Vega lenne, de nem tudja, hogyan?

Vonzódik a vegetariánus étrendhez, de még nem kész arra, hogy teljesen lemondjon a húsról? Íme, a dietetikus tanácsai

Húshagyó hétfő
Az Egyesült Államokban manapság divatos ötlet valójában az első világháború során született, amikor a kormány kevesebb hús fogyasztására buzdította a civileket, hogy több maradjon a hadsereg számára. Az elképzelés egyszerű: a hét első napján ne fogyasszon húst. Az ötlet támogatói szerint már egyetlen húsmentes nap bevezetésével is kedvező hatást gyakorolhatunk az egészségünkre és a környezetünkre.

Le, vörösök!
A vörös húsok elhagyása sokaknak bejön, mert egyszerűbb, mint egyáltalán nem enni húst. Olykor nehézségekbe ütközik vegetáriánus ételeket találni az étlapon vagy egy összejövetelen, de csirke, pulyka vagy hal mindig akad. Ha lemond a vörös húsokról, az egészségének is jót tesz, mert sok bennük a szívre veszélyes telített zsír. És mivel így is húst fogyaszt, hozzájut azokhoz a fehérjékhez és tápanyagokhoz, amelyek olykor kimaradnak a vegetáriánusok étrendjéből.

A flexateriánus
Az angol „flexible” (rugalmas) és „vegetarian” szavakból alkotott kifejezés azokra vonatkozik, akik kevesebb húst fogyasztanak, de nem szeretik a kötöttségeket, nem ragaszkodnak egy-egy húsmentes naphoz vagy ételek mellőzéséhez. Tehát olyan vegetáriánusok, akik néha esznek húst. Milyen gyakran? Nos, rugalmasan, hetente egy-két alkalommal.

Kivételes kedvenc
Vegetariánus lenne, de van egy-két húsétel, amelyről nem tud lemondani. Néhányan persze furcsállják, hogy azt hangoztatja magáról, vegetáriánus, és mégis újházi tyúkhúslevest eszik. Ettől még ne adja fel, és kezdjen állandóan húst enni. Az étkezési szokásaink folyamatosan alakulnak. Ha egy-egy kedvenc húsételét megtartja, könnyebben állhat át a teljesen húsmentes táplálkozásra.

Az etikus húsevő
A húsevéssel nincs gondja, csak azt szeretné, ha az állatokat egészséges körülmények között tartanák, és tenyésztésük környezetkímélő módon történne. Sokféleképpen értelmezik az etikus húsfogyasztást, de követői általában figyelembe vesznek néhány tényezőt, vagyis vásárláskor ilyen címkéket keresnek: organikusan, szabadon tartott, ketrec nélkül tenyésztett, füvön legeltetett, hormonmentes, antibiotikum-mentes, igazolt humánus tartás, igazolt természetes tenyésztés, állatvédők által jóváhagyott stb.

Vote it up
409
Tetszett?Szavazzon rá!