény egyenesen arányos a vasaló vételárával és a villanyszámlával, de nem befolyásolja a vasaló hőmérséklet-tartományát.

Tűzvédelmi funkció Ez az automatika 10-15 másodperces mozdulatlan állás vagy 30 másodperces fekvő helyzet után kikapcsolja a vasalót.

Gőzölés Minél hatékonyabb a – lehetőleg fokozatmentesen állítható – gőzfunkció, annál könnyebb a vasalás. Ez a szolgáltatás egyszerűen nélkülözhetetlen az olyan vastag, merev anyagoknál, amilyen a lenvászon. Egy jó vasaló percenként 30-35 gramm gőzt fejleszt, és extra gőzkibocsátó gombbal is el van látva. A talp felső szélénél kialakított nyílások segítségével könnyebb benyomulni a nehezen elérhető helyekre, a függőleges gőzölő rendszer pedig segít eltüntetni a kabát, zakó vagy függöny ráncait.

Hasznos funkciók A csepegésgátló biztosítja, hogy az alacsony hőmérsékletre állított vasalóból ne szivárogjon a víz. Az öntisztító funkció megoldja a gyakori vízkőeltávolítás gondját.

Speciális követelmények Ha vasalásnál útjában van a hálózati csatlakozózsinór, ma már vehet kábel nélküli változatot, és szükség esetén kihúzhatja a zsinórt. Akik sokat vasalnak, célszerűnek találhatják az integrált vasalórendszert. Ennél a vasalón kívül helyezkedik el a (kétórás folyamatos vasaláshoz elégséges kapacitású) víztartály, amely egyúttal meg is könnyíti a vasalást, mert percenként 70-80 gramm gőzt termel. Utazók számára léteznek csekély súlyú, összehajtható, helytakarékos minivasalók is. Ezek rendszerint kisebb (1200 watt körüli) teljesítményűek.

Vote it up
298
Tetszett?Szavazzon rá!